INTERVJU: Soul Spine – Ett gäng goa grabbar som spelar svängig hårdrock

De goa och omtyckta grabbarna i göteborgsbandet Soul Spine har sedan 2012 lirat svängig och pampig hårdrock. Deras förstlings-EP släpptes nu den 9 maj och Emma Kling tog pulsen på bandets grundare, tillika tornedaling, Ante Niemi.

Soul-Spine-Bandbild-2014
(Fotograf: Emelie Niemi)

Vilka är Soul Spine egentligen?

Peter Anderberg på trummor och ordvitsar. Angelo Mayer på stämband, Michael Rolin på bas samt jag, Ante Niemi på gitarr och även som kapellmästare samt enväldig diktator. Tillsammans så skapar vi hårdrock, det är gött.

 

Hur låter Soul Spine?

I och med att alla har olika bakgrund så är väl det, det mest bidragande till vårt sound. Peter har spelat 70-talsrock, Micke har spelat pop och jag och Angelo kommer från den symfoniska metalen. Dock så valde vi att lämna allt sådant bakom oss och fokusera mer åt Badlands och Led Zeppelin-hållet med musiken. Angelo som är ett Alter Bridge-fan tänker väldigt melodiskt sångmässigt och limmar ihop det riktigt snyggt

 

Vem bestämmer i bandet?

 Det är jag (Ante, red.anm.). Det faller sig naturligt så, alla band har ledare som jobbar med att få allt att fungera, som Steve Harris i Iron Maiden och Jimmy Page i Led Zeppelin. Många gånger kan man säkert uppleva mig som en känslokall människa, men när man arbetar så tar jag inte hänsyn till den personliga relationen vilket kan vara på både gott och ont. Detta band började väl egentligen inte ens för musiken i första hand utan snarare som en personlig utveckling.

 

Vad spännande med ny EP, hur gick detta till?

Någon gång måste man ge ut musik och många har längtat efter att vi skall ge ut något ett bra tag. En massa spelningar har gjorts men ingen musik har funnits att köpa. Den sköne Alexander Asp från Godless Men hörde av sig till oss och erbjöd sig att spela in oss. Som den goa gubbe han är så hade vi hur kul som helst under den korta tiden vi satt i studion. Sedan så fixade den eminente Philip Crusner med mix och mastering av skivan. Tanke bakom, studio/skivbolag process. Gör det enkelt, inget svammel. I och med att vi gjort oss känt som ett liveband så bestämde vi även att spela in oss på samma sätt som vi spelar live, dock så smög sig någon liten gitarr-overdub in i processen samt några extrastämmor av Angelo som verkligen fick till sångstämmor som snarare låter som blåsarrangemang än reguljära sångstämmor. Grunderna är inspelad på 2,5 timmar, låtarna är skrivna på 15 minuter vardera, det gäller att hålla igång tempot. När Philip skulle börja mixa frågade han vad han skulle göra, svaret han fick var "så lite som möjligt". Så i princip så får man oss live i sitt vardagsrum, telefon, toalett eller bil när man slår på musiken.

 

Hur tror ni att tiden nu post-EP kommer skilja sig från tidigare år?

Förhoppningsvis ger det mycket mer spelningar och förhoppningsvis så är det fler som hör av sig till oss och dessutom upptäcker oss samt tar sig till gigen.

 

Har ni några planer i samband med skivsläppet?

Releasen av skivan är den 9:e maj, då har vi inget mer än en digital release samt vår CD som kan köpas på Bengans på Stigbergstorget. Dock den 14:e juni så kommer vi att spela live på Sticky Fingers och ha releasefest. I samband med detta så fyller Peter år den 15:e så det kan väl bli ganska livat den kvällen. Göteborgarna bör passa på då det antagligen är enda giget vi gör i Göteborg i år!

 

Och vad händer i sommar?

 I sommar kommer vi att åka upp till den vackraste naturen man kan uppleva, nämligen Tornedalen. Två spelningar kommer att genomföras i Övertorneå i juli månad sedan spelar vi på Freddstock Festivalen i Nybro den 2:a augusti. 

 

Ett band med både själ och ryggrad! Håll utkik efter det spelglada Soul Spine och lyssna på EP:n. I höst kommer det en fullängdare.

 

SKRIBENT: Emma Kling (emma.kling@rockbladet.se)
INTERVJU: Ante Niemi / Soul Spine
AKTUELLA MED: Debut-EPn Soul Spine som släpptes 9 maj 2014

 

BANDFAKTA – SOUL SPHINE

MEDLEMMAR
Ante Niemi – Gitarr
Angelo Mayer– Sång
Michael Rolin – Bas
Peter Anderberg – Trummor

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

LYSSNA PÅ SPOTIFY

<a href="http://open.spotify.com/album/4Qnf05Z1gcim5pnUcrrB8J">Soul Spine – Soul Spine</a>

Relaterade artiklar