Intervju – Dez Fafara från DevilDriver om nya plattan “Winter Kills”

DevilDriver spelde förra veckan på Sticky Fingers i Göteborg, supportade av Sylosis och Bleed from Within. Innan gigget träffade jag frontmannen och sångaren  Dez Fafara för en intervju inne på turnébussen och han berättade om allt från inspelningen av nya plattan till familjeliv och sin ADHD. En rolig och intressant pratstund!

Dez-1

Berätta lite kort om dig själv och din musikaliska bakgrund?

Jag är gift sen 16 år, har tre söner och lever ett normalt liv. Familjen är mitt allt. Jag är inte intresserad av allt "extra" som kan komma med turnélivet, jag är snarare typen som isolerar mig rätt mycket. Jag kom in i musikbranschen -95 och har blivit kvar sedan dess. Musiken har alltid varit mitt liv och med det här bandet turnerar jag röven av mig!

 

Var hittar du din inspiration?

Inspiration från annan musik kan vara allt från punk till blues, min musiksmak är väldigt bred och jag älskar all sorts musik. Det kan lika gärna spelas Black Sabbath som Black Flag eller Billy holiday när vi chillar bak i bussen tex. Jag har älskat musik sen jag var barn, det är min styrka, och än idag börjar jag varje morgon med att sätta på musik.

Jag målar också på min fritid, vilket ger en annan typ av inspiration. Även min familj, min fru, mina barn, mina hundar är källor till inspiration.

 

Ert nyaste album "Winter Kills" släpptes i augusti förra året, hur har det tagits emot hittills?

Det har fått fantastisk respons och har rankats bättre än något av våra tidigare album världen runt. Mottagandet har varit enormt och vi kan inte uppskatta det nog.

 

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan denna platta och den tidigare "The Beast"?

Alla album har ett gemensamt sound med de är ändå väldigt olika, hur de är arrangerade, typen av musik, vilken stil etc… Det är svårt att sätta fingret på det men vi försöker alla mixa det lite så inte två album låter lika för då blir det tråkigt. När jag i efterhand har lyssnat på "The Beast" och nu "Winter Kills" upplever jag att nya albumet har något som är svårt att beskriva, något genuint inifrån som jag tycker lyser igenom.

 

Vem skriver texterna respektive låtarna?

Jag skriver alla texter och när det kommer till musiken så varierar det vem av killarna som skriver vad. En del skriver mer än andra och i olika låtar delas allt upp olika och det funkar mycket bra.

 

Var spelade ni in och vem producerade plattan?

Mark Lewis producerade "Winter Kills". De andra killarna i bandet spelade in den instrumentala delen i Audiohammer Studios i Florida medan jag byggde en studio hemma eftersom jag var trött på att vara bortrest.

 

Kan du säga något om hur arbetsprocessen såg ut för din del?

Mark Lewis kom till mitt hem och vi spelade in där. Man är aldrig riktigt bekväm när man spelar in en platta men på det här viset var jag så bekväm jag kunde vara vilket jag tror lyser igenom på plattan. Jag kunde koncentrera mig på arbetet och behövde inte tänka på när jag skulle få åka hem. Jag lämnade vovvarna vid dörren, gjorde mitt jobb och sedan kunde jag gå in till familjen igen och käka middag. Killarna i bandet gjorde ett fantastiskt jobb på sitt håll och det var grymt att arbeta med Mark Lewis. Han känner mig och vet hur han ska jobba med mig och kan säga vad som är bra och dåligt. Jag lyssnar på honom.

 

Ni bytte också från Road Runner till Napalm Records, finns det något särskilt skäl till att det skedde just nu?

Det var egentligen oundvikligt och ett ömsesidigt uppbrott där båda parter var överens om att gå skilda vägar. Bolaget ändrades, man bytte personal och många jag arbetat med i åratal och som var mina vänner fick gå. Jag kände att jag behövde en nystart, något nytt, något med passion för vår musik. Napalm Records var ett bra val. När jag först skickade vårt album så var det uppenbart att de inte bara gillade det utan de älskade det! Och det är det man vill ha och behöver. Ska man tjäna nödvändiga pengar för att kunna resa jorden runt med sin musik så måste man ha någon bakom sig som har passion.

 

Känner ni att ni börjat gå i en annan riktning eller utvecklas ni fortfarande på samma spår, så att säga?

Vi vet inte riktigt, varje album har ju ändrats. Jag skriver varje dag och just nu har jag ett annat slags tema på mina texter. Så vi får se vart nästa album tar oss och vad de andra killarna har att komma med. Vi har inte planerat exakt när nästa album kommer men jag anser att det inte bör dröja mycket mer än 2 år mellan skivsläppen, fansen förtjänar mer än att behöva vänta så länge. 

 

Har du några speciella ritualer för ditt skrivande?

Hela mitt liv består av ritualer, även skrivandet. Jag skriver varje morgon oavsett vad. Det är viktigt, det spelar ingen roll hur jag mår. Jag skriver också väldigt tidigt, när världen står still, och föredrar också att spela in tidigt på morgonen/förmiddagen. Personligen arbetar jag bäst då och så har man ledig tid resten av dagen när man är klar.

 

Anser du att text och musik är lika viktig för en låt?

Det är själva bandet, musiken och texterna som en helhet som är viktigt. En grym låt med en kass text blir en kass låt. Jag hoppas att fansen lyssnar på texterna jag skriver och tar det till sig och jag avlägsnar mig alltmer ifrån den typ av texter där man inte förstår vad som pågår. Vi får som sagt se vart nästa platta tar vägen, jag ska försöka ta ett steg framåt och öppna upp mitt sinne och förhoppningsvis andras också.

 

Hur är turnélivet med DevilDriver?

Dynamiken inom DevilDriver är bra, vi är alla här för att arbeta och vi hjälper varandra igenom turnén. För mig är varje dag på turné "Groundhog day" där jag upprepar samma sak. Jag har kraftig ADHD och ADD och behöver ett schema att följa. Så jag går och lägger mig vid 4 på natten, vaknar runt 13-14 och hänger lite med vänner, tar en kopp te, tar en dusch, gör intervjuer.. Sedan brukar vi sitta bak i bussen ett par timmar och dricka lite god konjak innan det är dags för gig. Och så börjar allt om igen. Det är svårt för mig att bryta schemat för impulsiva infall som att åka och titta på något sevärt, det funkar bättre så här för mig. Med det sagt så försöker jag ändå komma ut lite mer från bussen och se mig om, men då ska det också stämma med väder och liknande, jag får inte äventyra min röst.

Devildriver_Sticky (6 av 10)

 

Innan ni kom till Göteborg spelade ni med era vänner i Hatebreed i Stockholm, hur var det?

Det var bra och riktigt kul att träffa killarna igen! Synd nog kändes publiken lite "tam" men då är det bara att gå in i sig själv och spela som om det vore Las Vegas.

 

Finns det några speciella länder eller delar av världen som ni inte spelat i än?

Ja, till exempel Kina, Egypten och en del asiatiska länder. Jag skulle gärna åka till Egypten och kolla in pyramiderna bara jag slipper bli kidnappad eller hamna i några konstiga situationer, haha..

 

Idag är det väldigt viktigt för industrin att använda sig av sociala medier såsom twitter, instagram och Facebook. Hur viktigt är det för er i DevilDriver?

Det är rätt viktigt tycker jag och framför allt är det roligt att kunna ha en sådan kontakt med sina fans. Verkligheten är ju att man inte kommer att få träffa oss om det inte är genom ett "Meet and Greet". Sociala medier öppnar upp möjligheten för mig att prata med mina fans och att även dela med mig av mitt vardagliga liv såsom bilder på mina målningar, mitt hemmaliv och vad jag har för mig. Får jag frågor från fans så svarar jag på dem. Jag önskar att detta fanns när jag var liten och ville få kontakt med mina idoler.

 

Följer du själv några artister eller inspirationskällor på instagram?

Jag följer några artister men kanske mest en del konstnärer, poeter, inspirationscitat och dylikt.

Dez_2-1

 

SKRIBENT: Cathrin Linné  (cathrin.linne@rockbladet.se)
FOTO: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – DEVILDRIVER

MEDLEMMAR

Dez Fafara – sång
Jeff Kendrick – gitarr
Michael Spreitzer – gitarr
Jonathan Miller – bas
John Boecklin – trummor

FACEBOOK |

Relaterade artiklar