INTERVJU: DRÖMRIKET – Niclas och Jonas ger oss storyn om supergruppen

Drömriket. Idén och projektet som mynnade ut i  ett band bestående av Niclas Engelin (In Flames), Ralf Gyllenhammar (Mustasch), Jonas Slättung (musiker och radiopratare P4) och Adde (Hardcore Superstar). Tanken om en verklighet bortom fördomar, som rymmer det fula och skavankerna, inte bara en välputsad yta. Bland annat har Drömriket beskrivits som en hyllning till förorten och då i synnerhet Tynnered, där både Niclas och Jonas växte upp, och de båda delar här med sig av sina tankar och vad som är på gång med inspelning av platta och musikvideo samt gigbokningar.  

tunnel (1 av 1)
(Drömriket, Foto: caught by Cat Photography)

Hur och när föddes idén för projektet Drömriket?

Jonas: – Ursprunget, musiken, kom från Niclas och Adde, som hade snickrat på låtarna ett tag. Projektet var deras baby från början. Jag fick höra låtskisserna på en fest och ville direkt vara med! Men idén om själva Drömriket föddes väl när  det beslutades att texterna skulle vara på svenska. Drömriket var en av texterna jag skrev, en av de första till bandet. Sen blev just den låten instrumental i slutändan, men texten fanns kvar som en ande som genomsyrade hela projektet. Niclas och Adde gillade bilden, den idén, om ett drömrike som kanske inte är ett klassiskt drömrike. Vi har alla drömmar, de är något eget, helt fristående från verkligheten vi lever i. Och just i en förortsmiljö kan det kännas extra viktigt.

Niclas: – Själva idéen om bandet föddes faktiskt genom allas vår Biffen Jansson då han tyckte att jag och Adde skulle göra lite musik ihop för att vi var likadana i mångt och mycket. Så vi började helt enkelt skapa låtar ihop och gjorde lite olika typer av musik som sedan mynnade ut i Drömriketplattan. Det var ibland så att vi kunde ses och nästa fika ihop en låt då vi ibland är kusligt synkade. Att gilla Mercyful Fate & King Diamond kan föra människor samman!

 

Drömriket har beskrivits som något av en hyllning till förorten och då Tynnered i synnerhet, stämmer det?

Niclas: – Ja, jag och Jonas träffades ner på gården i Tynnered och sedan dess har vi bara hängt ihop i alla år. Adde kommer från Landvetter och Ralf från Mölnlycke/Råda Portar.

Jonas: – Niclas och jag bodde på samma miljonprogramsgård när vi var små och gick i samma skola från 1:an till 9:an. Vi spelade i också i samma band i tonåren och hade våra första fyllor och moppefärder ihop. Uppväxten där, den har så klart format oss och lagt grunden till vilka vi är men jag skulle vilja bredda det lite och säga att det är både en hyllning och en observation. Allt är inte värt att hyllas, men det finns så många hjältar i den miljön – en miljö som ibland kan kännas tröstlös och kall – och de förtjänar verkligen att hyllas. Sen så är inte allt på skivan kopplat till förorten, inte direkt i alla fall, utan till allmängiltiga villkor för människor – dvs lika mycket för folk i Bromölla och Stockholm som för folk i Piteå och Tynnered.  

Niclas: – Man kan säga att det är en slags hyllning till det vi kommer ifrån och det som var där och då. Inte för att vi vill tillbaka men vi vill lyfta fram att vi är stolta och vill helt enkelt visa och förmedla det till alla. Vi kände en tillhörighet där vi kom ifrån. Vi kände oss trygga och hade inget behov av att göra statements om att tex Tynnered äger..hahaha. Det fanns en helt annan kultur och samhället såg ju lite annorlunda ut då vilket kan ha en stor betydelse, men ändå, man stänger inte igen fritidsgårdar för ungdomar… vart ska dom ta vägen? Alla är inte i medlemmar i någon form av föreningsliv eller har märklintåg som hobby.

 

Hur kommer det sig att det blev just denna uppsättning medlemmar?

Niclas: – Vi hade lite andra tankar från början och andra människor i åtanke för vårt band/projekt men det hela tog en oväntad vändning när Biffen föreslog att vi skulle sjunga på svenska istället, något som varken jag och Adde hade gjort innan. Vi hade väl inga tydliga referenser men efter lite eftertanke kom vi ju på ett gäng med hitlåtar som är otroligt bra på svenska. Annars är vi ju båda suckers för titlar som 'Beyond The Black', 'Come To The Sabbath' och 'Heaven & Hell'. I det skedet kom jag hur som helst att tänka på min gamla barndomskompis Jonas Slättung som är helt fenomenal på språket i sig och som dessutom kan spela diverse instrument klockrent. Vi gav Jonas låtarna och han sa att han hör av sig om ett par dagar. Texterna började komma in och vi kände med en gång att detta är helt grymt och vi började se en röd tråd som vi kunde ta oss an. Så man skulle väl kunna säga att Jonas såg till att vi inte flummade ut i något skval utan satte segel på skutan. Sedan var Ralf ett samtal borta och kom ner och gav järnet och satte hela plattan på 2 dagar och är helt vansinnigt duktig och fokuserad.                                 

*******

Visst vore det väl kul att nu höra hur Biffen tänkte när han ville sammanföra Niclas och Adde, så sagt och gjort, jag tog ett snack med honom också för att få storyn komplett!

*******

Först och främst Biffen kan du väl säga något kort om vad du jobbat med?

Biffen: – Jag har varit turnéledare, ljustekniker och gitarrtekniker för Hardcore Superstar och gitarrtekniker åt In Flames, fast då för Björn och Jesper framför allt. Jag har även varit In Flames assistent i 6 år. Jag har känt Ralf i alla år och Jonas har alltid funnits i periferin och han är som ett uppslagsverk inom hårdrock. Går man på quiz eller liknande där Jonas är med då vet man att det är riktiga frågor för han har rejält med kunskap. Det är fyra härliga individer!

 

Nicklas har berättat för mig att det är du som ligger bakom sammanförandet av honom och Adde och det som blev Drömriket. Hur kommer det sig att du tyckte att just dom två skulle göra något ihop?

Biffen: – Jag har turnerat med både Hardcore Superstar med Adde och In Flames med Niclas. Det jag märkte var att de hade i princip samma uppsättning skivor, och satte de på exempelvis Mercyful Fate så satte de på exakt samma låtar men de kände inte varandra. Niclas berättade att han hade massa låtidéer men inte visste vilka musiker han skulle vända sig till. Det var då jag sa att han måste träffa Adde, att de hade samma influenser, samma favoritlåtar, allt de gillade var i princip samma. Från den hårdaste hårdrocken till den lugnaste popen.

 

Du föreslog även att de skulle sjunga på svenska?

Biffen: – Det finns ingen chans för exempelvis Niclas och Adde att hinna med att turnera mycket utöver sina ordinarie band som redan ligger ute på turné långa perioder. Därför föreslog jag att de skulle satsa på ett land bara, satsa på Sverige och sjunga på svenska. Jag älskar själv svenska texter väldigt mycket och när jag lyssnar på musik hemma är det mycket svenskt, Kent, Dia Psalma,Thåström, Dahlgren etc… Jag tänkte lite som LOK fast på annat sätt. Först fick jag väl ett litet hånskratt men så nästa dag så hade Niclas tänkt på detta och tyckte det var en bra idé. De bollade det lite med sitt skivbolag som tände på samma idé och så blev det nu då. Något annorlunda mot vad de gör i vanliga fall allihopa.

Biffen (1 av 1)
(Biffen Jansson, Foto: Cathrin Linné)
 

*****

Tillbaka till Niclas och Jonas

*****

 

Vad är målet för Drömriket?

Niclas: – Förutom att framföra vår musik och sprida budskapet vidare så vill ju ha kul och njuta av att spela en annan form av musik en liten stund. Sen så vi vill ju att så många som möjligt skall få ta del av Drömriket!

Jonas: – Vi vill sprida vår helt grymma musik till så många som möjligt, så klart. Men målet är också att öppna folks ögon och få dem att släppa fördomsfullheten; i en tid när vi hyllar yta och ytlighet och det fula, det med skavanker, inte tillåts ta plats – där blir det extra viktigt, tycker jag, att någon visar att kraft, styrka, stolthet, begåvning och faktiskt skönhet är något som vi alla har, oavsett hur vår uppväxt har sett ut, eller hur många rum vi har vuxit upp i. Målet är att Drömriket blir mer verkligt än verkligheten, så kan man kanske säga.

 

Vi var inne på att ni sjunger hårdrock på svenska, har ni själva någon tanke bakom det? 

Niclas: – Musiken vi spelar ihop med svenska texter tycker vi är unikt för stunden eller om det någonsin gjorts i nutid? Motvind, National Teatern och Blå Tåget finns som exempel men vi blandar in en massa mer musikaliskt än dom. Det är ungefär samma budskap i texterna som i mångt och mycket handlar om frågeställningar från förorterna, såsom varför man stänger igen fritidsgårdar? Var finns satsningarna nu? Egentligen är det samma frågor då som nu men de är högst relevanta nu 2014 vilket är skandal, har inte politikerna kommit längre?

Jonas: – Tanken bakom är, som jag ser det, att ”tvätta bort sminket”. Sjunger man på svenska går det inte att gömma sig bakom fräckhetsfraser och ”wow” och ”Yeah”-räddningar. Allt vi sjunger måste vi stå för, till 100 procent. Alltså, jag älskar jättemycket musik och texter på engelska, jag är ju uppfödd med Sabbath, Zeppelin, Judas och Kiss och allt det där – men jag kan ju aldrig höra de orden så rätt in i hjärtat som när jag lyssnar på Cornelis och Nationalteatern eller så.

 

Vem skriver låtarna?

Jonas: – Musiken, själva låtarna, riffen och grundstommarna, har Adde och Niclas skrivit. Sen har jag gjort sångmelodierna och texterna utefter detta. Det känns viktigt i sammanhanget att stryka under att musiken från början gjordes med tanke på engelsk text, sen kom texterna och sångmelodierna efter. Det är det som gör det hela så bra och så intressant, tror jag. Att musiken inte är anpassad efter svenska från början. Hade Niclas och Adde haft det i huvudet redan från scratch så hade det kanske låtit helt annorlunda.

Niclas: – Även om själva låtarna skrivs av Adde och mig så vill vi vara lyhörda för ändringar i tex arr eller tonartsbyten etc.. Vi tycker det är viktigt att alla kan bidraga med sin prägel så att musiken blir unik, vilket jag tycker att vi har lyckats med på första given av Drömriket. 

 

Adde, Niclas och Ralf spelar för tillfället i välkända band och du Jonas har en gedigen bakgrund inom musik och arbetar för tillfället som radiopratare på P4. Berätta mer om din musikaliska bakgrund?

Jonas: – Idag är jag radiopratare, ett jobb som jag har haft i lite mer än ett år och kommer att ha fram t o m 15 juni i år – sen är den korta delen av mitt liv slut. Musik, däremot, har jag spelat och sjungit i olika former ända sen jag kunde gå i princip. Mitt allra första band bildade jag när jag var 12. Då var det hårdrock som gällde, stenhårt,hela vägen. Jag var trummis. Niclas och jag började spela ihop när vi var typ 14. Vi repade på fritidsgården Tyrolen, ett fantastiskt ställe som nog räddade mitt liv, eller i varje fall mitt förstånd. 

Niclas och jag spelade ihop tills jag var runt 18-19, då jag hade tröttnat på trummorna och på hårdrocken. Jag plockade upp basen och har inte släppt den sen dess. Jag har varit med och släppt skivor med alla möjliga typer av band och musik: svulstig indiepop med Anywhen, powertrio-rock med Ned Kelly, speedad ska-punk med Gordon, grunge-rock med Pneumanic, vispunk med Det Är Kärlek, svensk pop med Lasse Franck & hans Muskler samt rotrock med Den Mänskliga Faktorn. Med det sistnämnda bandet släpper jag alldeles snart en ny EP. 

Jag har också släppt en barnskiva med gruppen Sockiplast. Så, varsågoda, det är bara att öppna Spotify och kolla upp! Niclas och jag har genom åren återknutit våra musikaliska band, vi hade ett kortlivat projekt på 90-talet som hette Life of Brian och för några år sedan höll vi på med ett projekt ihop med Apollo från Spiritual Beggars, men det rann ut i sanden, tyvärr. Och nu är jag tillbaka i hårdrocken. Eller ”hårdproggen”, som Ralf har döpt vår musik till.

drömriket
(Drömriket, Foto Johan Carlén)
 

Och nu var tajmingen rätt för att få ihop allt?

Niclas: – Adde och jag har ju hållit på att skapa till och från när tillfälle har givits och nu kände vi att det skulle kunna funka att spela in en platta med Drömriket då vi hade lite ledigt från våra huvudband. 

Jonas: – Man prioriterar saker som känns bra, inspirerande och kul. Vad är det man brukar säga..? ”Stjärnorna stod i rätt läge för det här.."

 

Hur känns det musikmässigt, har ni hittat varann och hunnit repa in er?

Niclas: – Jag tycker vi är i synk musikmässigt och nu skall vi börja repa in oss för att framföra detta verk live vilket kommer att bli hur skojigt som helst, även att se reaktionerna.

 

Jag såg att ni bland annat är klarar för Bråvalla och att ni börjat spela in musikvideo, har ni några fler spelningar på G för oss som vill höra er live?

Jonas: – Det bokas för fullt just nu och vi har en del riktigt feta gigs på gång. Jag får tyvärr inte säga exakt när och var ännu, men, tro mig, alla kommer att få en chans att både se och höra Drömriket i jävligt coola sammanhang väldigt snart! Jag blir själv lite kissnödig när jag tänker på de här gigen… Jag menar, de andra pojkarna är ju vana vid stora scener, men jag, jag får nog se till att käka ett par grabbnävar nervmedicin innan de här gigen!

 

Tack Niclas och Jonas för att vi fått kika in i Drömriket och vi på Rockbladet ser fram emot att komma och plåta och skriva när ni spelar sen. Lycka till!

SKRIBENT & FOTO: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)
INTERVJU: Jonas och Niclas från DRÖMRIKET

 

BANDFAKTA – DRÖMRIKET

MEDLEMMAR
​Niclas Engelin – Gitarr
Ralf Gyllenhammar – Sång
Jonas Slättung – Bas 
Adde – Trummor
 

Relaterade artiklar