FESTIVAL: WACKEN OPEN AIR 2014 DAG 2

Den andra dagen av planetens största hårdrocksfestival Wacken Open Air (W:O:A) har kommit och gått. Kvar finns en festivaldag som sent kommer att glömmas. Som jag skrev igår lämnar ingen (W:O:A) oberörd och det kommer jag kunna skriva om och om igen.

Denna dag skulle kunna beskrivas och sammanfattas med ett enda ord; hetta. En tryckande hetta som riktigt suger musten ur allt och alla redan från tidig morgon. Vanligt kranvatten och lite skugga är eftertraktad lyx och hårdvaluta. För mig personligen var detta alldeles för varmt för att jag ska kunna fungera. Den enklaste frågan krävde i stort sätt hela mitt energiförråd till att kunna besvara. Jag är djupt imponerad av artister och framför allt publiken som pallar med att stå mitt i solskenet och faktiskt röra sig. Men man hjälps åt. I den lilla presentpåse som alla besökare får finns en vattenflaska och den bör man ha fylld hela tiden. Arrangören har placerat ut vattenkranar lite var stans och dagens längsta köer är till just dessa. Vakter cirkulerar på campingarna och kollar så att ingen somnar i tälten för att på så sätt försöka minimera risken för olyckliga situationer. Förra året dog ju en person här på grund av värmeslag i tältet. Om någon somnar till på marken inne på konsertområdet finns det alltid någon som snabbt framme för att se efter så att läget är ok och även hälla lite vatten över huvudet på den sovande.

WOA-2014-2184

Vi fick oss en liten beskrivning av hur liten en inlärningströskel kan vara. Tyske Torben beskriver det följande –Jag vaknade i morse upp med århundrades baksmälla och jag tror inte att jag har mått så dåligt någon gång i hela mitt liv. Jag gick omkring på campingen och på festivalområdet som en zombie de första timmarna och funderade starkt på att skita i allt och åka hem. Sedan hamnade jag i Oxygen Lounge, där man kan köra syre att suga i sig. Till en början var jag jätteskeptisk till detta men efter 10 minuter var jag verkligen som en helt ny människa och mådde helt fantastiskt igen. Jag rusade till baren bredvid och beställde två öl, sedan kunde jag festa natten igenom och nu mår jag skit igen. Wackööön!!!

WOA-2014-1628

Vi hör Skid Row från distans och de gör absolut inte bort sig. Children of Bodom får fantastiskt respons av publiken och genomför en fantastisk och otroligt högljudd spelning. Hämatom får en sådan där tysk publikrespons som jag aldrig får nog av, där alla inne i det stora, packade tältet verkligen följer med i varje textrad. Otroligt häftigt. Min enda irriterande krock i schemat var att Carcass och Motörhead spelade samtidigt en bit från varandra. Jag valde i sista stund Motörhead med tanke på historiken från förra årets W:O:A. Lemmy var tillbaks ett år efter den konsert som han efter endast 30 minuter var tvungen att avbryta. Det är en tunn Lemmy som kliver upp på scenen. Han måste ha gått ner 20 kilo sedan förra året. Helhetsintrycket av Motörheads framträdande är att jag har sett bättre, men låtlistan var helt fantastiskt. Jag bara älskar Metropolis. Carcass ska ha varit riktigt bra, enligt säkra källor. Slayer är och förblir kompromisslösa. De har nog uppträtt på varje festival i Europa denna sommar och de verkar inte trötta än. Mycket bra.

WOA-2014-1878

Jag kommer att minnas denna dag på grund av hettan inte på grund av festivalen och musiken som jag hade hoppats på när jag vaknade.

ROCKBLADET på plats är Fredrik Brolin och Micke Andersson.

Text: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Foto: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)
Festival: Wacken Open Air 2014
Datum: 2014-08-01

Carcass Live at WACKÖÖÖN 2014

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar