KONSERTRECENSION: Uncle Acid & The Deadbeats

Har du någonsin undrat hur det skulle låtit om Tony Iommi, John Lennon, Charles Manson och Will "Hammer Horror" Hinds bildat ett rockband i skarven mellan 60- och 70-talet? Förmodligen ungefär som Uncle Acid & the deadbeats! 

Annons 

 

20140320-Debaser-UncleAcid-002

Jag blev tipsad om bandet i samband med att de skulle agera förband till Black Sabbath förra året och fastnade direkt för deras skönt säregna sound. Deras två klockrena album Blood Lust (2012) och Mind Control (2013) gick på högvarv men live på Friends Arena kom de tyvärr bort lite i det för alltför stora formatet och med en ofokuserad publik där majoriteten var där enbart för Black Sabbath

På ett smockfullt Debaser Strand inför många redan frälsta blir det förstås en helt annan grej. Till tonerna av musiken från skräckrullen The Devil Rides Out skyndar fyra skuggfigurer in på scenen och meckar igång sina vintageinstrument. Iommitunga Mt. Abraxas från senaste alstret mullrar igång och det känns direkt som jag färdas tillbaka till 69/70, en tid när hårdrocken ännu var i sin linda. Nedstämda gitarrer, psykedeliska texter, Leon Russel-frillor, ockultism och distad stämsång i en underbar blandning. Det låter tight, tungt, väldigt högt och minst lika bra som på skiva. Den här typen av band kommer verkligen till sin rätt på trånga klubbar där man nästan står i artisternas knä på scenen.

Det är mycket hår både på huvudet och i ansiktet på Debaser ikväll med en doft av bira, svettig armhåla och något sötaktigt. Kul att se en så pass ung publik uppskatta detta förvisso nya band men med ett riktigt old school sound! Trots detta så låter det aldrig mossigt och man gör nästan genren till sin egen.

Det var en hel del mystik runt Unlce Acid & the deadbeats de första åren där alla bandmedlemmar gick under synonymer, och varken intervjuer eller bilder existerade. Men i samband med releasen av Mind Control har man i alla fall gått ut med sina riktiga namn.

Jag gillar den här hemlighetsfullheten runt bandet där den sparsmakade ljusshowen och allt hippiehår effektivt döljer både frontmannen Kevin Starrs och basisten Dean Millars ansikten under hela showen. Gitaristen Yotam Rubingers skäggiga nylle ser vi i alla fall när han inte headbangar och det påminner om en blandning mellan Jesus och George Harrison anno 1970. Mellansnacket är minst sagt sparsmakat men Kevin hinner i alla med att tillägna två låtar till Charles Manson respektive Sharon Tate vilket känns en smula bisarrt. Farbror Syra låter i stället sin monotont malande häxkittel av psykedelisk stoner/doom metal tala. Bra så. Förutom jämna givar från de två senaste plattorna får vi även höra några låtar från det svåråtkomliga debutalbumet Vol. 1. Dessa är om möjligt ännu mer flummiga än de senare låtarna men sätter inga omedelbara spår och de blir konsertens enda svacka. I övrigt en sjukt bra spelning och ett av mina nya favoritband.

Den skruvade stämsången påminner för övrigt lite om Joe Cockers körsångare från Woodstockfestivalen 1969 och mr Cockers lurivga hockeyklubbor, stjärnprydda pjuck och svettiga batiktröja hade suttit som en fläskläpp på Debaser ikväll. 

Detta var absolut något av det bättre jag sett på länge och jag sätter stor tilltro till Uncle Acid & the deadbeats som de stora fanbärarna för den här genren av metal.

SE HELA BILDSERIEN UNCLE ACID & THE DEADBEATS

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Gunilla Holz (gunilla.holz@rockbladet.se)
EVENT: Uncle Acid & the deadbeats
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2014-03-20
BETYG: 9/10
BÄSTA LÅT: Jämnt skägg mellan I'll cut you down och Death's door där den sistnämnda låter som högtalarna gått sönder när den spelas högt.
SÄMSTA LÅT: Låtarna från Vol 1 känns lite sömniga. 

LÅTLISTA
Mt. Abraxas 
Mind Crawler 
Crystal Spiders 
I'll Cut You Down 
Death's Door 
Poison Apple 
Valley of the Dolls 
I'm Here to Kill You 
Over and Over Again 
Vampire Circus 
Extranummer:
13 Candles 
Withered Hand of Evil 
Desert Ceremony 

BANDFAKTA – UNCLE ACID & THE DEADBEATS
MEDLEMMAR
Kevin K.R. Starrs – Vocals & Lead Guitar
Yotam Rubinger – Guitar & Backing Vocals
Dean Millar – Bass & Backing Vocals

Itamar Rubinger – Drums

HEMSIDA FACEBOOK

The YouTube ID of </span>MW_GWB9VQCc<span style="font-size: 13px"> is invalid.

SE BILDSERIEN FRÅN FÖRBANDET DEAN ALLEN FOYD

BANDFAKTA – DEAN ALLEN FOYD
MEDLEMMAR
Francis Rencoret – Vocals & Guitar
Fredrik Cronsten – Bass
Erik "Erkka" Petersson – Organ

Wille Alin – Drums

HEMSIDA  FACEBOOK

Relaterade artiklar