KONSERTRECENSION: Twisted Sister – Copenhell 2014

När jag träffade Dee Snider i egen hög person på Sweden Rock för några år sedan fick jag hans självbiografi "Shut up and give me the mic" signerad av honom! När jag sen läste den förstod jag snabbt hur smart, företagsam och driven detta artistfenomen är! Jag tycker han är en av världens bästa frontfigurer någonsin vid sidan av giganter som David Lee Roth och Steven Tyler! Twisted Sister levererar alltid maximalt live och som Dee själv utrycker det. "Har man som artist minsta lilla uns av energi kvar efter en liveshow så har man definitivt lurat sin publik"!

140612-TwistedSister-CH2014-AS-Bild-1003

För vem som växte upp på 80- talet minns inte de kultiga videos till låtarna "I wanna rock" och "We are not gonna take it"! De fick rotation på den tidens MTV och blev Twisted Sisters stora genombrott under samma årtionde! Twisted Sister bildades i New York av gitarristen Jay Jay French 1973!. De var influerade av den tidens glamvåg med band som New York Dolls som största husgudar. De splittrades upp 1987 men återförenades under 1997 för tillfälliga spelningar och turnerar idag väldigt lite.

Namnet Twisted Sister grundar sig i att bandmedlemmarna klädde sig i kvinnokläder. De beskrev sig själva enligt mottot: Look like women, talk like men and play like motherfuckers  De kom lite i bakvattnet av punkvågens stora genomslag -77, men kom att erövra stora framgångar under 80- talet med MTV hitsen till "I wanna rock" och We are not gonna take it"!

Dee är en smart, medveten och framgångsrik marknadsförare av sig själv och Twisted Sister ! Innan konserten på Copenhell får konsertfotograferna upplysningen om att det är tillåtet att fotografera hela konserten i fotodiket under konsertens gång. Normalt idag i livesammanhang är vedertagna maximalt 3 låtars fotograferande! Dee förstår att all publicitet är bra publicitet!

Its à long way to the top av Ac/ Dc värmer upp publiken på Copenhell och fungerar som ett intro till Twisted Sisters konsert i kväll! Det känns att förväntningar är luften här på Copenhell!

Twisted Sister exploderar in på scen med öppningsnummret Stay Hungry! Sångaren Dee Sniders energi verkar vara helt overklig i kväll och i synnerhet med tanke på att karlen har fyllt 58 bast! Han verkar vara i fysisk toppform i kväll och har en nästan overklig fysik! Hoppar runt på scen som besatt och röjer järnet samtidigt som han har extrem utstrålning och en fantastisk sångröst!

Han har blivit kallad världens bästa frontman i vissa kretsar och i kväll gör han definitivt rättvisa åt de orden! Dee är karasmatisk och han verkar stormtrivas på scen! Det är underhållande och han interagerar med publiken med stor portion humor och självironi!

Man behöver inte vara Enstein för att förstå att Dee Snider är perfektionist ut i fingerspetsarna! Publiken blir bombarderade med en hitkavalkad av stora mått! Vi får låtar som t.ex. The kids are back, Shoot them down,The beast, Dont Let me down, The Price och I belive in rock'n'roll !

140612-TwistedSister-CH2014-AS-Bild-1002

Det är sjukt vitalt, energiskt och ett jävla driv i låtarna! Jag verkligen diggar de råa rocknrolllåtarna i kombination med de slagkraftiga och lättsjungna refrängerna som T.S. har i många låtar! Det är definitivt något som fungerar i livesamanhang!

Dee slänger av sig tröjan och visar upp en vältränad  kropp med magrutor en normal 58 åring bara kan drömma om! Låten  "You cant stop rock'n'roll" vrålas ut av Dee Snider och rock'n'roll av Twisted Sister kan man definitivt inte stoppa i kväll!

Men det är inte förräns T.S. lirar "We are not gonna take it" som danskarna på Copenhell vaknar till på allvar! Dee underhåller och triggar publiken till bristningsgränsen.

Det är ett makalöst tempo och det blir mycket allsång av publiken!

Trots att klockan är sen bjuder Twisted Sister upp i hitlåten "I wanna rock" och hela Copenhell skrålar med i refrängen! Till extranummer blir det "Born to rase Hell" som Dee tillängnar till Lemmy i Motörhead, var sviktande hälsa oroar just nu!

De hinner även med att köra "Fire still burns" och "SMF" innan Twisted Sister går ut och bugar och tackar publiken.Det har varit fullt blås och ett jävla råställ från början till slut!

 

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTO: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
EVENT: Twisted Sister
ARENA: Copenhell 2014
DATUM: 2014-06-13
BÄSTA LÅTEN: You cant stop rocknroll
BETYG:
RB-Betyg-9_10

 

BANDFAKTA – TWISTED SISTER

MEDLEMMAR
Dee Snider – Sång
Jay Jay French – Gitarr
Eddie Ojeda – Gitarr
Mark Mendoza – Bas
A.J. Pero – Trummor

Relaterade artiklar