KONSERTRECENSION: Pentagram – Metallsvenskan – 2014-05-24

När jag såg att Pentagram skulle spela på Metallsvenskan så köpte jag genast en biljett. Glöm allt annat, här ska kollas på legendarisk Amerikansk Doom Metal!

20140524_PENTAGRAM_ARTIKEL

Pentagram – ett band som började sin karriär redan 1971 och spelade i 14 år innan de fick skivkontrakt 1985.

Men sedan kom tankarna; Hur pass bra är bandet efter så många år, kommer det bli ett fall av "Never meet your childhood heroes"? Kan sångaren Bobby Liebling fortfarande leverera?

Klockan är strax efter sex på kvällen, framför scenen står en hop av långhåriga, denimbeklädda människor och svettas i kvällsvärmen. Bobby kliver ut på scenen, tar av sig sin blåa skinnjacka och bandet börjar spela Death Row från första albumet Pentagram (också känd som Relentless) från 1985.

"And what will you miss when death gives you a kiss" Death Row

Front row bangers exploderar igång och jag tänker för mig själv "YES! Så här bra ska det låta!". Bobby struttar runt på scenen som Mick Jagger på halvfart och ju längre in i konserten ju mer extravagant blir hans beteende. Hans vidöppna ögon stirrar på publiken och det känns som han ser var och en av oss direkt i själen.

Resten av konserten fortsätter i en kavalkad av låtar från första albumet. Endast enstaka låtar från senare album, tyvärr inget alls från Last Rites från 2011. Men det gör inget, för det är nog i de tidiga albumen som Pentagram är som starkast.

"A lone soul at night sits and bays at the moon.
Though sometimes he's a man it's a Pentagram
Shotgun blasts as he runs with the wind
But he just can't win it's the Pentagram"
Sign of the Wolf (Pentagram).

Kanske var det de nu närmare dussinet ölen i kroppen, publikens energi, att sommaren äntligen hade kommit eller att jag faktiskt står och ser på Pentagram som gör att jag kan säga att detta var ett av de bästa spelningarna på Metallsvenskan 2014.

SE ALLA BILDER FRÅN PENTAGRAMS SPELNING

 

TEXT: David "Putte" Berglind (Gästskribent hos Rockbladet.se)
FOTO: Torbjörn Skogsberg (torbjorn.skogsberg@rockbladet.se)
EVENT: Metallsvenskan 
DATUM: 24e Maj, 2014
BÄST: Bobbys närvaro på scenen!

Betyg: RB-Betyg-7_10

 

Lyssna på Pentagrams setlist på Spotify.

Latest posts by Torbjörn Skogsberg (see all)

Relaterade artiklar