SKIVRECENSION: Pray For Locust-In The Shadow Of The Colossus

Lägg den 28 april på minnet. Då släpper nämligen metalbandet Pray for Locust sin andra fullängdare: In the Shadow Of The Colussus. Och de som väntat kommer inte lämnas besvikna. Vi bjuds på en bredare mix av hårdköttande metal med ett mer välarbetat sound och större detaljrikedom.


Albumdesign: Tintin Andersen

Med spänning har vi längtat efter att få höra mer från de ambitiösa killarna i "Pray For Locust". Jag såg dem för första gången på Rockbitch boat i höstas där de levererade en imponerande scenshow och energi trots en gungande båt och spyende trummis. De visade på stor professionalitet och jag kunde inte låta bli att i slutändan lyssna på deras tidigare album tills mina öron nästan började blöda. Som många andra törstade jag efter mer.

Det underbara med "Pray for Locust" och deras musik är hur låtarna är uppbyggda. Det ges inte en sekund åt vila, utan tempot svänger fram och tillbaka så att lyssnaren aldrig tröttnar på gunget. "In the Shadow Of The Colossus" har sju låtar som alla tillför något unikt till helheten. Det är ett pussel av olika spännande ideér som har sytts ihop till en ett bredare album med nya färska influenser.


Foto: Hilda Arneback

Först har vi den kaxiga låten "Batcountry" som drar oss in i en spöklik balett av tunga riff, growl och mystik. Oväntat och katchigt sätter låten tonen till vad som kan väntas på albumet. "This blackened sky" är ett nytt kapitel på albumet där tempot skruvas upp och spänningen stiger. Den börjar med ett talande intro och sedan briljerar "Tintin Andersen" med sitt growlande. Min personliga favorit är definitivt låten "Dead Mans Curse". Det låter som en spännande blandning av något som "Asking Alexandria" och "In Flames" skulle kunna göra tillsammans om de skapade något sorts kreativt alster, alltså något som man inte direkt förväntar sig men som faktiskt blir riktigt jävla bra. "Reap what you sow" faller mig inte helt på läppen. Jag kan dock inte riktigt sätta fingret på vad det är, men låten lämnar inget avtryck. Bad Blood är dock återigen en fullpoängare. Den sista låten på albumet heter "Heroin Eyes" och är en låt som jag rekommenderar den som vill åka på en riktigt jävla galen resa. Låten är som ett turbulent rus och väluppbyggt av tunga gitarrer och ihärdiga trummor.


Foto: Hilda Arneback

Killarna i "Pray For Locust" har steppat upp och blivit tyngre och brutalare. Det märks att bandet verkligen har tagit sig tiden att slipa på varje enskild låt i ett försök att uppnå perfektion, och i många av fall lyckats de. Med det här albumet i bagaget kommer de gå långt.

BANDFAKTA:
Tintin Andersen – Sång
Jerry Engström – Gitarr
Stefan Schyberg – Gitarr
Kvasi – Bas
Simon Corner – Trummor

SKRIBENT: Malene Aakre (malene.aakre@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Hilda Arneback
RECENSERAT: Pray For Locust – In The Shadow Of The Colossus
RELEASEDATUM: 2014-04-28
BÄSTA LÅT: Dead Mans Curse

RB-Betyg-8_10

 

Relaterade artiklar