FESTIVAL: INFÖR WACKEN OPEN AIR 2014

Väderprognosen för den lilla byn Wacken i nordvästra Tyskland visar för den kommande helgen hetta och sol, ölprognosen visar massor och kall och musikprognosen visar högt och argt. WACKEN OPEN AIR, världens största hårdrocksfestival, står redo att återigen öppna sina mäktiga portar för att fira sitt 25 års jubileum inför ett 75 000 huvuden stort publikhav. ROCKBLADET är återigen på plats och kommer att rapportera så mycket vi orkar från detta djävulshornsmecka.

woa-sold-out

Året är 1990 och (enligt W.O.A egen hemsida) cirka 800 hårdrockssugna tyskar får för 12 DM lyssna på sex tyska band. Det var startskottet för vad som skulle komma att bli en folkfest för de som i plugget ansågs som enstöringar. De lyssnade ju på sådan där skrikig musik där man inte ens hör vad de sjunger. År 2014, dvs 25 år senare och en slutsåld festival på 45 minuter, och det utan att ett enda band hade annonserats ut är inget mindre än ett stort Fuck you! till de som någonsin vågade tvivla. Genom åren har mängder av artister, många även återkommande, gjort några av sina mest bejublade konserter innanför W.O.A’s mäktiga portar. Denna 3-dagars festival har blivit ett fenomen som året runt engagerar folk i hela världen och det finns få artister inom de hårdare grenarna av hårdrockens växande trädkrona som inte drömmer om att någon gång få chansen att uppträda på någon av de välbesökta scenerna. Till exempel avgörs finalen i Wacken Metal Battle under denna vecka där svenska Convivium ställer sig på tävlingsscenen. Festivalen tjuvstartar faktiskt med detta imorgon. Här får segrarna från varje land, där deltävlingar har hållits i sedan i höstas, visa upp sig med en kort show. Vi sträcker upp nävarna i luften och välkomnar band från jordens alla hörn och kontinenter. Riktigt häftigt.

Årets bandlista skulle få vilken arrangör som helst att jubla sig hes. Till årets artister räknas bland andra Saxon, Accept, Five Finger Death Punch, King Diamond, Motörhead, Slayer, W.A.S.P., Carcass, Hämatom, Der W, Megadeth och Kreator. Givetvis är ett vackert land från norra Europa presenterat även detta år. Till de svenska bidragen räknas till exempel Amon Amarth, Arch Enemy, Degradead och Hammerfall.

Flera av artisterna kommer du att kunna se live på stream genom att klicka på länken. Wacken Live

Rockbladet kommer att rapportera från festivalen med bilder och intervjuer. Vi hoppas att ni följer rapporteringen och blir så sugna att vi nästa år får möjligheten att träffa er där. Om ni är på plats, kom gärna och hälsa på oss och berätta just din historia om W.O.A.

För att få en liten försmak av vad som kommer att vänta de besökarna som har varit lyckliga (och snabba) nog att få tag på en plåt till årets festival finns här en rapport från Wacken Open Air 2013. Läs den här.

Rockbladet på plats är Fredrik Brolin och Micke Andersson.

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Event: Wacken Open Air 2014

Relaterade artiklar