KONSERTRECENSION: Electric Boys – The Tivoli (Helsingborg) – 2/5

Funkrockarna ELECTRIC BOYS är ute på turné runt om i Sverige. I fredags den 2/5 spelade de på THE TIVOLI i Helsingborg. Vår reporter Tobbe är ett riktigt stort fan av bandet, han har följt dem sedan 80-talet. Kolla in vad han tyckte om tillställningen.

140502-ElectricBoys-AS-Bild-1014

Det är sent åttiotal och på väggarna i mitt pojkrum är det tapetserat med affischer med band som Kiss, Ac/ Dc och Aerosmith och kanske det även hängde någon affisch på Herreys och Carola.  På skivtallriken snurrade det idogt tidstypiska funkhårdrockdplattor med grupper som Red Hot Chillipeppers, Dan Reed Network och Living Coulur! Mitt i denna våg av funkrockband kom det ett nytt svenskt band som hette Electric Boys! De lät lite som en mix mellan funkbandet Mothers Finest och ett tidigt Aerosmith. De hade dessutom en unik och cool stil med sina psykedeliska skjortor, utsvängda brallor, sjalar och indiansmycken. Det var väldigt osvenskt och de var ganska ensamma i Sverige om det vid den tiden.

Jag blev totalt såld på låtarna, soundet och looken! Debutplattan ”Funk o metal Carpet Ride” kom att devis bli soundtracket till mina sena tonår och jag åkte land och rike runt för att se dem live. De levererade alltid live och jag kom att utveckla en livslång och passionerad kärlek till detta band! Tragiskt nog splittrades Electric Boys efter endast 4 plattor redan 1994!!

Det är nutid och på The Tivoli i Helsingborg står Electric Boys, som precis släppt sin andra platta sedan återföreningen 2009 "Spaced out", på scenen!  Det osar fortfarande underbart funksväng, god rocktradition och trallvänliga hooks och melodier på nya plattan. Men denna gång tar de ut svängarna lite mer och med en större experimentlusta. Jag är inte direkt någon fanatiker av den lite torra och komprimerade produktionen på plattan, men live är Electric Boys definitivt något helt annat!

De öppnar starkt med de nya alstren Spaced Out och Desire och presenterar sedermera ett helt gäng låtar från nya plattan. Den karismatiske Conny Bloom får publiken att haka på i refränger få har hunnit höra. Det är tufft vågat och de lyckas faktiskt hela vägen. Det är ett makalöst fräscht, inspirerat och hungrigt Electric Boys som står på scenen i kväll och vet inte om jag någonsin sett dem så här bra sedan återföreningen 2009!  

Electric Boys är ett av få band som klarar av att jamma och improvisera live och det är delvis det som gör dem fantastiskt underhållande! Detta är dessutom tyvärr en utdöende konstform hos livemusiker idag där det alltmer spelas till klicktrack och förinspelade bakrundskörer. Det är underhållande att se glädjen och bandkemin flöda hos ett så utpräglat liveband som Electric Boys.

Jag älskar verkligen det makalösa svänget och drivet i de nya låtarna Tramp och Ganging up! Publiken är med på noterna direkt och sjunger med i refrängerna. När det oefterhärmliga fenomenet till trummis, Niklas Sigewall, råkar goofa och snubbla bakom trummorna, mitt i låten ”Angel in an armored suit”, så garvas det friskt och hjärtligt åt den komiska fadäsen. Niklas är verkligen en enastående trummis och har en alldeles egen stil och underbar timeing som trummis. Men i Electric Boys vore givetvis rytmsektionen ingenting utan bassisten Andy Christell som lirar grymt svängigt och bitvis grymt funkigt. Jag tycker även att rytmgitarristen Franco Santunione lirar fantastiskt skön funkig rockriffgitarr.

Men det är inte förrän Electric Boys svänger loss på de gamla funkhitsen,  Electrified (inledd av ett coolt jam på Kansas gamla slagdänga ”Carry On Wayward Son”), Rags to Riches och Captain of my soul, som publiken vaknar till på allvar och det stäms upp i allsång på The Tivoli i Helsingborg. Som extranummer, bjuds det som sedvanligt, på publikfriaren och allsångsdängan ”Lips and Hips” innan bandet tackar för sig och går av scenen. Electric Boys anno 2014 är tillbaka på allvar och kan jag starkt rekommendera att gå och se bandet live.

 

KOLLA IN BILDSERIEN NEDAN

 

SKRIBENT: Tobbe Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
KONSERT: Electric Boys
ARENA: The Tivoli / Helsingborg
DATUM: 2014-05-02
BÄSTA LÅT: Rags to Riches
BÄSTA MINNET: När Niklas showade bakom trummorna!
BETYG:
RB-Betyg-9_10

 

BANDFAKTA – ELECTRIC BOYS

MEDLEMMAR
Conny Bloom – lead vocals, guitars
Franco Santunione -guitars, backing vocals
Andy Christell – bass, backing vocals
Niclas Sigevall – drums

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

SPOTIFY

<a href="http://open.spotify.com/album/4d0eK0IBEzc9OoIaiFrpuY">Electric Boys – Starflight United</a>

Relaterade artiklar