REPORTAGE: Förhandslyssning av Hammerfalls nya skiva (r)Evolution

Det var en ovanligt högtidlig stämning på Restaurant 2112 i Göteborg denna lördagseftermiddag i slutet på maj. Nuclear Blast stod för inbjudan och det skulle bli ett exklusivt förhandslyssningspartaj för Hammerfalls nya skiva, (r)Evolution. Emma Kling och Cathrin Linné från Rockbladet var på plats för att rapportera.

Hammerfall_cathrin (4 av 6)

För två år sedan var det ett litet vilset och en smula energifattigt Hammerfall som beslutade sig för att ta en paus. Nu var det nödvändigt att omgruppera sig, samla nya krafter och hitta den där viktiga gnistan igen; så där som det var i början. Sagt och gjort. Man beslutade att comebackplattan skulle produceras hemma i Göteborg och på Studio Fredman, där de två första klassiska Hammerfall-plattorna; Glory to the Brave (1997) och Legacy of Kings (1998) spelades in. Den legendariske producenten Fredrik Nordström fick frihet bakom rattarna för att skruva och pilla fram samma känsla och sound som det ursprungliga Hammerfall – tillbaka till rötterna.

Vi knaprar lyxlökringar och sippar amerikansk lager i 2112s bar och runt oss småpratar tyska journalister och svenska rockskribenter. GT riggar filmkameror och killarna i bandet ser glada och förväntansfulla ut. Gitarrist och tillika grundare Oscar Dronjak håller ett litet öppningstal med en alltid leendes Joacim Cans vid sin sida. Sedan dundrar första låten igång och alla skribenter antecknar intensivt.

Tillbaka till rötterna kan man lugnt säga. Spår nummer ett, ”Hectors Hymn”, är tillägnad bandmaskoten Hector (som återigen pryder konvolutet till månget fans glädje)  och öser på från första sekund; detta är klassisk och äkta powermetal och ståpälsen är ett faktum. Det är ett Hammerfall med kraft och vilja som manar oss till kamp: till fronten ska vi gå, tillsammans god damn it och kämpa mot ondskan, för ära och heder. ”Hammer high up to the sky”, ljuder Joacim Cans klara stämma och jag funderar på om resten av skivan kommer vara lika stark som förstalåten.

 

En timma senare vet vi svaret. Förutom någon låt som möjligtvis kan gränsa ordinär är detta en förbannat bra skiva! Hammerfall ger oss återigen en klassisk powermetal-platta, som i begynnelsen. Mäktiga manskörer, supersnabba gitarrsolon, spinettintron, tunga armétrummor, maffiga bryggor, rimsäkra texter och en Joacim Cans som sjunger exceptionellt bra. (r)Evolution är en påse med högkvalitativt lösgodis för powerfansen och för oss andra hårdrockare och metalskallar blir det aldrig tråkigt.

Hammerfall serverar en skiva med själ och hjärta och sjuhelvetes massa energi! (r)Evolution landar i handeln 27 augusti. Hammerfall spelar på Lisebergs stora scen två dagar senare.

Innan vi lämnade 2112 för den varma majkvällen fick vi också en pratstund med Hammerfalls trummis, med två rävar bakom varje öra; Anders Johansson. Intervjun kommer postas inom kort på Rockbladet.se, håll utkik.

Oscar Dronjacs öppningstal inför förhandslyssningen på Restaurant 2112

SKRIBENT: Emma Kling (emma.kling@rockbladet.se)
FOTO: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – HAMMERFALL

MEDLEMMAR
Joacim Cans – sång
Oscar Dronjak – gitarr
Anders Johansson trummor
Fredrik Larsson – bas
Pontus Nordgren – gitarr

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

Relaterade artiklar