FESTIVAL: WACKEN OPEN AIR 2014 DAG 1

Den mäktiga festivalen Wacken Open Air har satt igång. Bland damm, weissbier och bratwurst tar ROCKBLADET del av de intryck som världens största hårdrocksfestival vill lämna ifrån sig. Ingen går från Wacken Open Air oberörd.

Regn byttes om till sol var femte minut under morgonen och temperaturen växlande mellan skönt svalt och inte så skönt hett. Wacken Open Air 2014 är igång på allvar och när denna festival väl har satts i rullning finns ingenting mäktigt nog att stoppa den. Det bildas som en liten stad och den befinner sig precis i sin bästa stund. Morgonens regn byttes under förmiddagen ut mot klarblå himmel och stekande hetta. Dammet ligger som ett tjockt moln över festivalområdet, men det bekommer ingen. Det festas och det diggas och det vrålas och om det är för varmt löser besökarna det med öl. Jag har aldrig varit med om en festival som har lyckats marknadsföra sitt namn så bra som Wacken Open Air. Hela tiden hör man besökare spontant vråla ut “Wackööööön!”.

WOA-2014-1277

Hammerfall fick bra respons från den växande publikmassan men glammplojrockarna i Steel Panther fick se flest tuttar. Helt fantastiskt hur en genre från förr lyckas återupplivas genom parodi. Dessutom visar kvinnor konstant sina bröst. Det är helt ok för mig, jag lovar. Saxon har sina trogna följare och trots en kort skur under öppningslåten vann veteranerna i det fortfarande unga och rockande bandet matchen om flest djävulstecken denna dag. Wacken Open Air ger ofta en lysande chans för äldre och kanske ibland smått undangömda band från 80-talet chansen att återigen uppleva en show likt sina glansdagar. Inte sällan blåser en del band liv i sin karriär igen. Accept fick garanterat ett sådan upplevelse och valet att spela deras Restless and Wild album (1982) i sin helhet kunde inte ha gjorts bättre. Vilken konsertupplevelse de bjöd oss på och vilken energi de utstrålade på ditt egna ändå rätt stela sätt. Mer från Accept i Sverige, tack!

WOA-2014-1345

När en festival av den här storleken likt en jätte spänner sina muskler och håller dig fast i sitt grepp är det omöjligt att ta sig ur det. Det är bara att ge upp och njuta av alla intryck som passerar framför dig, runt  dig och överallt omkring dig. Den första dagen bjöd inte bara på svenskt i och med Hammerfall utan ett gäng glada t-shirt försäljare från Norrköping fick en glad överraskning när de plötsligt fick besök från en svensk tidning. Mer om dessa pojkar kommer fram över men just nu ska vi njuta vidare av alla festivalintryck som ni just nu är med och skapar.

ROCKBLADET på plats är Fredrik Brolin och Micke Anderssson.

Text: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Foto: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)
Festival: Wacken Open Air 2014
Datum: 2014-07-31

LIVE STREAM FRÅN W:O:A – Steel Panther

LIVE STREAM FRÅN W:O:A – Accept

Mingelbilder

Relaterade artiklar