KRÖNIKA: Glam’n’Rock Festival – Chambery – Frankrike – 18/04

Av en ren slump fick jag veta att ett av Helsingborgs bästa och mesta band, Bai Bang, skulle spela på en festival i franska alperna och eftersom jag befann mig i närheten kändes det som en självklarhet att åka och kolla läget och träffa killarna.De gav oss en show som sent kommer att glömmas.

Annons 

 

BaiBang-Bandbild-2014
Foto: Camilla Frohm

Bai Bang befann sig på en mindre turné där de spelade i bla Italien och Schweiz och eftersom jag varit intresserad av rockmusiken i hela mitt liv så undrade jag naturligtvis om det fanns ett intresse för denna typen av musik i Frankrike. Frankrike är väl kanske ett land som mest är relaterat med  Edith Piaff och Jean Michael Jarre. Ett land som alltid, för mig i alla fall, fallit när det gäller rockmusiken. Nu har band som Gojira dykt upp på horisonten och de visar att Frankrike är att räkna med. Känslan finns dock att de fortfarande ligger årtionden bakom resten av Europa när det gäller att acceptera "annorlunda" musik. Det som gör att jag nästan ger mig själv smisk den här kvällen är att jag nog har haft fördomar om den franska rockpubliken. Kvällens festival hålls på ett ölbryggeri (för övrigt väldigt passande) och stället är FYLLT av rockers, förväntansfulla över kvällens band. Tuperade killar och tjejer blandar sig med medelålders halvflintiga gubbar och lyckan är fullständig. Visar verkligen att det finns ett stort begär på rockmusik även i ett annat av våra EU-länder.

140418-BaiBang-DIDDI-PM 140418-BaiBang-POFFE-PM

Kvällen inleddes med det enda franska bandet på festivalen, Ett Bon Jovi-coverband vid namn Now or Never. Hmmm.. Ja dom har nog ett och annat att lära sig när det gäller stämmor och gitarrsolon men de är tydligen ett rätt känt band i denna region av Frankrike och jag måste hålla med om att det var kul att sjunga med i alla kända låtar.

Andra band ut på scenen var Hollywood Burnouts. Ett ungt band från Tyskland som är i början av sin karriär. Släppte ett album, Kick it up a Notch  2012 och gillar ni The Cult och bluesig heavy metal/sleaze så bör ni hålla ett öga på det här bandet. De briljerade i sin teknik emellanåt men jag vet inte om det var nerver eller okunnighhet som gjorde att jag känner att de inte är riktigt klara för scenen än men plattan är helt okej! Plus i kanten där!

Kvällens höjdpunkt och headliner var alltså svensk Bai Bang. Min fråga var om de skulle ha gjort sig till ett namn i ett land som Frankrike och min fråga blev besvarad redan halvvägs genom första sången. Publiken älskade bandet och sjöng med från första början. Gör ett svenskt hjärta väldigt glad. Bai Bang är ett band som uppmärksammats mycket i både Europa och även i USA. De kommer att uppträda på den legendariska festivalen Rocklahoma i slutet av maj, både på förpartyt och på deras main stage. Inte många svenska band som lyckats med det minsann.

140418-BaiBang-JENS1-PM 140418-BaiBang-JENS2-PM

Bai Bang har inte haft det lätt de senaste åren med medlemsbyten och när jag senast såg som förband till Hardcore Superstar i Helsingborg för några månader sen kändes inte bandet komplett. Nu har gitarristen Jens Lundgren återvänt till bandet efter en utlandsvistelse. Jens har en otrolig personlighet på scenen och ger en enorm energi till kvällens framträdande. Tillsammans med den nya bassisten Christoffer Svensson känns bandet som ett band att räkna med. På sång har vi Diddi Kastenholt som  är en otrolig personlighet på scenen och jag har en känsla av att om det inte varit för honom så hade bandet kanske gått under isen. Ny trummis har bandet också skaffat efter Johnny Benson's avhopp tidigare i år. Oskar Wennberg har funnit sig till rätta i bandet och trots att kvällens gig är hans andra med bandet så är han en fullgod medlem av bandet redan efter så kort tid, Mikey Nilsson kompletterar bandet på ett bra sätt på sin gitarr.

140418-BaiBang-DIDDI-JENS-PM

Känslan av att Bai Bang är att räkna med på den svenska och utländska rockhimlen går inte att ta miste på. Med plattan All around the World är jag säker på att de verkligen kommer att göra sig till ett namn i hela världen. Om ni nu aldrig lyssnat på Bai Bang så kan jag säga att deras glam-/sleazerock är toppen. Du kan gå på ett gig med dem utan att ens lyssnat på dem tidigare och jag kan garantera att du kommer att gå därifrån med deras sånger på era läppar. Dessutom bör jag nämna att energin och spelglädjen på scenen EJ går att jämföra med deras plattor. Se nu till att se dom live så fort som möjligt. Det här får ni inte missa! Undertecknad hoppas på svenska konsertdatum snart,

 

SKRIBENT: Charlotte Whitehead (charlotte.whitehead@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Pete Maroni
KRÖNIKA: Glam n Rock Festival (Frankrike) / Bai Bang
DATUM: 2014-04-18

 

BANDFAKTA – BAI BANG

MEDLEMMAR

Diddi Kastenholt – Vocals
Jens Lundgren – Lead Guitar
Christoffer Svensson – Bass
Oskar Wennberg – Drums
 

HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar