SKIVRECENSION: UNANTASTBAR: FLUCH & SEGEN

Nu är det dags för ROCKBLADET att kasta ut er i världen igen. Rockens värld ligger verkligen inte på latsidan. Bandet UNANTASTBAR från Sydtyrolen firar 10 år som band i år och såklart kommer ett skivsläpp till det. FLUCH & SEGEN heter bandets femte studioproduktion, ROCKBLADET har lyssnat sig in på det.

UNANTASTBAR Fluch&Segen print
(Unantastbar – Fluch & Segen CD)

Redan i februari 2013 gjorde Rockbladet våra läsare uppmärksamma om detta band från norra Italien. Bandet släppte då albumet Gegen die Stille (recension finns här). Enligt mig stod Unantastbar tillsammans med Kärbholz (recension för albumet Rastlos finns här) för två av de bästa skivorna under år 2013, det var två skivor som hela tiden växte i mina öron och som jag fortfarande lyssnar mycket på.

Öppningslåten Aus dem Nebel är rivig och rockig, det är lätt att fastna för refrängen. Für immer mein är första singeln och är en kärleksförklaring till de tatuerade människorna i världen. Sångaren Joggi har ju själv ett antal gaddningar. (Joggl! Ge mig numret till din gaddare så sticker jag in UATB in i huden, promise!). Denna låt finns faktiskt med två gånger på skivan, den vanliga och ballad-versionen. En mycket intressant lösning som skapar två fantastiska låtar. Dein Stein med sin refräng blev snabbt en favorit som jag har spelat många gånger. Bomben vom Himmel är mörk och handlar om meningslösa krig. Jag vet inte varför Geh mir aus den Augen med 9mm är den låt som dyker upp i huvudet på mig när jag hör introt till Kein Ende in Sicht. Unantastbar kommer säkert att önska att jag får likmask i sängen för den jämförelsen då Kein Ende in Sicht faktiskt handlar om raka motsatsen; riktig vänskap. Den risken får jag ta. Kein Ende in Sicht är dock en riktigt bra låt, de sjunger; Du bist und bleibt mein aller bester Freund. Det som jag tycker är lite märkligt är bonuslåten, Kämpf mit uns. En fantastisk öppningslåt på Gegen die Stille och en väldigt bra version här också, men helt onödig. Ta den hellre som en extralåt på en singel, jag vill höra nya låtar på nya album.

Jag har vant mig vid att alster som släpps ut genom dörrarna från skivbolaget Rookies & Kings alltid är producerade i absolut toppklass. Fluch & Segen från Unantastbar är inget undantag. Lägg då till en sång från lungor som är kryddade med 1000-tals cigaretter och stämband som har badat i mer än en klunk sprit. “Får jag lov att bjuda på en kopp sprit?” “Ja, tack gärna om den kryddas med en stark cigg”. Jag gillar det jag hör och den stämning som Fluch & Segen försätter mig i. Motvilligt måste jag dock erkänna att första lyssningen av Fluch & Segen inte imponerade lika mycket som föregångaren, men ju mer jag lyssnar på låtarna desto mer växer de. Unantastbar visar dock om och om igen att man verkligen inte behöver ha hybris för att göra bra musik. Det behöver inte vara alltför komplicerat, det finns ingen som applåderar en musiker som trasslar in sig i sin egen storhet. Allt man får är ett trött plektrum som segnar ner mot scengolvet efter att för sista gången slagit knut på strängarna så att de slutligen gått av. Unantastbar gör enkel och okomplicerad musik. Det gillar jag!!

Nu ska Unantastbar ut på turné, stora festivalspelningar avlöser mindre spelningar för att promota den nya skivan. Svenska The Headlines är förband och det är såklart extra intressant för en svensk publik. De har även gjort en låt tillsammans, mer info kommer inom kort.

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Unantastbar
ALBUM: Fluch & Segen
SKIVBOLAG: Rookies & Kings
RELEASEDATUM: 2014-06-02
BETYG: 7/10
BÄSTA LÅT: Dein Stein

LÅTLISTA – Fluch & Segen

1. Aus dem Nebel
2. Auf Dich, auf mich
3. Für immer mein
4. Ich habe gelebt
5. Gegen den Strom
6. Dein Stein
7. Lauf!
8. Kein Ende in Sicht
9. Bomben vom Himmel
10. Wir bleiben stehn
11. Für immer mein (Ballade)
12. Verlieren oder Regieren
13. Dein Leben!
14. Kämpft mit uns (Special Version) – CD Bonustrack

UATB_2014_Presse-2
(Unantastbar- Promobild 2014)

BANDFAKTA – UNANTASTBAR

MEDLEMMAR
Joggl –Sång
Spitzi – Bas
Tom – Gitarr
Heiss – Gitarr
Schkal – Trummor

| HEMSIDA | FACEBOOK |

The YouTube ID of </span>z8NQq2oXBwQ<span style="font-size: 13px"> is invalid.

Relaterade artiklar