KRÖNIKA: Sabaton får oss att minnas krigstiden, samtidigt som vi höra historier om riktiga hjältar ur dåtidens perspektiv

Sabaton är ett av Sveriges största band, de bildades i Falun 1999. I bagaget har de åtta fulländade album, texter som handlar olika krig, Sveriges stormaktstid och om hjältar under historiens svåraste tider. De har hunnit med några medlemsbyten, turnerat med världsdominerande band som Iron Maiden och Scorpions. För drygt en vecka sedan gjorde de en liten och intim spelning på Spotifys huvudkontor i Stockholm.

23052014-DSC_8479

I en intervju häromkvällen nämnde Joakim Brodén att de besöker Polen relativt ofta, hängivna fans och utsålda konserter präglar Sabatons turner i landet. Jag tror att det är mina polska gener som gör sig påminda, varje gång jag hör Sabaton tänker jag på min familj som överlevde andra världskriget och Auschwitz. Låtar som "Uprising", "The Final Solution" och "Inmate 4859" har en speciell plats i mitt hjärta.

Min första anhalt var skivbutiken Bengans i Stockholm, där Sabaton skulle signera sitt nya album Heroes vid 16.00. Jag som många andra var på plats redan vid 14.00 för att säkra min plats i kön. Killarna var på ett oerhört bra humör och tog verkligen alla fans på allvar, de som ville ha ett foto fick det. De såg även till att alla fans fick en autograf innan de lämnade skivbutiken för att bege sig vidare till Spotify.

Sabaton har en egen festival som går under namnet Sabaton Open Air, en årlig tradition för många polska fans. Det är fantastiskt att ett så pass stort band spelade några låtar för oss på Spotifys huvudkontor. Vi anordnade en tävling för Rockbladet.se's läsare, där vinsten bestod av biljetter till den här unika spelningen. Spotify drog in över 500 bidrag men det var endast 30 stycken som fick möjlighet att få vara på plats. Att stå en meter från Joakim Brodén när de har livepremiär för "To Hell and Back", var nästan overkligt och onekligen ett minne för livet. Sabaton är ett fenomenalt bra liveband och med Joakims humor på scen är de nästintill oslagbara. De leverade hela sex låtar med ren perfektion och total närvaro. Efteråt fick alla fansen en bild med idolerna innan de var tvungna att festa vidare på Spotify, bandet firade att deras senaste album Heroes tagit sig upp till första platsen på Sveriges topplista.

Ett oerhört lyckat event med musik i kombination med Joakims briljanta humor, alla som fick uppleva detta var mycket nöjda med både den intima konserten och mötet med bandet. Jag hoppas verkligen att Sabaton fortsätter att extistera i många år framöver – och att ännu fler människor inser storheten i deras musik och framträdanden. 

SE HELA BILDSERIEN

 

FOTO & TEXT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
EVENT: Sabaton
ARENA: Spotify, Stockholm 
DATUM: 2014-05-23
BÄST: Det roliga mellansnacket.
 

Sabaton

BANDFAKTA

Joakim Brodén – sång, keyboard (från 1999)
Pär Sundström – bas
Chris Rörland – Gitarr
Thorbjörn Englund – Gitarr
Hannes Van Dahl – Trummor

Relaterade artiklar