KONSERTRECENSION: Devin Townsend Project – Debaser Medis, Stockholm 10/3-14

Devin Townsend Project gör en milt sagt annorlunda inledning till sitt gig i Stockholm. När klockan slår nio faller ridån, men roddarna håller fortfarande på och stökar på scenen. Istället för musik får vi en femtom minuter lång "best of internet"-video med en sammanfattning av de senaste femton årens skummaste klipp från internet t.ex. "Boots and Cats", "Cows & cows & cows", "Badger" mfl.

Annons 

 

RBTH_DTP_DM_140410-20

När Devin kliver upp gör han det med ett stort leende. Han berättar om toalettbesöket han just varit på och att han nu ska prestera under mindre angenäma förhållanden. Den här "kiss och bajs-humorn" återkommer under hela giget. Jag är kluven till detta och avfärdar det som trams. Musiken däremot är fantastiskt väl framförd  och saknar helt motstycke vad gäller teknisk perfektion. Detta märks redan i första låten "Seventh Wave".

Musiken är förstärkt av en kör bestående av en samplad Anneke Van Giersbergen, den är oftast dansant och framträdandet kan sammanfattas som en blandning mellan Pink Floyd, Deftones, Southpark och Liftarens guide till galaxen. Devin skojar i mellansnacket, "Jag lovar vi kör helt utan datorer, vi har en hel kör bakom scenen".

Det är svårt att inte ryckas med av Devins energi, minspel, gester och mellansnack. Ryan Van Poederooyen på trummor är också imponerande, att han orkar hålla på 80-90 minuter i maxtempo är beundransvärt. Personligen är kvällens höjdpunkter låtarna "Deadhead" och "Supercrush". Låtarna är grymma på skiva, men live blir de smått fantastiska med släpande gitarrer och Devin som växlar mellan skönsång och skärande skrik.

SKRIBENT & FOTO: Tomas Hellman (tomas.hellman@rockbladet.se)

KOLLA IN SAMTLIGA BILDER FRÅN KONSERTEN


Event: Devin Townsend Project
Support act: Insense
Datum: 10/4-2014
Arena: Debaser Medis, Stockholm
Omdöme: 7/10

BANDFAKTA
Devin Townsend – Sång, Gitarr och Keyboard
Anneke Van Giersbergen – Sång
Dave Young – Gitarr
Brian Waddell – Bas
Ryan Van Poederooyen – Trummor

LÅTLISTAN på Spotify:

Relaterade artiklar