INTERVJU: the Resistance om inspelningen av nya EP’n

När jag träffar Jesper Strömblad och Claudio Oyarzo från the Resistance är de i full gång med inspelningen av en ny EP på 'Top Floor Studios' i Göteborg. Studion ligger i Storans lokaler intill kanalen så vi bestämmer oss för slå oss ner intill vattnet denna soliga dag. Även Jakob Herrmann som driver studion hakar på för en pratstund.

Annons 

 

the_Resistance (3 av 3)
(Foto: caughtbycat.com)
 

Ni spelar alltså in en ny EP och vi är så klart nyfikna på om det är sattnågot preliminärt releasedatum?

Jesper: Eftersom den inte är färdiginspelad än så vet vi inte riktigt när det blir release men vi skulle gissa på Augusti kanske. Den har inte ens en titel ännu! Som det ser ut nu kommer det bli en digital release, förhoppningsvis med en begränsad upplaga vinyl. Det kommer i alla fall att finnas på ett eller annat sätt för folk som vill ha en fysisk utgåva, så mycket kan vi säga.

 

Hur länge har ni arbetat med det här materialet?

Claudio: Drygt en månad kanske? Vi var här och la trummor i påskas och sedan blev det en liten break då vi lyssnade in oss mer på låtarna innan vi körde igång igen för någon vecka sedan. Nu ska det här upp till Stockholm och det ska läggas sång och mixas. Vi har en ganska lös tidsplan på det hela så det återstår att se hur det utvecklas.

 

Första gången ni arbetar med Top Floor?

Båda: Ja och vi är jättenöjda och glada! Det har fått vara flexibelt minst sagt för tidspassningen har inte varit optimal men det har funkat fint ändå.

 

Vem skriver låtarna?

Claudio: Det gör vi tillsammans.

Jakob: Det gör jag!

Jesper: Ja, Jakob är vår spökskrivare men det fick han ju inte säga… Nej men det blir lite varierande men man kan säg att vi skriver ihop. När vi har en låt som är klar att sättas ihop till en demo, då har ju alla lyssnat och tyckt och tänkt. 

Claudio: Sen ibland kanske det går lite väl fort, på gott och ont men också väldigt roligt. Till exempel nu när Chris var nere och spelade in trummor så fick vi sådan bra feeling så vi jammade ihop en låt som inte fanns innan, så det blev ett extra spår. Sen när man så här i efterhand lyssnar på den så vet man inte riktigt vad fan vi har gjort men när den har mixats och man har låtit det smälta så blir det ju en annan sak..

Jesper: Men sånt där är kul, när låtar kommer till på det där viset!

Claudio: Det återstår att se om vi släpper den eller inte men det lutar åt det nu.

TR (1 av 1)
(Foto: caughtbycat.com. Från vänster: Jakob Herrmann, Jesper Strömblad och Claudio Oyarzo)
 

Som ett band med medlemmar som bor på olika håll, hinner ni ses något utöver gigg?

Claudio: Det blir sällan så. De enda som umgås är nog egentligen bara jag och Jesper. Två medlemmar bor i Stockholm, Chris våran trummis och Marco, sångaren. Glenn bor utanför stan. Jag och Jeppe däremot bor nästan grannar så vi ses ganska regelbundet.

Jesper: Tyvärr blir det ju så att det mestadels blir när vi spelar som vi alla kan träffas. Men när vi skriver inför albumet ska vi försöka ses. Antingen om vi åker upp till Stockholm eller de kommer hit över en helg och så ser vi till att stänga in oss i en studio. Ungefär samma upplägg som här, det är en hel del idéer och liknande som kläcks när man är tillsammans. Det blir ändå en otrolig skillnad med gruppdynamik än att sitta själv och programmera en trummaskin typ..

Claudio: Så har man ju ändå kvällarna att hänga och umgås och snacka annat än bandet också, det som det tyvärr oftast blir för lite av.. Arbetsmässigt är dagens teknik bra. Det är bara att skicka över grejer och allt blir väldigt smidigt när man bor på olika håll. Baksidan är ju att vi i princip aldrig får till ett rep utan vi repar på vardera håll.

 

Hur är det att turnera med the Resistance? Någon som har några intressanta fobier eller liknande som visar sig under turnélivet?

Claudio: Det är ganska lugnt ändå, upplever jag i alla fall!

Jesper: Vi har inte gjort några sådana monstervändor men vi var i Japan nu för ett par månader sedan och det var ju fantastiskt roligt.

Claudio: Två stycken i bandet har flygfobi, Jesper och Glenn.

Jesper: Jag vet två fobier varav den ena jag låter vara osagd. (glada skratt från övriga, ffs anmärkning). Flyga har väl aldrig varit någon favorit för varken mig eller Glenn men han är nog värst alltså. Det är rätt skönt för mig att någon har det värre, haha.. Det är rätt kul att sitta bredvid honom.  Vi brukar ha med oss en tratt, så trycker vi ner den i halsen på honom och tömmer en flaska brännvin. Så vaknar han upp i Tokyo och undrar var han är sen.

Claudio: Det funkar på honom! Men annars är det lugnt och gott liksom.

 

Har ni något annat på gång, kanske någon musikvideo i samband med releasen till exempel?

Claudio: Det är inget som vi tänkt på faktiskt, det är nog första gången någon tar upp det nu.

Jesper: Det har nog i och för sig funnits med i tankarna att göra en video till någon av låtarna, det tror jag. Sedan vem, var och när, det vet jag inte. Det här året går nog åt till väldigt mycket skrivande och studioarbete. Livesidan är ganska tunn men vi har eventuellt ett par sommarfestivaler klara i alla fall. Men eftersom de inte är hundra spikade så kan vi inte gå ut med vilka ännu.

the_Resistance (1 av 3)
(Foto: caughtbycat.com)
 

EP'n känns rätt i tiden?

Jesper: Ja vi gör ju EP'n ganska mycket för att hålla igång och visa folk att vi fortfarande finns och fortfarande är jävligt bra. Så fort vi är klara här så blir det ju tillbaka till ritbordet för att skriva album.

 

Betyder själva skapandeprocessen något för er personligen, nästan som en terapiform, eller är det mer en arbetsuppgift?

Claudio: Jag kan ju bara prata för mig själv och jag känner att det är något jag måste göra. Jag vill göra det för att jag mår bra av det.

Jesper: Jag kan bara hålla med. Skulle jag inte göra det på ett bra tag så skulle jag inte må bra, för jag mår inte bra om jag inte får skriva och skapa. Det är ett slags terapiform för när jag kommer in i ett bra flow med att skriva då får jag det där fokuset och glömmer allt annat. Det är väldigt viktigt för mig att hålla igång också, och det blir ett kreativt sätt att ventilera mig på i stället för ett okreativt sätt.

 

Pressen när det måste levereras då?

Jesper: Ja det är ju problemet med det här "jobbet", att man kan ju inte heller skriva på beställning . Det kan ju gå veckor när det är helt tomt sen vaknar man en dag och det är som att ha skruvat av korken och det bara väller idéer. Och det kan ju vara ganska frustrerande, helst om man har en deadline att passa.

 

Funkar det bra att arbeta ihop som ett band med olika individer och viljor?

Jesper: Just med the Resistance har det aldrig varit ett problem för det är så jävla roligt och det är det tack vare det faktum att vi gör det enbart för oss själva, att vi inte har något skivbolag som ska vara nöjda. Att vi inte har pressen som större band har att alltid prestera något bättre för att hålla sig på en viss nivå. Det är så det ska vara, det ska vara en skön känsla. Man ska inte ha de där jävla elefanterna som sitter på axlarna som tycker och tänker och förväntar sig sådant som tar bort det roliga. "Det här är vad ni får", så ska det vara!

Claudio: Vi har som samma ambition allihop, det skiljer inte så mycket på hur vi tänker kring bandet. Vi tycker om det vi gör, kör vi så kör vi, gör vi det inte så gör vi det inte..

Jesper: Precis, det beror nog på att vi har samma ambitionsnivå, att vi är lite äldre och att vi har gjort de där vändorna och hundåren redan.. Alla kommer från andra band sedan tidigare och har haft karriärer med turnerande etc. Nu tar vi russinen ur kakan och gör det som är kul, bara för att det är kul.

 

Stora scener eller klubbgigg?

Jesper: Svettiga klubbgigg, mycket svett, mycket blod, det gillar vi.

 

Har ni någon favoritlåt att lira live?

Claudio: Jag vet inte..  Det är alltid bra tryck på 'An Eye for an Eye''Clearing The Slate' också, ett jäkla tryck för den är ju snabb som satan. Så det är väl någon av dem för mig.

Jesper: Sista låtarna är roligast att spela. De första är tråkigast för man är så himla ouppvärmd, för vi är så proffsiga så vi värmer inte upp riktigt.

Claudio: Det är ganska kul att spela 'Slugger' också, vi brukar öppna med den, det är en skön låt också.

Jesper: Men det är så jävla mycket jobb, man måste hålla på och spela så på den, haha…

 

Live eller studio?

Claudio: För mig är det helt klart live.

Jesper: Tidigare hade jag sagt studio för jag vantrivdes på scen innan jag träffade de här gubbarna. Nu är det 50/50 för mig. Live är fantastiskt kul igen!

 

Hur funkar det i studion nu då? Hamnar ni i olika roller? Vem är tex perfektionisten?

Claudio: Här på Top Floor med den eminente Jakob Herrmann funkar det ju fantastiskt, haha..

Jakob: Det är nog Jesper men allt är ju relativt. Nej förresten, det är Chris!

Jesper: Han kanske inte är perfektionist men han är extremt självkritisk. Han spelar som ett jäkla monster men han är aldrig riktigt, riktigt nöjd. Men det är ju en bra grej!

Jakob: Jag skulle inte säga att han är pedant men han är väldigt noggrann och han vill få det så nära "rätt" som han möjligen kan komma och han ger sig inte innan han känner att "det här kan jag i alla fall leva med", vilket för oss andra snarare är typ det bästa vi hört!

 

Hur tycker du Jakob att det är att jobba med the Resistance då?

Jakob: Det är trevligt, Chris var ju en dröm att spela in som trummis. I övrigt så är det ju första gången vi jobbar ihop så till en början blev det väl en del att känna in varandra och hur vi arbetar. Kanske framför allt jag och Jeppe. Det är inte så mycket mer att säga, det funkar bra och musiken ska bara in liksom.

Jesper: Jämfört med andra band så kanske vi med våran typ av musik har en mer "punkig" inställning. Det ska ju aldrig vara otight eller slarvigt men det är inte heller något hundra procentigt petande, det är inga pålägg, inga körer eller keybords eller trams så det är verkligen bara att köra pang på rödbetan!

Jakob: Eftersom det är så lite pålägg så får alla instrument också utrymme. Det ligger inte i deras sound att peta för mycket och man kan ta ut svängarna. Tillbaka till Chris som är en överjävligt duktig trummis, han gör att allt man lägger ovanpå hans trummor blir väldigt lätt att jobba med, tycker jag.

Jesper: Hittar vi ändå någon detalj som man trots allt tänker att det där kunde gjorts annorlunda, då pratar vi nästan i mun på varann och har haft samma tanke, det är kul och bra kemi. Nu är ju Jakob inte producent utan spelar in oss men det samarbetet funkar skitfint verkligen.

 

Vilka sociala medier hittar man er på?

Claudio: Ni kan gå in och kolla (och gilla) på Facebook och vi har även instagram ni kan följa.

Jesper: Vi har en youtube­kanal också men där är rätt skralt för tillfället. Vi kommer fylla på där med lite videodagböcker och allt möjligt så småningom. Sociala medier är bra, speciellt den kontakt man kan få med sina fans.

Claudio: Ja och för dem att veta att det är vi själva som sköter sidan och svarar och ingen annan, det blir en personlig kontakt.

Jesper: Sedan kan vi ju nämna också att det kommer nyheter på sidan om både titel och releasedatum för EP'n och dessutom feta tävlingar med fantastiska priser. Så håll utkik!

the_Resistance (2 av 3)
(Foto: caughtbycat.com. Studiovovven Zappa till höger har dagen till ära en kamrat i studion)
 

SKRIBENT & FOTO: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – THE RESISTENCE

MEDLEMMAR

Marco Aro – vocals
Jesper Strömblad – guitar
Glenn Ljungström – guitar
Claudio Oyarzo – bass
Chris Barkensjö – drums

Relaterade artiklar