SKIVRECENSION: Judas Priest – Reedemer Of Souls

Rockbladet har bjudit in en gästrecensent för att skriva om Judas Priests senast album Reedemer of Souls. Han heter Mikael Komu och är en av Sveriges största Priest-fans som följt bandet i 25 år och sett lika många konserter. Med det mesta som getts ut i skivväg, drivor av merchandise och ett 30-tal Priest-relaterade tatueringar över kroppen är han en tvättäkta Judas Priest-nörd. Här följer Mickes ord om nya skivan.

JP-RedeemerOfSouls

Har fått den stora äran att recensera Judas Priests nya skiva Reedemer Of Souls. Svårt när man inte alls håller på med sådant, men någon gång ska vara den första. Det blir svårt att vara opartiskt när jag dyrkat bandet i över 25 år, andats och levt Judas Priest. Jag har till och med hela kroppen tatuerad med Judas Priest-motiv.

Priest-merch1

Vi börjar med att dra tillbaka tiden några år. Jag var på väg till ett möte på jobbet när jag fick ett SMS av en kompis om att K.K. Downing gått ut med att han hoppar av Judas Priest! Jag var tvungen att stanna bilen, gå in på nätet och mycket riktigt stämde det. Allt blev helt svart, minns inget från mötet på jobbet. Jag satt bara och undrade vad fan som hade hänt, skulle ju se Priests om ett par veckor runt om i Europa. K.K. Downing går inte att ersätta tänkte jag. Det är helt omöjligt då han är en så viktig byggdel i detta band och utan den så rasar allt. Efter att ha sett Priest åtta gånger med Richie Faulkner (och fått äran att träffa honom två gånger) så kan jag säga att en värdigare ersättare finns inte.

Priest-merch2

Så över till nya skivan! Nu har de gått tillbaka till rötterna efter både hyllade och kritiserade skivan Nostradamus som undertecknad älskar. Det finns lite influenser av de flesta skivor Priest gjort och även Halfords soloskivor. Rob har dragit ner på skrikandet och han sjunger i stället lugnt och harmoniskt, då han med all förståelse inte kan ta samma höga toner längre. Gitarrerna som är Judas Priest signum finns där – battlandet, skiftningarna och samspelet.

Priest-merch3

DragonaughtHalfords ljuva stämma bjuder in oss till första spåret. 2.26 minuter in i låten drar de klassiska gitarriffen igång och Faulkner presenterar sig med bravur.

Reedemer of souls är medryckande och Judas forsätter att leverera.

Tempot höjs i Halls Of Vallhalla och nu vaknar till och med grannarna till liv. Fram kommer det klassiska metalskriket. Här snackar vi om en praktfull kittlande knockout. Painkiller-material över den.

Sword Of Damocles har ett härligt tunggung. En stark, stabil och typisk Judas-låt.

March Of The Damned är en klassisk mellanlåt.

Down In Flames – Höjdpunkten med denna att Halford bakgrundssjunger med sig själv. Halford * 2 = klimax uppnått!

Hell And Back får mig att vilja göra precis som Halford sjunger i texten, ta tjuren vid hornen. Den lugna inledningen bedrar. Gitarrerna finns där.

Cold Blooded – Den ultimata Judas Priest Fan-låten. Här snackar vi käftsmäll! En tung och mörk låt med ett djupare budskap framträder. Min personliga favorit där Halford sjunger så plågsamt som bara han kan – rysningar!

MetalizerPainkiller-tema igen. Tempohöjning, metalskrik och aggression – vad mer kan man begära? Gitarrbattlandet finns där.

Secrets Of Dead har en djupare historia i sig. Återstår att se hur mycket den kommer att växa. Har Nostradamus-vibbar.

I Battle Cry skriker Halford så håret ställer sig på ända och man blir duktigt imponerad av hans magnifika röst. Karln har skrikit sig hes i över 40 år!

Beginning Of The End tar mig till sjunde himlen. Kulmen är nådd och jag kan knappt bärga mig tills jag får sätta på skivan från början igen…. Och igen… Och igen….

Det finns även en deluxeutgåva med 5 extra låtar men dessa får ni själva bilda er en uppfattning om. Med Never Forget hyllar och tackar Priest sina fans för allt. Kliché, men det värmer ett stort Judas-hjärta!

Priest-Merch4

Jag fick frågan om att recensera skivan igår, det är söndag nu och jag har spelat skivan om och om igen konstant. Jag ska aldrig mer klaga på någon som recenserar då det har varit otroligt svårt. Jag är som sagt ett inbitet Judas-fan så denna recension är inte opartisk och detta är vad jag tycker efter två dagars lyssnande. Stort grattis till Judas Priest som firar 40 år, vill tacka min Judas Priest-soulmate Heidi som hjälpte mig med allt det här. Love you!

Tackar även Rockbladets Fredrik Blid som gav mig äran.

Rock hard, ride free….

Priest-Merch5

SKIVFAKTA
ALBUM: Judas Priest – Redeemer Of Soul
RELEASEDATUM: 2014-07-14
BÄSTA LÅT: Cold Blooded
SKRIBENT: Mikael Komu (mikaelkomu@hotmail.com)
BETYG: RB-Betyg-9_10

LÅTLISTA

BANDFAKTA – JUDAS PRIEST

MEDLEMMAR
Rob Halford – Sång
Glenn Tipton – Gitarr
Richie Faulkner – Gitarr
Ian Hill – Bas
Scott Travis – Trummor

HEMSIDA FACEBOOK

 

Relaterade artiklar