KONSERTRECENSION: Patti Smith & Her Band – Liseberg – 30/7

Få andra 67-åringar har varit lika inflytelserika inom rock/folk- och punkmusiken som PATTI SMITH. Igår bevisade hon än en gång att hon är en av vår tids musiklegender sedan debuten med skivan Horses 1975.

FOTO: OLOF BERGLUND / ROCKBLADET.SE'

Tre år och tre spelningar i rad på svensk mark, Kulturbolaget i Malmö 2012, Trädgårn i Göteborg 2013 och Liseberg i Göteborg igår. Andra året i rad i staden på västkusten men den här gången på samma scen som Jimi Hendrix spelade en av sina sista spelningar 1 september 1970 på Stora scenen på Liseberg.

Patti Smith & her band var glada över att vara tillbaka på svensk mark efter förra årets spelning i Trädgårn och kopplingen mellan spelningarna blev extra märkbar när låten Dancing Barefoot var först ut. Låten som förra årets förband First Aid Kit gjorde till sin egen och vars tolkning fanns med i bakhuvudet under konsertens första minuter.

Det finns få musiker som lyckats leverera en känsla av råhet, politiska uppmaningar och ödmjukhet på samma gång under en konsert.  Från spottloskor och musikaliska infall, uppmaning om allas möjlighet att förändra orättvisor och att vi alla är unika till att hon för en stund stannade upp och tittade ut över publikhavet med ett varmt och genuint leende. Det är Patti Smith.

Hon lockar en bred publik till sin konserter, allt från tonårsdrömmande hipsters till mannen framför mig som när Patti hyllade musikgeniet Jimi Hendrix och berättade om hans spelning på samma scen fick tårar i ögonen, vände sig om till tjejen bredvid och sade stolt "Jag var där".

Otröttligt pulserande gitarrer, bas och trummor och bandet fick chans till att glänsa lite extra när Patti gick åt sidan och de valde att hylla Hendrix med en av hans egna låtar. Otröttlig var också publiken som sjöng med i Because the Night, Gloria, People have the power och extranumrets klassiker Rocknroll Nigger. Få musikers konserter ger mig gåshud, eufori och glädjetårar som Patti Smiths. Hennes passion till musiken och karaktärsdrag att alltid ta plats och aldrig be om ursäkt för det gick rakt in i hjärtat.

Hon är rock-mormor som aldrig slutat att leverera. Beviset på hennes musikaliska infall och rocklegend-status kom i sluttonerna av låten Rocknroll NiggerPatti Smith & her band lade i ytterligare en växel och gick all in. Patti Smith avslutade då storslaget med att dra av sin elgitarrs strängar, en efter en, efter ett improviserat gitarrsolo. Efteråt lyfte hon upp den stränglösa gitarren vid sin sida och sade att det enda vi behöver för att förändra världen det är att fortsätta att spela på våra elgitarrer. Och hon har så rätt.

 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

SKRIBENT: Elina Lööw (elina.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Olof Berglund (olof.berglund@rockbladet.se)
EVENT: Patti Smith & Her band
PLATS: Stora Scenen / Liseberg / Göteborg
DATUM: 2014-07-30
BÄSTA LÅT: Rock n roll Nigger
BETYG:
RB-Betyg-8_10

 

SETLIST – PATTI SMIT – 30/7

Dancing Barefoot 
Redondo Beach 
April Fool 
Distant Fingers 
Ghost Dance 
My Blakean Year 
Beneath the Southern Cross 
Fire  – (Jimi Hendrix cover)
Pissing in a River 
Banga 
Because the Night 
Land 
People Have Power 

Encore:
Rock N Roll Nigger 

 

BANDFAKTA – PATTI SMITH

| FACEBOOK | HEMSIDA |

Relaterade artiklar