INTERVJU: Pär Sundström – Sabaton

Med ett väldigt späckat schema har han väldigt få minuter över till att pusta ut och vila sig. Ändå tog han tid att intervjuas inför deras nya kommande album som släpps den 16 Maj för allmänheten. Rockbladet intervjuade Pär Sundström om den nya skivan och hur livet som medlem i Sabaton ser ut.

 

Halloj Pär, hur står det till?

Jättebra, vi är på en promotionturné runt om i Europa nu, där vi åker runt och pratar om den nya skivan. Dit vi har kommit nu är alla tvivel och rädslor har släppt, för om man backar tillbaka några veckor när vi precis gjort klart skivan så var vi inte helt säkra på vad folk skulle tycka, men vi har fått så pass mycket bra feedback så det känns toppen.

 

Sabatons nya skiva Heroes  släpps nu den 16 Maj för allmänheten, hur känns det?

Om det hade vart upp till mig hade den släppts imorgon för nu är jag så glad över det, och det är en hemsk tid att räkna ner. Egentligen känns det bara dumt att den inte finns tillgänglig, men så funkar det inte alltid. Jag kan dock trösta mig med att jag är inte ensam om att jag vill att den ska släppas.

  

Hur har det varit att skapa Heroes?

Det har varit vissa förändringar från föregående skivor, och en av de grejerna är att vi har haft en väldigt stor press på oss. Carolus Rex togs togs jättebra, framför allt i Sverige. Vilket givetvis gav en  prestationsångest att skapa en till skiva på samma nivå och att dra det vidare. En till skillnad är att vi skaffat  nya bandmedlemmar. Vi har tappat fyra bandmedlemmar. Om skivan skulle släppas och fansen inte tyckte att de nya medlemmarna var särskilt bra, skulle nog många av dem vända ryggen mot oss och säga att det var bättre förr, och det ville vi såklart undvika. Därför ville vi att skivan skulle kännas fräsch och att den skulle vara oerhört stark, och att varje låt skulle vara individuell. Det tycker jag att vi lyckades bra med, men det hade ändå sitt pris att jobba under hög stress under en lång tid. Vi fick slänga iväg många bra låtar, men som ändå inte passade till skivan. Jocke och jag ville att varje låt skulle vara som en nytändning, och det tycker att låtarna på skivan verkligen har.

 

<>Hur har bandmedlemmarna tagits av fansen?

Mtcket bättre än vad vi hade vågat hoppats på. Det har varit helt fantastiskt. Vi trodde att nånstans skulle någon dyka up och hacka ner på dem men nej, ingenstans. De har hittat in så bra och skapat sig en stark identitet. Tack vare sin ödmjukhet har de blivit omtyckta. De hade kunnat gått in med en kaxig attityd, men det gjorde dem inte och jag tror att det är en stor del till publikens goda mottagande av dem. Vi var aldrig oroliga rent musikaliskt och mycket riktigt var heroes den lättaste skivan vi någonsin spelat in. Det har aldrig fungerat såhär bra i en studio för Sabaton, och det beror på att vi redan visste att de var grymma musiker

 

Skulle du kunna beskriva en vanlig dag i studion?

Vi jobbar ganska metodiskt. Vi kör rätt strikt och börjar vid en viss tid sen kör vi, lunch och sen kör igen. Detta gäller i stort sett allt vi gör. Vi vill vara väldigt fokuserade, och vi håller inte på med så mycket flummande sånt utan vi kör väldigt planerat. Man kan inte se det som en form av lekstuga utan det är ett seriöst jobb, framförallt ett väldigt kul jobb!

 

Vilken roll har du i bandet förutom att vara bassists?

Mitt jobb med Sabaton har varit olika under hela bandets karriär, men i grund och botten har jag varit den drivande bakom alltihopa. Jag har t.ex skött bandets management. Sen är det ju så att många tror att det räcker med att man är duktig på att spela ett instrument för att det ska gå bra, och det stämmer delvis. Man måste ju ha viljan att spela, men sen så är det väldigt många andra saker som ska falla på plats. Det är oerhört mycket jobb bakom som gjort att man kommit dit man är. Det är saker som jag fått lära mig genom tiden, och sånt som jag tycker har varit väldigt kul att lära mig. Allt från Art-design, hemsideutveckling, ekonomi, pryoteknik, tourmanager, bokare, you name it. Jag har fått lära mig allt detta och det är jag väldigt glad för idag. Även fast jag inte sköter alla grejer själv har jag ett övergripande ansvar, och jag har insyn i allting. Jag vet alltid bakgrunden till allting som sker inom bandet, och det runt omkring. I min värld handlar just instrumentdelen kanske 5% av allt jobb som jag gör. Det är många band som inte inser dessa jobb som åker runt utan t.ex försäkring och hoppas på att de ska lyckas endast med musiken, men vi tar allt sånt annat väldigt seriöst. Jag tror att det absolut är en bidragande faktor till att vi lyckats så bra, för vi håller ju koll på vad vi håller på med.

 

Carolus Rex som släpptes 2012 blev ju Platinasäljande. Vad har du för förväntningar på Heroes?

Vi vet att en del av den succen var på grund av att skivan var på Svenska, och blev tillgänglig för en helt ny publik. Det är svårt att förutbestämma hur det kommer bli för Heroes. Däremot vet vi att i hela världen just nu är intresset för Sabaton större än någonsin, och vi står starkare än vi någonsin har gjort, så vi har alla möjliga förusättningar.

 

Finns det någon röd tråd som löper genom skivan? Är det något speciellt man ska lyssna efter?

Skivan handlar om de vi tycker i hjältar. Det vill säga  sersoner som satt sig själva i fara för att osjläviskt göra något för andra andra. Det var ett koncept som vi har velat göra väldigt länge. Ända sedan Coat of Arms, där låten White Death handlar om en hjätemodig person. Alla som låtarna inspirerats av är från olika delar av världen, men har samma nämnare att alla gjort något osjälviskt.

 

Sabaton åker till USA den 4 April och drar igång en  turné där. Hur känns det?

Det känns jättebra! Det var längesen vi gigade nu så vi är oerhört taggade på att spela. Sen känns det kul att återigen köra lite i USA. Eftersom vi har haft ett sånt långt uppehåll så känns det perfekt att spela igång sig som förband där.

 

Är det någon skillnad mellan Amerikansk och Svensk publik?

Nej jag tycker vi har väldigt bra publik vart vi än åker. I Amerika är det så stor skillnad beroende på vart man åker. I vissa städer är det väldigt lugn och avslappnat där publiken bara applåderar efter låtarna, medans det blir moshpitar och crowdsurfing hela giget på ett annat ställe. Jag trivs i USA, för man får käpa hela tiden vilket gör att man ständigt är på hugget.

 

När ni återkommit från USA är det dags för Sverige igen där ni bl.a headlinear på Rockstad Falun. Känns det extra kul att spela för hemmapubliken?

Det är alltid ett fantastiskt gig, sen är det inte så mycket till ”hemmapublik” då många är inresda dit. Det kommer folk från ca 30 länder för att se det giget och det är ju oerhört internationellt. Det är en riktigt fantastiskt stämning så det är lätt ett av årets bästa gig. Det är extra kul att vi kan göra så roliga saker där för vi kan bestämma själva. Vi bestämde nu till exempel att vi ska göra heal Carolus Rex plattan på Svenska och köra det. Det blir alltså enda gången vi framför den på det viset. Förhoppningsvis även med aktörer och skådespelare. Det är också kul att man själv kan boka band som man är vänner med och brinner för, det är fantastiskt.

 

Om du fick välja en artist att göra en livespelning med, vem skulle det vara?

Oj, jag tycker att jag spelar med världens bästa folk redan så jag är rätt nöjd, men om jag skulle bjuda in nån som extra sångare till bandet skulle det nog vara Pär Hulkoff från Raubtier.

 

Avslutningsvis, finns det något som du skulle vilja säga till Rockbladets läsare?

När vi kände att vi gjort klart den nya skivan var den jämnstark rakt igenom och det var svårt att hitta en favorit, så vi blev lite fundersamma på vilka låtar som vi skulle börja med, vilka vi skulle promota skivan med. Vi insåg att vi inte kunde bestämma det själva, så fansen kommer få vara med och välja vilka låtar som vi ska turnéra med. Det som blir populärt tycker vi om att spela. Jag hoppas även att de svenska fansen kommer hänga med även fast denna skiva inte är på Svenska.

 

SKRIBENT: Marcus Aldrin (marcus.aldrin@rockbladet.se)
INTERVJU: Pär Sundström / SABATON

 

BANDFAKTA – SABATON

Joakim Brodén – Sång, keyboard
Chris Rörland – Gitarr
Thorbjörn Englund – Gitarr 
Pär Sundström – Bas 
Hannes van Dahl – Trummor

FACEBOOK | HEMSIDA |

 

 

Lyssna på Sabatons album HEROES!

<a href="http://open.spotify.com/album/1pb4p8R36HbFNezTq7o2eG">Sabaton – Heroes</a>

 

Relaterade artiklar