INTERVJU: ELEINE – Ett nytt skånskt symfoniskt metalband

Eleine är ett skånskt symfoniskt metalband som har mottot "gör om gör rätt". Vad menar ni egentligen med det? Rockbladets Jonas Lööw fick en pratstund med den karismatiska frontkvinnan Eleine, hon berättar hur det är att få uppfylla sin dröm som sångerska i ett metalband.

Eleine-Web-2014
(Foto: Amanda Stiverius)

Kan du berätta vad du Eleine har för bakgrund både personligen och musikaliskt?

Eleine: Jag växte upp i en liten by i Skåne och var en mobbad liten sak med stora drömmar. Rätt så kliché historia att berätta, men det är faktiskt så det var. Jag har alltid sysslat med musik på ett eller annat sätt, och alltid haft siktet inställt på att göra metal-karriär. 

 

Du jobbar även som modell, hur går det att kombinera dessa två artistiska yrken?

Eleine: Det går hur bra som helst! De går hand I hand för mig. Det är artistiska sätt att uttrycka sig på, och jag älskar det. Jag har alltid något nytt att visa upp för våra fans, och bilder är alltid uppskattat.

 

Vilka är de andra medlemmarna i bandet bakom dig? 

Eleine: Det är Rikard Ekberg (gitarr), Andreas Mårtensson (bas), David Eriksson (trummor) och Sebastian Berglund (keyboard).

Eleine-RikardEleinebild-2014

 

Hur och när skapades det bandet?

Eleine: Vi har tagit god tid på oss att hitta rätt medlemmar. Bandet började ta form i slutet av 2012 när Rikard, som var en gammal bekant till mig, blev en del av teamet som låtskrivare och gitarrist. Då hade projektet redan varit igång ett par månader.

Efter det fokuserade vi väldigt mycket på att skriva stora delar av materialet, tills slutet av 2013. Då vi träffade de tre resterande grabbarna, och det klickade direkt.

 

Kan du berätta någonting om deras bakgrund?

Eleine: Alla fyra är fantastiska musiker och musiken har varit en röd tråd I deras liv. Samtliga har haft den där drömmen om att få lira i ett metalband, vilket de har gjort allihopa på sina håll, men de har alltid velat ta det ett steg längre. Att släppa ett riktigt album, via ett riktigt skivbolag och att få spela med människor som är lika målinriktade som de själva. Där är vi nu.

 

Har ni varit ute och spelat någonting än så länge?

Eleine: Nej, det har vi inte. Premiären blir i sommar.

 

Ni är ju inte riktigt klara med albumet ännu, men kan du berätta lite om inspelningsprocessen?

Eleine: Vi spelar in på Cardiac Records studio i Ystad.

Det är jag, Rikard Ekberg och producenten C. Wolf som skriver låtarna. Ibland bygger vi låtarna på ett riff från Rikard, ibland på en symfonisk del Wolf har spånat fram, och ibland bara en idé som jag har fått om vad låten ska handla om. Sen påbörjas arbetet från grunden, och det är såklart intensivt, men alla kreativa människor vet hur det är när man kommer in I ett flow, och inte kan tänka på någonting annat. Det är fantastiskt.

 

Ni är signade med ett lokalt skivbolag i Ystad som heter Cardiac Records, hur hittade ni varandra?

Eleine: Det hela började med att VD:n för Cardiac Records ringde mig, och det visade sig att han hade följt min blogg under ett års tid. Han berättade om den dröm han haft i flera år om att göra ett projekt som rör sig åt symfonisk metal, men att ändå skapa något nytt. Han hade provat flertalet sångerskor. Men efter att han hört mig sjunga och följt min blogg, hade han bildat uppfattningen om att jag var hårt arbetande och väldigt målinriktad. 

Det roliga med samtalet var, allting han rabblade upp för mig var lika mycket min dröm och hade redan varit sedan jag var runt 11-12 år. Det kändes overkligt, men det var där det började. 

Vi har ett bra samarbete I skivbolaget. Vi jobbar nära och intensivt med varandra, och samtidigt som man håller det på en oerhört professionell nivå, så är det min andra familj.

 

Du berättar att ni utgår från Melodisk/Gotisk Metal, men att ni utvecklat det? Vad menar ni med det? Vad anser ni gjort som är unikt?

Eleine: Många symfoniska metal-akter är kända för den kvinnliga frontfigurens operasång (åtminstone sång med operaklang), och det är någonting vi lämnade väldigt snabbt. Är det något jag själv saknat i alla år jag lyssnat på symfonisk metal så är det just ordentligt med power I rösten, men att det även ska gå över till lite mjukare partier.

Den symfoniska delen har vi valt att göra så äkta som möjligt. Stor, pampig och genomtänkt. Gitarriffen lämnar lite de normer som sats i genren. Ni kommer kunna höra den aktiva utvecklingen på fullängdsalbumet.

Det är även mycket fokus på budskapet i texterna. Dvs texter som faktiskt betyder något, inte bara en massa utfyllnad som “I raise my eyes to the moon for glory” osv.

 

Ni släpper albumet någon gång i höst, vad händer fram tills dess?

Eleine: Fram tills dess ska vi skriva färdigt de sista delarna av låtarna, repa, mixa, mastra, och repa för att till slut spela live.

Utöver detta kommer jag att jobba vidare som modell för bland annat Elegant Curiosities, Heartbreak Tattoo m.fl. 

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

 

KOLLA IN VIDEO "GATHERING STORM"

 

BANDFAKTA – ELEINE

MEDLEMMAR

Eleine – Vocal
Rikard Ekberg – Guitar, vocal
David Eriksson – Drums
Andreas Mårtensson – Bass
Sebastian Berglund – Keyboard

| HEMSIDA | FACEBOOK | YOUTUBE | SPOTIFY |

Eleine-Bandbild2014-logga-red

Relaterade artiklar