FESTIVAL: Inför Hellfest

En rockfestival i Frankrike under Midsommarhelgen, kan det vara något? Rockbladet gör premiär på Hellfest i Clisson på den franska västkusten. 

Hellfestlogo

Frankrike har aldrig känts Så Jävla Metal för mig. Musikaliskt har det varit mer Indochine och Jean-Michel Jarre än distade gitarrer och kvintackord. Sverigebekantingarna Gojira är kanske det största rockbandet internationellt men på Hellfest spelar ett tiotal franska namn som Kronos, Mars Red Sky och Loudblast bara för att nämna några få. Här får jag ge mig själv en hemläxa!

Hellfest har vuxit rejält de senaste åren och är nu uppe i 70.000 besökare per dag. Lineupen i år är den i särklass bästa av alla europeiska festivaler och den (hård)rockälskare som inte går igång rejält på detta startfält borde omedelbart omvärdera sin musikaliska läggning. Här finns allt från gamla giganter som Black Sabbath, Iron Maiden och Aerosmith via nyare storheter som Avenged Sevenfold och Alter Bridge till mer obskyra saker som Eluveitie, Solstafir och Gorgoroth. Sverige är välrepresenterat med Sabaton, Opeth, Soilwork, Watain, Misconduct, Millencolin, Unleashed, Lowrider, Year of the Goat, Dozer, Shining , In Solitude, The Bones och delar av Blue Pills! Sanslöst!

155 akter på tre dagar och fem scener inom väldigt många olika rock/metalgenres är båda festivalens styrka och svaghet. När jag lägger upp min egna favoritlista i Hellfest-appen inser jag hur mycket bra artister jag kommer missa. Krockarna är många och med endast 5 minuter mellan varje spelning blir det tufft att hinna mellan de olika scenerna. Jag skulle med lätthet kunna stå och titta på konserter nonstop på flera scener samtidigt under alla dagarna om det var möjligt. Någonstans i allt detta ska det också klämmas in rapporterande, mingel, mat och dryck. Det som är bra med bredare festivaler som Rock am Ring och Bråvalla är att det även blandas in en del andra musikstilar som hiphop vilket gör att man kan lägga den tiden på andra saker.

Apropå Rock am Ring så ska det blir intressant att se hur Hellfest mäter sig i form av organisation och logistik. Rock am Ring måste vara mallen för hur en stor musikfestival ska arrangeras. Inte en kö på 4 dagar, stor utbud av det mesta, tydliga direktiv och väldigt bra ordnat för media. De har å andra sidan haft 29 år på sig att öva.

Resan ner till Clisson började redan i onsdags morse med flyg från Skavsta till Beauvais, 8 mil utanför Paris. Efter en hotellnatt i den sömniga småstaden blev det vidare transport med tåg till Paris och Nantes, som är närmaste större stad till Clisson och Hellfest. Tyvärr startade nyligen en tågstrejk i Frankrike så det har varit lite sparsmakat med avgångar. Kollegan Fredrik Olofsson valde ist att åka med Festivalbussen från Malmö vilket är smidigt men tröttsamt. Från Stockholm hade det inneburit 36 timmars bussresa vilket jag klarar mig utan. På tågstationen i Paris myllrar det av rockers och på det överfulla tåget till Nantes blir tatueringar och patchade jeansvästar en skön kontrast till kostymklädda affärsresenärer.

Väderrapporterna skvallrar om samma kvalmiga värmebölja som på Rock am Ring men jag tar vilket väder som helst bara jag slipper regn.

Vi ser fram emot 3 intensiva dygn på Hellfest och ett annorlunda midsommarfirande. Följ Rockbladets rapportering på:

Live: http://live.rockbladet.se
Web : https://www.rockbladet.se
Instagram: http://instagram.com/rockbladet
Facebook: https://www.facebook.com/rockbladet

Glad Midsommar!

Text: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar