KRÖNIKA: Metallsvenskan 2014

Metallsvenskan2014, Krönika
Metallsvenskan2014, Krönika

Klockan är lite efter tre, solen skiner och jag sticker tidigare från jobbet. En snabb sväng in på bolaget för ett par öl och sedan plockar jag upp Rockbladetkollegan Jim Bergqvist. På med hårdrocken i bilen, ut på motorvägen och raka vägen hem till Örebro.

Annons 

 

Smash Promo-450px

Metallsvenskan 2014 drar igång om några timmar och jag och Jim har höga förväntningar. Arrangemanget runt om festivalen har blivit bättre och bättre för varje år och nytt för detta år är att den har flyttat till en ny plats.

Vi kommer hem till mitt ställe. Ölen dränker jag snabbt i en stor kastrull med vatten, salt och is för en snabb nedkylning sedan kastar jag mig in i duschen. Det är några kilometer bort men vi kan höra soundcheck från min balkong medan vi tar varsin kall ale. Få saker är väl så peppande inför en festival som att höra förberedelserna från sitt eget hem?

Klockan kryper på och det är dags att röra på sig. Det är strålande sol och väldigt varmt ute så Jim och jag tar oss en promenad till festivalområdet. Vi snackar om hur det var förra året, om vilka band vi peppar inför, vad jag tänker sikta på att fotografera och vilka band Jim tänker skriva om.

När vi kommer fram så ser jag första tecknet på att arrangemanget har skärpts ytterligare ett snäpp: Ingången är stor och tydligt uppmärkt för Press, Förköp och Betalande. Det är inga problem att få ut våra press-ackrediteringar och vi nästan sveper igenom ingången.

Väl inne på området så ligger alla tre scenerna bredvid varandra som tidigare och det är mycket mer utrymme mellan ölområdet och scenerna. Detta är ett bra drag för nu kan man prata med varandra när man sitter i tälten med en öl och folk rör sig också ut från öltälten för att gå och se banden, så det dyker snart nog upp platser om man vill sitta.

Under dessa två dagar så ser jag heller aldrig någon kö in på ölområdet, förmodligen eftersom området är väldigt mycket större nu än förra året. En stor förbättring då folk köade i upp till en timme året innan. Ytterligare förbättringar är att det finns toaletter inne på ölområdet, något som även det måste dra ner köandet. Hela området känns genomtänkt och väl planerat och det syns också på hur folkmassorna rör sig.

På andra sidan ölområdet, från scenerna sett, så ligger fotbollsplanen där man kan sitta ner och kolla på när clownerna från Skitarg drar in sin cirkus på spelplanen.

Festivalen löper på utan irritationsmoment för min del, inga långa köer till varken toaletter,  barer eller till matställen. Jag funderar dock på hur de som är under 18 uppfattar festivalen för det finns inga andra ställen att sitta på än inne på ölområdet. Det är nog tur att det är så bra väder så man kan sitta på gräset.

Rent bandmässigt så känns festivalen ganska homogen, en stabil line up och en del överaskningar bjuds det på i form av bl.a. en smygspelning av Sabaton under psedonymen ”Heroes” på en mycket liten scen.

På det stora hela är både jag och Jim mycket nöjda med Metallsvenskan 2014.

Faktiskt så pass mycket att jag funderar på om man inte ska köpa sig en biljett till Metallsvenskan 2015 och lämna kameran hemma.

En så här pass bra festival inom gångavstånd från hemmet är det nästan lite synd att jobba på.

Hur roligt det än må vara att stå här i fotodiket.

 

SE HELA BILDSERIEN FRÅN FESTIVALOMRÅDET

 

FOTO & TEXT: Torbjörn Skogsberg (torbjorn.skogsberg@rockbladet.se)
EVENT: Metallsvenskan 
DATUM: 23e – 24e Maj, 2014
BÄST: Det nya genomtänkta området!

Latest posts by Torbjörn Skogsberg (see all)

Relaterade artiklar