SKIVRECENSION: Scamp – The Deadcalm

10 juni släppte de tidigare kritikerrosade danskarna i Scamp sitt andra album vid namn The Deadcalm via Scarlet Records. Efter 6 års skivtystnad är albumet efterlängtad av många, men det var också många som frågade sig om Scamp kunde upprepa 2008-års succé.

Annons 

 

Scamp-The Deadcalm   

Scamp lirar, enligt sig själva, Tech-Metal eller Groove-Trash Metal lite från gång till gång. Enligt andra lirar de Tech Death-Metal.
I vilket fall som helst så gick det förra albumet Mirror Faced Mentality, som släpptes 2008, bra. Så pass bra att det blev årets debutalbum på Danish Metal Music Awards. Scamps platta var också nominerade till Bästa album och Bästa produktion. De två demos som släpptes 2003 respektive 2005 rosades även de av kritikerna.

Efter succén med förra albumet, och nu producerade av Tue Madsen (The Haunted, Dark Tranquillity m.fl.) och med ny frontman och tillika sångare sedan 2013, Michael Bøgballe (ex Mnemic) samt med Martin Dalmark som ny bassist sedan 2009, har de en del att bevisa med nya plattan The Deadcalm.

Tolv låtar helt i enlighet med det lite brutala och aggressiva sound som är Scamp, men att sångaren har starka band till Mnemics musik är det ingen tvekan om. Det jag hör på nya plattan låter väldigt influerat av hur Mnemic lät för ungefär tio år sedan när Bøgballe var sångare i det bandet. Jag känner samma vibbar som deras album Audio Injected Soul gav mig 2004. Vissa influenser från Meshuggah, Five Finger Death Punsch och Soliwork lyser också igenom på sina ställen.
Härliga riff, ett skönt rythmiskt sound och en bra insats av Bøgballe i stort sett, även om jag inte riktigt gillar rensången som finns i vissa låtar och inte heller när han snarast försöker rappa eller något liknande i stället för att growla. Bakgrundslooparna gillar jag personligen inte heller.

Plattan är helt OK och antagligen ett måste om man är såld på Mnemics äldre sound, annars kan man nog lika gärna avstå från att göra ett inköp. Tideräkningen i världen har nått 2014. Scamp’s startade bra med förra albumet 2008 men deras tideräkning har på något sätt gått tillbaka till år 2004 igen. Frågan är om de kommer att ta klivet till nutid på nästa platta eller gå ännu längre baklänges, för den här plattans sound känns alls inte så nytt och fräscht som jag hade hoppats på.

SKIVFAKTA: 
ALBUM:  Scamp – The Deadcalm
RELEASEDATUM: 2014-06-10
BÄSTA LÅT:
SKRIBENT: 
Christina Grönlund (christina.gronlung@rockbladet.se)

BETYG: ROCKBLADET.se 5 out of 10

LÅTLISTA:
1. The Broken 20/20
2. 
The Boys From Dead Soul Road
3. Existence Status Zero
4. Adrian
5. Organism
6. Silent Inferno
7. Edge Of Devastation
8. No Surrender
9. The Longing
10. Emotional Psycho Release
11. Deadhead
12. The Deadcalm

BANDFAKTA – SCAMP:
Line-up:
Martin Dalsten – bass
Morten Christensen – drums, vocals
Kristian Bruun – guitars
Michael Bøgballe – lead vocals

FACEBOOK |

 


 

Kolla in videon "Silent Inferno"

 

 

Relaterade artiklar