FESTIVAL: ROCK AM RING 2014 – Dag 1

Under ett par dagar har närmare 90 000 personer vallfärdat till racingbanan Nürburgring vid den lilla hålan Nürburg i västra Tyskland. Rock am Ring 2014 är igång för allra sista gången på denna plats.

05062014-Rock am Ring dag-7

Årets upplaga av Rock am Ring mjukstartade igår, endast den största scenen var igång med hela sju grupper som uppträdde. Den sjunde gruppen annonserades ut som “Special guests” och hölls hemlig fram till runt midnatt. Rykten florerade vilt bland mediafolket om storheter som The Rolling Stones, Coldplay och Die Toten Hosen men lotten föll sedan på det tyska hip-hop bandet Cro. Kanske inte mitt första val men responsen från publiken var fantastisk.

Vädret har varit bra under dagen med klarblå himmel och en hel del blåst. Vinden bidrog dels med att man kunde stå ut i värmen men samtidigt har det påverkat ljudet från scenen. Det fick det amerikanska bandet Pennywise erfara när ljudet svajade något enormt under deras spelning, de fick trots allt igång en massa moshpits i publiken med sin amerikanska punk. The Offspring gjorde ett riktigt kasst och oinspirerat framträdande på Rock am Ring 2012. Då gick jag därifrån och var allmänt förbannad, känslan av att de hade snott en timme av mitt liv hängde över mig hela kvällen. The Offsprings framträdande på Rock am Ring 2014 var en helt annan historia. Till och med sångaren Dexter Holland verkade inspirerad. Det som bidrog mycket till känslan av en lyckad show var publiken, bandet har ju en del partylåtar i sitt bagage och publiken röjde något enormt. Allsången och röjet under Self Esteem kommer att bli ett minne för livet.

Kvällens huvudband var de Sverigeaktuella britterna i Iron Maiden. De vet hur man ska få igång en gigantisk publik, Iron Maiden har låtarna som rockar och en scenshow som lämnar få människor oberörda. Gubbarna är inte 20 år längre men det hindrar de inte från att ge järnet vid varje show, några ansåg att sångaren Bruce Dickinson lät en aning ansträngd. Det var dock inte något som vi märkte av på plats utan istället kändes det som att Bruce har fått behålla sin pipa i gott skick. Den alltid glada och inspirerande trummisen Nicko McBrain fyllde år 62 år fick höra 90 000 personer sjunga “Happy Birthday” med tysk dialekt. Ett ögonblick som garanterat kommer att stanna kvar hos honom länge, den största rysaren var Fear Of The Dark där stämningen gick att ta på.

Som helhet var dagen en bra mjukstart på festivalen. Kvällen blev kall men det hindrade inte folk från att ha det riktigt roligt. Nu väntas kanonväder och det kommer bli några intensiva dygn där spelningarna pågår oavbrutet i 14 timmar.

SE HELA BILDSERIEN FRÅN ROCK AM RING – DAG 1

 

Event: Rock am Ring 2014
Datum: 2014-06-05

Text och fotografier:

Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

Relaterade artiklar