VIDEOPREMIÄR: HONG FAUX – Coming Through The Rye

För att lyckas slå igenom i dagens stora musikhav behöver man sticka ut, ha någonting unikt och nytt att komma med. Det finns så klart flera sätt att skapa sitt unika sound. Ett sätt är ju att kombinera olika musikstilar. HONG FAUX har försökt sig på att kombinera stilar som för många är förbjudna, eller hur vad tycker du om att ta en stark pop-melodi sjungen med en karaktäristisk rockröst, lägg därpå tunga grunge-riffs. Jag blev i alla fall riktigt nyfiken. Videon till COMING THROUGH THE RYE är producerad av Johan Andersson, en stillfull video med mycket fint foto. Låten och videon går verkligen hand i hand.

Annons 

 

[youtube_excl]M5eaG1DlFMI[/youtube_excl]

 

Att gruppen framför allt uppskattades hos de som söker sig mot den primitiva riffrocken var en aning överraskande, berättar sångaren och gitarristen Nik Serén som tillsammans med Johan Bergqvist (bas), Daniel Israelsson (trummor) och Björn Billgren (gitarr) utgör Hong Faux.

– Vår ambition är att blanda 1970-talets riff och den melodiösare förgreningen inom 1990-talets grunge. Vi har alltid varit svaga för poprefränger och var övertygade om att stonerpubliken skulle tycka att vi var alldeles för mesiga. Men vi hade fel… 

Om man ska jämföra HONG FAUX med några etablerade band så hör jag mycket MUSE och THIRTY SECONDS TO MARS i.

Att gruppen möttes av så mycket uppskattning hos den ruffigare delen av publiken kan till viss del möjligen förklaras av den retro-doftande ljudbild som präglade gruppens första inspelning, en EP som 2011 fick sin uppföljare med albumet ”The Crown That Wears the Head”. Sedan dess har gruppen förfinat sitt koncept och de snygga refrängerna har fått allt större utrymme. Med Razzia Notes vid sin sida har gruppen dessutom helt andra möjligheter att fullfölja sin musikaliska vision hela vägen ut. Anders Fridén, skivbolagschef och sångare i In Flames, har länge haft koll på bandet, som hyllats i klassiska tidningar som Classic Rock och Metal Hammer och även genomfört en tv-sänd konsert på anrika Rockpalats i Tyskland.

Nu är det slutligen dags även för oss svenskar att upptäcka Hong Faux och deras mix av tunga riff och snygga melodier. I april släpps EP:n ”Hello Neptune” och i höst kommer albumet som Anders Fridén redan refererar till som ”monsterplattan”. Men fram till dess gör bandet samma sak som de gjort sedan starten: turnerar. I april och maj väntar bland annat spelningar tillsammans med D-A-D i Tyskland och Schweiz. Som vanligt kommer Hong Faux att leverera både tyngd och melodi.

– Vi är ett Do It Yourself-band som turnerat mycket och tagit oss fram helt på egen hand. Vi gillar det vi gör och vår ambition är att få ihop dessa två komponenter på ett nytt och spännande sätt.

Är du varken rädd för lite pop eller tyngd?

Välkommen till ”Hello Neptune”.

 

Turnédatum:

17/4 Lingen Schlachthof
18/4 Linz (AT) Stadtwerkstatt
19/4 Ebensee (AT) Altes kino
20/4 Graz (AT) Tba
21/4 Tba
22/4 Tba

 

Tourdates with DAD:

23/4 Berlin Columbia Club
24/4 Leipzig Hellraiser WIth
25/4 Nuremberg Rockfabrik
26/4 Munich Backstage (Werk)
27/ Ludwigsburg Rofa
29/4 Cologne Live music hall
30/4 Pratteln (CH) Z7
1/5 Frankfurt New Batschkapp
2/5 Hannover Capitol
3/5 Hamburg Grosse Freiheit
4/5 Flensburg Max

HongFaux-Press-HiRes-Copyright-Peder_Claesson-300dpi-preview
(Foto: Peder Claesson)

BANDFAKTA – HONG FAUX

MEDLEMMAR
Nik Serén – Gitarr, Sång
Johan Bergqvist – bas
Daniel Israelsson – trummor
Björn Billgren – gitarr

|  HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar