FESTIVAL: Hellfest – Dag 1

Hellfest slår upp sina portar tidigt och vi har ett enormt fint midsommarväder jämfört med hemma i Sverige. Här ser vi dock inte röken av vare sig sill eller nubbe. Däremot rejäla doser Black- och Deathmetal. Dessa stilar dominerar på de två mindre scenerna The Temple och The Altar som ryms mitt emot varandra i samma tält. Med endast fem minuters speltid mellan banden i detta tält är det i princip bara vända på nosen för att få nästa omgång hårda toner.

 Hellfest-Dag1  

När jag anländer till The Altar är amerikanska The Order Of Apollyon i full gång med sitt mangel. Jag lyckas urskilja en ursinnig cover på Metallicas Creeping Death innan det är dags att byta scen för franska Brutal Death Metal bandet Kronos. Trots att flera i bandet mer ser ut mer som städade kontorsråttor än hårda metalheads så är detta en ordentlig magdragare. Det är inte så ofta man ser ett hårdare metalband helt utan synliga tatueringar men dessa grabbar är hårda så det räcker ändå. Jag kan uppskatta denna typ av musik, speciellt live, som ett skönt sätt blåsa ur skallen på men det blir rätt tröttsamt i längden. En speltid på 30 minuter blir då alldeles lagom. Crowdsurfningarna är i full gång under hela spelningen och vi får bl a se ingen mindre än Lakritstrollet rulla fram på publikens armar. Då är det svårt att hålla sig för skratt.

Hellfest-Dag1

Jag suger i mig en liten dos Black Metal från Singapore i form av Impoety innan jag får nog och ger mig ut i solskenet. Hettan är nu rejält tryckande och scenerna i tälten kommer visa sig bli en skön skuggoas att fly in till när det blir som varmast.

De två största scenerna Main Stage 01 och 02 (arrangörerna måste tagit höjd för många Main Stages med tanke på den numreringen…) ligger precis bredvid varandra och fungerar precis som inne i det nyss nämnda tältet, dvs de alternerar varandra med 5 minuters mellanrum. Jag har blivit tipsad av en fransk journalist om bandet Powerman 5000 som ska vara riktigt bra live och det instämmer jag i. De får också den bästa publikresponsen hittils med sin medryckande Pop Metal Indus för att citera Hellfestappen i stilbeskrivningen. Att läsa dessa beskrivningar av banden har varit ett nöje i sig och gett upphov till flera diskussioner.

Hellfest-Dag1

Kollegan Fredrik Olofsson har som enda fotograf fått hänga med Slayer i en fotosession arrangerad av Brands For Fans och är uppspelt som ett barn på julafton över att ha fått träffa sin gamla idoler. En del av dessa bilder kommer publiceras på Rockbladet.se inom kort och Slayer hälsar att de är rejält taggade inför den exklusiva spelningen på KB i Malmö

Kollar några låtar med både M.O.D. och min brorsas gamla favvoband Therapy men inget av dessa band är riktigt min pilsner. En liten kuriosa är att Andy Cairns och company checkade in samtidigt som mig på hotellet i Nantes men jag plockade aldrig fram autografblocket.

Hellfest-Dag1

Min pilsner är däremot Royal Thunder som är en positiv överraskning. Inne i det något större tältet The Valley, där det kommer spelas mycket doom och stoner under Hellfest, imponerar basisten och sångerskan Miny Parsonz soulfulla pipa. Detta band läggs in under radarn för kommande bevakning, riktigt bra!

Hela dagen har det varit skytteltrafik till vattenpåfyllningen men nu har det slagit slut på flera ställen. Brukar vara petig med var jag dricker vatten utomlands i vanliga fall men i denna obeskrivliga hetta tvekar jag inte en sekund att sörpla i mig från första bäste ställe. Inga magissues än så länge mer än den obligatoriska festivalmagen.

Hellfest-Dag1

Det som skulle bli dagens höjdpunkt för mig personligen är Kadavar. Har lyssnat på bandets plattor en del tidigare och live blir de ännu bättre. Jag älskar vilkorslöst den här typen av vintagerock som den tyska hippie-trion köttar ut. Basisten Simon "Dragon" Boutelop blundar skönt pårökt under hela spelningen, det Bonzo-bankas besinningslöst på trummorna och de kultiga Vox-högtalarna sätter 70-talsprägeln full ut. En skotte som jag delade min Rival Sons-passion med i kön till Shuttlebussen pratade sig varm om Kadavar och även här är vi rörande överens!

Hellfest-Dag1

Tillbaka på press- och VIP-området pågår det någon form av S/M förnedringtävling och tankarna går direkt till The Gimp i Pulp Fiction. Lite oklart vad tävlingen går ut på men några mingelbilder kan jag inte låta bli att ta på detta spektakel. WiFi:t på detta område är som alltid på festivaler lite till och från så det gäller att tajma sina statusuppdateringar till vårat Instagramflöde. Rob Zombie ger en presskonferens där han bland annat pratar om sin nya film och på frågan varför han spelade Metallicas Enter Sandman svarar han ungefär "För att det kändes som rätt stämning för det". 

Hellfest-Dag1

Så till kvällens headliner Järnjungrun. Har sällan varit med om så mycket trängsel på en konsert och jag känner att Hellfest har lite växtvärk och inte riktigt kan ta emot så mycket folk samtidigt framför de stora scenerna. Jag hamnar några hundra meter bort och det är nästa omöjligt att trycka sig fram. Man ser knappt någon av storbildskärmarna och absolut inte scenen men folk verkar lika lyckliga för det och euforin är total i knytnävsrefrängerna. Maiden och är alltid Maiden och även om de alltid är fantastiskt bra live så är det inte så jättespännande att se sin andra av tre Maidenkonserten på bara några veckor då setlist etc är mer eller mindre indentiskt.

Hellfest-Dag1

Slayer avslutar grandiost Dag 1 på de stora scenerna och jag blir lite avundsjuk på de som kommer få se bandet på Malmös KB. En ursinnig bulldozer som kör över allt i sin väg och får fransmännen att sätta Croissanten i vrångstrupen. Alltid bra live!

Hellfest-Dag1

Mitt sista band för dagen blir kultförklarade Electric Wizard som efter ungefär 30 minuter känns överskattade. Psykedelikagenren i all ära men detta var för segdraget och hade långa släpiga instrumentala partier som gjorde att man nästan stod och nickade till vid nattkröken. Engelsmännen jag åker med tillbaka till hotellet med är ense och hade lämnat efter halva konserten. Det kanske krävs att vara lika drogliberal som bandet själva för att uppskatta detta fullt ut.

En intensiv och lyckad öppningsdag är till ända.

Event: Hellfest 2014
Datum: 2014-06-20

TEXT och FOTOGRAFIER:

Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

Relaterade artiklar