KONSERTRECENSION: Kongos – Scandic Malmen – 16/6

Kongos består av fyra bröder och är söner till den sydafrikanske legendendaren inom singer-songwriter-genren John Kongo som varit verksam sedan 1970-talet. Ofta sägs det att ett band "fått musiken i blodet", en sanning med en viss modifikation. Bröderna i Kongos kan ta denna slitna fras och använda den till sin fördel – med stolthet. För tre år sedan turnerade de med Linkin Park i Afrika, i sommar delar de scen med bla Foo Fighters. I augusti öppnar de för Kings Of Leon i USA och under hösten åker de på Europa-turné med OneRepublic.

16062014-DSC_9789_v2

Från Sydafrika, vidare till England och nu är de numera bosatta i USA. Bandet har tagit de bästa bitarna från alla länder och skapat ett helt unikt sound. Rytmiken har de tagit från Afrika, den härliga rocken från Englad och attityden från USA. Grabbarna får det att låta helt naturligt och genuint. Kongos är på riktigt, världen behöver ett sådant band. Jag hoppas att fler inser storheten bakom dessa hårt arbetande bröder.

Deras debutplatta Lunatic släpptes 2012 och spelades flitigt på olika radiostationer runt om i södra Afrika, året efter bestämde de sig för att släppa Lunatic i USA. Singlarna I'm Only Joking och Come With Me Now fick en enorm uppmärksamhet i media tidigare i år – ett skivkontrakt med Eric Records är numera ett faktum.

Fyra vana musiker på en liten scen i centrala Stockholm – ett drömscenario för många fans i världen över. För oss blev det en verklighet. Kända låtar som I'm Only Joking och I Want To Know backades upp av låtar som Take Me Back och It's A Good Life. Kontrasten mellan brödernas rena stämmor var oklanderligt och musikaliskt var de perfekta, bortsett från ett litet ljudproblem som fylldes skickligt upp med ett trumsolo. Mellansnacken handlade mycket om svensk glass, Dylan Kongos uttryckte sin totala upprymdhet över att äntligen få spela i Stockholm. En symbios mellan kaos och fullkomlig glädje, med en sällan skådad medvetenhet och intelligens. Come With Me Now var det perfekta avslutet, oavsett vad som skulle avslutas. 

SE HELA BILDSERIEN – KONGOS

FOTO och TEXT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
EVENT: Kongos
ARENA: Lilla Hotellbaren / Scandic Malmen / Stockholm
DATUM: 2014-06-16
BÄST: När bröderna lovade att komma tillbaka för en spelning i höst.
BETYG:
RB-Betyg-10_10
 

BANDFAKTA – KONGOS

MEDLEMMAR
Dylan Kongos – Bass Guitar, vocals.
Daniel Kongos – Guitar, vocals.
Jesse Kongos – Drums and percussion, vocals.
Johnny Kongos – Accordion, keyboard, vocals.

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

LYSSNA VIA SPOTIFY

<a href="http://open.spotify.com/album/71C65HI7THrlkpHHa24YJX">KONGOS – Lunatic</a>

Relaterade artiklar