Skivrecension: Electric Religions – The Awakening

Ett nytt band men med rutinerade medlemmar och med ett ovanligt, om inte till och med unikt, sound för att vara svenskar. Så skulle jag vilja definiera ELECTRIC RELIGIONS och deras musik. De fyra låtar de presenterar på sin EP THE AWAKENING visar att de fascineras av orientaliska och asiatiska tongångar och kultur samtidigt som de lirar högklassig rock.

Annons 

 

Electric Religions 2014
(Electric Religions, Foto: Andreas Lindmark)

De fyra låtarna har liknande drag, men är samtidig väldigt olika varandra. På EP:n finns också ett preludium eller upptakt som fick i alla fall mig att haja till och börja fundera på vad resten att EP:n skulle ha att erbjuda, och det är nog meningen eftersom den heter The Awakening. Svängig rock och bitvis refrängig och maffig med lite oriental-inspirerade instick och en sabla tyngd är 1000 battles (Know Thy Self) . Bitvis låter det tyvärr lite som en protestsång där Neili bannar och skäller och jag tycker att det inte fungerar något vidare. I mitt tycke sabbas en i övrigt bra låt i och med det. Klart orientalisk-inspirerad i sin uppbyggnad, snarare än asiatisk, känns Lee Chao-Long. Tyvärr känns den lite för tjatig och upprepande för min smak, men har trots det en snygg uppbyggnad. Betydligt rockigare och lite hårdare är Good Fortune som är rätt tung musikaliskt, men den känns inte heller lika orientalisk son de andra, även om vissa drag finns. Son Of Confusius har istället en mer orientalisk uppbyggnad, men som för med sig ett annat grepp än de tidigare med en talande röst och med Neili mer i bakgrunden.


(Electric Religions, Artwork: Patrik Aronsson/ Patrik Aronsson & Co AB)

Killarna i bandet är tveklöst skickliga musiker och levererar hårda riff och aggressiva solon. Neili har en riktigt, riktigt bra, stark och karismatisk röst. Till detta har man adderat de mer udda inslagen av orienten. Effekten är rätt slående, även om själva idén med udda inslag inte är ny. Att det finns influenser från giganterna på 70-talet märks tveklöst, men i vissa låtar kommer det i skymundan till förmån för det orientaliska, lite väl mycket i min smak. Jag skulle vilja kalla Electric Religions musik för mustig, energifylld och riktigt kul, men tveklöst udda för att vara från lilla Sverige. Jag är ändå tveksam hur den svenska marknaden tar till sig detta. Antingen är det för orientaliskt/ asiatiskt för att gå hem, eller så går det hem just för att det är en outforskad nisch i Sverige. Elecric Religions är definitivt ett band som det ska bli intressant att följa.

 

SKRIBENT: Christina Grönlund (christina.gronlund@rockbladet.se)


RECENSERAT:  Electric Religions – The Awakening (EP)
RELEASEDATUM: 2014-01-24
BÄSTA LÅT: Good Fortune
BETYG:
RB-Betyg-7_10

 

BANDFAKTA ELECTRIC RELIGIONS
 

MEDLEMMAR
Neili Bjerring – Sång
Steven Kautzky Andersson – Gitarr
Andreas Anden Segemark – Bas
Håkan Åstrand – Trummor

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

Kolla in videon "Good Fortune"


 

 

Relaterade artiklar