KRÖNIKA: Record Store Day 2014

I lördags gick Record Store Day av stapeln i Sverige, som i år hade eventet en vecka senare än övriga världen på grund av Påskafton. Rockbladet var på plats bland skivhyllor, artister, vinylnördar och vanligt folk.

10270576_10152508488099179_6687808452456466716_n

Record Store Day började i samband med att Metallica spelade live i skivaffären Rasputin Music i San Francisco 2008. Efter detta har eventet vuxit och RSD är nu en årlig tradition tredje lördagen i april. Syftet är, för att citera Recordstoreday.se, att “sätta fokus på den unika bredd och det djup, i både kunskap och sortiment, som finns hos alla entusiastiska skivhandlare runt om i landet. Och att fira kärleken till musiken”.

I Spotify-tider där albumen fått en allt mindre betydelse känns detta event ännu mera viktigt men trots streaming och nedladdning så har vinylskivan fått en renässans på sistone.

Personligen tycker jag att tjänster som Spotify är det bästa som hänt musikbranschen på ofantligt många år. Att få tillgång till en stor del av världens musik när du vill, var du vill och hur du vill för endast 99 kronor i månaden är helt fantastiskt! Samtidigt är jag en album-människa och tvättäkta vinylnörd som vill ha järnkoll på vilka låtar som ligger på vilka album och inte bara slänga ihop musiken i olika playlists. Alla mina CD-skivor ligger nedpackade i källaren medan vinylskivorna frontas i bokhyllan. Några av guldkornen har dessutom förärats inramningar på väggen. Det är något väldigt speciellt att plocka fram en vinyl – allt från lukten via låttexterna på innerpåsen till knastret i högtalarna. Lyssnandet blir dessutom mer fokuserat när man inte enkelt kan fippla mellan låtarna. Sådana saker kan ingen iTunes, Wimp eller ens CD-skiva vara i närheten av att återskapa. 

Jag minns som igår när jag lite drygt 10 år gammal köpte min första vinylskiva. Det var Twisted Sisters Stay Hungry på sedan länge insomnade Galleria Gripen i Norrköping och den kostade 74 kr. I dag hänger konvolutet föreställandes en hårt sminkad Dee Snider med köttbenet i handen på väggen. Vilken som var min första CD-skiva har jag däremot helt glömt bort. Att nu få tillbringa Record Store Day bland flera likasinnade blev en flashback till de åtskilliga besök jag gjort på diverse skivmässor genom åren där man bläddrade frenetiskt i backarna för att hitta just den där Status Quo-singeln med den instrumentala B-sidan.

Många artister ger ut speciella utgåvor, framförallt på vinyl, exklusivt för RSD. Bl a så släppte Bruce Springsteen endast 7500 exemplar av EP:n American Beauty med 4 outgivna låtar. Klart man blir lite av ett barn på julafton när man får tag i en sådan godbit.

Nu handlar ju inte Record Store Day enbart om vinylskivor utan vi fick även uppleva en hel del livemusik och signeringar från såväl utländska världsnamn som Rival Sons och Nick Lowe som svenska storheter som First Aid Kit och Weeping Willows. Men även obskyra lokala förmågor som Death of the Miser.

26042014-DSC_5986 copy

BengansDrottninggatan blev vårt första stopp där Weeping Willows skulle spela live kl 10. Skivbutiken var lagom packad med folk och en del stod utanför för att lyssna till Magnus Carlsson och companys dystra tongångar. Vi fick 4 låtar, bl a Broken Promised Land som framfördes akustiskt för första gången någonsin. Jag har aldrig sett bandet live tidigare men jag tyckte de funkade kanon i det här lilla, avskalade formatet och deras svårmod kommer gifta sig bra med Lars Winnerbäcks dito under sommarens gemensamma turné. Efter spelningen blev det signering av senaste skivan The time has come där framförallt vinylen gick åt som GuinnessS:t Patrick’s Day.

Nästa skivbutik blev det lilla krypinet The Beat Goes OnS:t Eriksgatan, där grabbarna i Death Of The Miser stod i ett hörn och stämde sina guror. Vi få som var där fick uppleva en historisk livepremiär av det nybildade bandet som beklagade sig lite över att de inte fått ut sin EP lagom till Record Store Day. Deras ödesmättade alternativrock väckte vår nyfikenhet och jag kommer definitivt hålla lite koll på detta band. De har ett gäng låtar liggandes på SoundCloud.  

10251884_10152508456714179_6051278761295934920_n 10294448_10152508456709179_8716577031443157208_n

Så till dagens absoluta höjdpunkt, nämligen Rival Sons! Det är egentligen otroligt att ett så pass stort band från USA spelar några låtar akustiskt i en liten skivbutik i Sverige. Kön ringlade sig hundratalet meter utanför Sound Pollution i Gamla Stan där endast de ca 50 första i kön fick plats inne i butiken. Att stå 1 meter från Jay Buchanan och Scott Holiday när de har livepremiär för Open My Eyes och Where I’ve Been från kommande alstret Great Western Valkyrie var nästan overkligt och onekligen ett minne för livet. Elektriskt är de enligt mig världens bästa rockband just nu men akustiskt är de bortom det. Detta blivande megaband måste bara ge ut en akustisk skiva och det snart. Efteråt signerade de vinylsingeln Open My Eyes innan de var tvungna att hasta vidare på sin fulltecknade promoturné.

26042014-Rival_Sons_1 26042014-DSC_6346 copy

Sista skivbutiken för Rockbladets del blev kultstämplade Pet Sounds där inga mindre än Anders F Rönnblom, Juha Mulari, Nick Lowe och First Aid Kit skulle spela efter varandra. Vid den här tidpunkten var det rena sommarvärmen ute men det hindrade inte folk från att tränga ihop sig framför den minimala scenen direkt till vänster om ingången. Anders F Rönnblom med band var nog de som låg i hårdast på Record Store Day med spelningar i tre olika skivbutiker. De svängde finfint live och vi fick bl a klassikerna Europa Brinner och jullåten(?!) Det är inte snön som faller. Alltid kul att se och höra Jesper Lindberg lira banjo.

Skivdebuterande 50-åringen Juha Mulari var näste man till rakning och han gjorde det helt ok. Men trots gripande berättelser har jag inte riktigt fastnat för albumet Sjömanshjärta även om jag är en total sucker för många andra svenska singer/songwriters. Men jag ska ge Juha några chanser till.

Så där en 20 minuter innan den levande legenden Nick Lowe skulle spela var det redan knökfullt, varmt och svettigt inne på Pet Sounds. Vi som stod allra längst fram fick den engelske gentlemannen mer eller mindre i knät när han gick på inför en entusiastisk publik. Jag har tidigare sett Rockpilepolarna Dave Edmunds, Billy Bremner och Geraint Watkins i olika konstellationer live, men aldrig Nick Lowe så det blev en ny och trevlig bekantskap. Vi bjöds på några av de största låtarna från den långa karriären som Cruel to be kind och (What’s so funny ’bout) Peace, Love and Understanding. De som såg Lowes konsert på Nalen senare på kvällen blev säkert nöjda.

26042014-DSC_6800 copy

Intresset för First Aid Kit verkade vara minst lika stort som för Nick Lowe men när systrarna Söderberg inleder sin spelning har vi lämnat Pet Sounds och hör istället deras ljuva stämmor i vimlet ute på ett soldränkt Skånegatan.

Sammanfattningsvis ett mycket lyckat event och de skivhandlare vi pratade med var mycket nöjda med både försäljningen, spelningarna och uppslutningen i största allmänhet. Jag hoppas verkligen att Record Store Day fortsätter i många år framöver och att ännu fler artister och musikälskare inser storheten i vinyl. 

SE HELA BILDSERIEN

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se) / Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
EVENT: Record Store Day Sweden
DATUM: 2014-04-26

Relaterade artiklar