KONSERTRECENSION: Dan Reed Network – KB Malmö – 28/5

Funkrockbandet Dan Reed Network besökte Malmö och KB förra veckan. Eufori pratades det om hos dem funkrock-älskande publiken. Rockbladets team Anna och Thobbe var på plats för att uppleva hur fantastiskt live-musik kan vara när den är som bäst.

Annons 

 

140528-DanReedNetwork-AS-Bild-1011

Jag ska erkänna att jag är så sjukt svag för funkbaserad rock. Någon gång under 80-talet dominerade band som Red Hot ChillipeppersFaith no MorePrinceMothers FinestElectric Boys och Dan Reed Network min vinylspelare!

Dan Reed Network bildades i Portland Oregon 1984! De lirade funk och soul baserad rock inspirerad av band som Sly and the family StoneFreeBad Company och Humble Pie och bestod av ultrakompetenta musiker ledd av den karismatiske och världsmedvetne låtskrivarfenomenet Dan Reed!

De var helt rätt för den tiden och blev en del av den då rådande amerikanska funkrockvågen och fick sedermera en monsterhit med låten Rainbow Child som spelades flitigt på MTV ! Bandet splittrades 1993 pga. rådande förhållanden i skrivbranschen.

Personligen för mig är det nog en av den mest efterlängtade återföreningarna någonsin när Dan Reed Network  i Januari 2013 annonserade ut att man ämnar att återförena orginaluppsättningen av Dan Reed Network och ge sig ut på turné!

Jag står på ett halvfullt KB i Malmö och det är med viss nervositet och stor förväntan jag väntar på att, ett av mina absoluta favoritband någonsin, skall äntra scenen. Ett återförenat Dan Reed Network som jag inte sett live sen Hultsfredsfestivalen 1990!

Bandet går ut på scen och fullständigt dominerar med Inledande Cruise Together! Jag får rysningar av den makalösa tyngden och funksvänget från trummor och bas! Gitarrliret är fantastiskt funkigt och rytmiskt! Jag har alltid älskat skön funkgitarr där rytmen och svänget står i focus och där gitarristen jobbar mer med plektrumhanden, än med handen som spelar på gitarrhalsen. Dan Reed backar upp musikerna med en otroligt medveten, karasmatisk och kompetent sångröst. Texterna är knivskarpa och belyser humanism, världsproblem och kärlek och är synnerligen högaktuella under dessa skrämmande tider i Europa.

D R N radar upp ett pärlband av funkhårdrockhits som t.ex. Under My skinForgot to make her mine och Baby now I! Jag kommer på mig själv att sjunga med högt i varje liten textfras. Jag tycker nästan synd om de i publiken som står framför mig och tvingas lyssna på min högljudda entusiastiska sångröst tillika de i publiken som står bakom mig tvingas att se på mina halvdåliga dansmoves och flaxande armar.

Dan Reed Network briljerar fullständigt på KB i kväll med spelglädje, kompetens, humor, publikfrieri och en enormt stort kärleksbudskap! Det är mycket jam och improvisation. Ibland är inte bandmedlemmarna riktigt överens om viken låt som ska spelas och när någon i bandet råkar skoja till det är det uppbackat av stora leenden och humor! En rockpublik älskar band som bjuder på sig själva och det gör verkligen Dan Reed Network i kväll! Det är en stor fröjd att se dessa fullblodsproffs agera på scen och interagera med publiken!

Bandet lyckas att elda upp publiken och när de bjuder upp med hitlåten Rainbow Child känns det som hela KB stämmer upp i nostalgisk allsång! Dan Reed äger scenen och tar över hela Kb men sin karisma, närvaro och kärlek!

I låten "Baby dont fade" lirar basisten ett grymt underhållande och svängande funkbassolo! Det är helt ok med bassolon om de svänger och samtidigt spelas bakom nacken!

Dan Reed Network fortsätter att bombardera KB med funksväng, karisma och hitlåtar som Come back babyMake it easyRitual, kärleksballaden Stronger than steelWorld has a heart toSeven sisters road, och Get to you!

Varje låt är så fantastiskt bra att det blir nästan blir jobbigt och jag blir helt känslomässigt utmattad. Jag tänker att nu orkar jag inte en skitbra låt till! Till extranummer fullbordar de med hitlåten "Tiger in dress" och jag ser leenden och hör allsång överallt i publiken!

Dan Reed Network har övertygat och tagit över hela KB i kväll! Till sist går bandet ut och bugar och tackar publiken och framför en acapella version av Long way to go . Texten lyder "Pepole go on hurting pepole, thats just the way of the world" och det en synnerligen högaktuell fras i dessa skrämande tider! Dan Reed lämnar scenen med två fingrar i luften och ett högljudande PEACE som verkligen summerar budskapet av kvällens konsert!

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

REPORTER: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
KONSERT: Dan Reed Network
ARENA: KB / MALMÖ
DATUM: 2014-05-28
BÄSTA LÅT: Delad plats till den improviserade allsångsmelodin i "Baby dont fade" och till "Get to you" där hela Kb tvingas att dansa till det grymma och blytunga funksvänget!
BETYG:
RB-Betyg-10_10

 

BANDFAKTA – DAN REED NETWORK

MEDLEMMAR:
Dan Reed – Sång
Melvin Brannon II – Bas
Brion James – Gitarr
Dan Pred – Trummor
Blake Sakamoto – Keyboard

Relaterade artiklar