KONSERTRECENSION: Avenged Sevenfold – Scandinavium – 24/6

Två av Sveriges just nu främsta kommersiella metalexporter toppat med det omåttligt radiopopulära och sceniska Avenged Sevenfold låter som ett fint recept på en lyckad konsertkväll på Scandinavium den 24 juni 2014.

Annons 

 

 140624-A7X-AA-Bild-1005

Till Göteborg kommer Avenged Sevenfold (A7X) för sin tredje show någonsin och för första gången som huvuddragplåster. Scandinavium är halverat och till tredjedel fyllt denna tisdagskvälll innan löning. Merch-försäjningen verkar dock varit en desto större framgång för ungefär lika många Avenged Sevenfold-tischor som publikantalet med tillhörande person inuti står nu otåligt och väntar på sina antagligen hyffsat nya idoler.

Amaranthe ska få den vanligtvis otacksamma uppgiften att kicka igång denna skara men det speediga, riffbaserade popmetalbandet är ett naturligt och välkommet inslag. Tre kompetenta vokalister gör ett suveränt jobb med att dra igång partystämningen. Det blir en del tafatta poser och bitvis en smula otajt men detta förtar inte den sköna feststämning som Olof Mörk och co ingjuter i lokalen. Åh, vad jag vill se detta charmanta band som huvudakt med en komplett spellista i en fullsatt sjudande asiatisk konserthall.

140624-AMARANTHE-AA-Bild-1009

Dead by April är näste man till rakning och också detta ett naturligt inslag i uppvärmningen säkerligen uppskattas denna bokning speciellt av hardcorekidzen i lokalen. Om purfärska plattan ”Let the World know” domineras av skönsång och bitvis kan kännas en smula sockersöt  är detta ett riktigt aggressivt och gött live-DBA som, med nye growlaren Stoffe i spetsen, manar publiken till aktivitet. DBA har landat på fötter efter tidigare frontmannens Jimmie Strimells avhopp och håller fanan högt.

140624-DEADBYAPRIL-AA-Bild-1005

Kaliforniska Avenged Sevenfold har ju blivit lite mindre arga med åren och gått från dödsmörk hardcore i början av 00-talet till ett fullfjädrat och månginfluerat heavymetal-band med partier oblygt lånta från giganter som Metallica (post thrash), AC/DC och Iron Maiden. Om ovan nämnda hårdrocksklassiker är kungar är det deras ivriga kronprinsar vi ska se ikväll.

Det uppvärmda och förväntansfulla Scandinavium blir plötsligt attackerade av eldflammor varpå Avenged Sevenfold äntligen äntrar scenen. Sångaren M. Shadows drar igång ett rasande tempo av catchiga och pampiga radiohits. Det är amerikanskt, det är publikfriande och det är mycket eld. A7x älskas av publiken, som är supertaggade och känns dubbelt så månghövdad än vad den är när den skanderar "Sevenfold, Sevenfold" och utövar sing-a-long i poppiga Bat Country och Metallica-riffiga Nightmare. Under episka Hail to the King tillbeder man den karismatiske frontmannen M.Shadows som bjuder på ett extremt aerobiskt scenframträdande och som gör att resten av bandet ser en smula loja ut i jämförelse. Powerballaden Buried Alive lockar fram ett par hundra tändare och fortfarande bearbetas trummisen The Revs död, denne grundare och låtskrivare tillägnas stora delar av konserten vilket såklart känns själfullt men också en smula märkligt nu när några år passerat. Att vara efterlevande trummis i A7x kan inte vara lätt. Ett lite väl långt och inövat, om än skillat, gitarrsolo från charmiga virtuosen Synyster Gates drar ner tempot en aning men A7x har när allt är över levererat en extremt underhållande och eldig rockshow och jag tror faktiskt att tronen kan vara deras i framtiden. 

BILDSERIE – AVENGED SEVENFOLD

 

BILDSERIE – AMARANTHE

 

BILDSERIE – DEAD BY APRIL

 

SKRIBENT: Emma Kling (emma.kling@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Amalie Stepperud Antonsen (amalie.antonsen@rockbladet.se)
EVENT: Avenged Sevenfold + Amaranthe + Dead by April
ARENA: Scandinavium / Göteborg
DATUM: 2014-06-24
BÄST: This means War, älskar denna låt.
BETYG: 
RB-Betyg-7_10

 

avenged_sevenfold

BANDFAKTA – AVENGED SEVENFOLD

BANDMEDLEMMAR

M. Shadows – sång
Synyster Gates – gitarr
Marky Vengeance –  gitarr
Johnny Christ – bas
Arin Ilejay –  trummor

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

BANDFAKTA – AMARANTHE

MEDLEMMAR
Jake E – Vocals
Elize – Vocals
Henrik – Screams
Olof – Guitars and keys
Morten – Drums
Johan – Bass

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

BANDFAKTA – DEAD BY APRIL

MEDLEMMAR
Christoffer Andersson – Vocals
Zandro Santiago – Vocals
Pontus Hjelm – Guitar
Marcus Wesslén – Bass
Marcus Rosell – Drums

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar