KRÖNIKA: Bandit Rock Awards 2014

Under en längre tid hade förväntningar på Bandit Rock Awards 2014 byggts upp. ROCKBLADET skulle ha mycket folk med på eventet och årets line-up var inte att leka med. AMARANTHE, ULF NILSSON, DREGEN, HARDCORE SUPERSTARS, BLACK STONE CHERRY och FIVE FINGER DEATH PUNCH skulle alla uppträda och vi skulle liveblogga med snygga bilder och direktrapporter. Istället för glitter i Solna ville vi ha urtvättade turnétröjor, dyr Norrlandsöl, arga grimaser och nedstämda luftgitarrer. Det är i den omgivningen vi trivs bäst. Vi var födda redo!

Kronika BRA2014

Redan under tidig morgon påbörjades arbetet med att göra Globens Annexet i Stockholm redo till kvällens gala. Stämningen byggdes upp under dagen och när dörrarna öppnades var det sådär perfekt som det ska vara. Publiken var på ett strålande humör och de hade minst lika stora förväntningar på kvällen som vi hade. Kvällen tog fart direkt och när Amaranthe öppnade galan var stället tämligen packat. Många stod visserligen i baren men de trogna fansen hade sedan länge tagit plats framför scenen. Amatanthe fick med all rätt duktigt med respons från publiken och de banade vägen för en kväll med mycket bra musik.

Krönika-bild1

Här kommer kvällens första snabbrepris. Lägg märke till att ni inte kan ringa och rösta nu. 120 000 röster hade registrerats på Bandits hemsida för att utse vinnarna i en mängd olika kategorier. Ghost tar storslam på svenska marknaden och vinner inte bara Årets svenska genombrott utan även Årets svenska album samt Bästa svenska grupp. Dessutom är hela bandet på plats för att ta emot priserna på ett karaktäristiskt och mystiskt sätt. Ulf Nilsson får hjälp av Bandits DJ’s Martin Boman och Peter Kjellin. Ulf blir även tilldelad en guldskiva för sin Little by Little skiva. Såklart ett stort ögonblick för Ulf och Rockbladet hälsar grattis till framgången. Även kvällens huvudakt Five Finger Death Punch hade en bra kväll och tog hem Bästa internationella album samt Bästa internationella akt (presenterat av Vinnie Paul). Dregen kör sitt race med punkig, bluesig och sleezig rock n roll som om det vore den mest naturligaste saken i världen. Danne (Dolly) McKenzie hyllar alla kvinnor på kvinnodagen med att vara klädd i en extra fin, tajt och röd klänning. In Flames vinner Bästa svenska liveakt och sångaren Anders Fridén tar emot priset. Han avslöjar samtidigt att nya skivan kommer att släppas i höst. Rammstein vinner Bästa internationella liveakt och Black Stone Cherry från USA kör igång med sin bluesiga Kentucky rock och får igång ett härligt gung.

Kronika-bild2

Team Rockbladet liverapporterade, fotograferade och redigerade under hela kvällen. En uppskattad fotovägg från förra årets konserter ställdes upp och flyers delades ut. Om någon missade oss är det dennes förlust. Ändå hade vi såklart tid till att njuta av kvällen och ta emot en trevlig ström av besökare i vårt krypin på balkongen. Ett axplock av besökarna var Nicke Borg, Junkstars, Danne McKenzie, Mikkey Dee, Amaranthe och Sir Reg. Många mycket trevliga samtal fördes och många mycket trevliga kontakter skapades.

BRA2014-Puzz Stage Dive-0473

Här kommer kvällens andra (och sista) snabbrepris. Röstningen är nu avslutad. Publiken stämmer upp för att gratulera Vinnie Paul i förskott på födelsedagen (fyller 50 bast 11/3). En fantastisk respons möter Hardcore Superstars och Bandit hade i egenskap av överhövdingar för galan själva satt ihop två egna kategorier som ingen annan än de själva kunde rösta på. En överlycklig Elize Ryd (Amaranthe) tar emot priset för Årets Rock & Role model och Vinnie Paul (säkert mycket stärkt av glädjen att få använda f-ordet i svensk radio) tog emot Bandit Legend Award. Av mig (i egenskap av författare till den här texten) får Elize Ryd även priset för kvällens mest imponerande klackar. Hade jag stått i de skorna en enda sekund hade kvällen garanterat slutat i gipsvagga på SÖS.

Fredrik-Olofsson_Vinnare

Hur jag än vrider och vänder på kvällen så finns ingen tvekan om vad majoriteten av publiken väntade på. Five Finger Death Punch har skaffat sig ett otroligt starkt följe i såväl Sverige som övriga världen. De gjorde ingen besviken med sin konsert denna kväll. En trevlig sak hände under deras framträdande, sångaren Ivan L. Moody satte sig på huk vid scenkanten, folk sträcker fram händerna för att röra vid sin idol men vakterna pushar kallt bort dem, han klappar vakten på axeln och menar att det är ok att sträcka fram handen. I like!

Fredrik-Olofsson_5-Finger-Death-Punch_Live_-6

Kvällen var en riktig orgie i "selfies" och Annexet blev nog taggat i minst lika många bilder som Friends Arena i Solna, där den där Melonen hölls samtidigt. Jag tippar dock på att bilderna som togs på Annexet hade fler djävulstecken. Den hippaste frasen i musikbranschen sedan länge är "Tack, som fan!" och från 80-talets hav av cigarettändare färdas vi i ljusets hastighet mot år 2014 och upplever istället ett digitalt hav av flashlightappar. Faktiskt fortfarande mycket mäktigt och det mer modernare havet ger garanterat färre brända tummar. För de som orkade och fortfarande var lite törstiga fortsatte festen efter galan men det som händer under Tele2 Arena stannar under Tele2 Arena. Från oss alla, till er alla  “Tack, som fan!”.

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson, Jimmie Sonelius, Micke Andersson
Event: Bandit Rock Awards 2014
ARENA: Annexet / Stockholm
DATUM: 2014-03-08
BÄST 1: Five Finger Death Punch
BÄST 2: Richies stagedive.
SÄMST 1: Min selfie där jag själv inte syntes.
SÄMST 2: 125 spänn för en tveksam pizza Hawaii på det där stället bredvid den Grekiska Kolgrillen.

Relaterade artiklar