FESTIVAL: WACKEN OPEN AIR DAG 3

Den sista dagen av en rykande och het festival. Denna dag går i den hårdare musikens tecken. Inte för att endast The Pinks har spelat de andra dagarna men nu kommer de riktigt arga typerna fram från sina gömställen. ROCKBLADET sätter på sig sina djävulshorn och svettas lite till.

Vädret är stekhett även idag med vindar som fläktar en aning. Solen går dessutom stundtals i moln. Det märks också på besökarna som inte alls har samma energi längre att posera framför kameran eller hitta på tokiga och spontana påhitt. Värmen har tagit ut sin rätt och köerna till vattenhålen är även denna dag mycket långa. Svenska Arch Enemy öppnar sista dagen inför en gigantisk publik. Nya sångerskan Alissa White-Gluz blir med all rätt väl mottagen. Hon visar upp en fantastisk energi och närvaro på scenen. Trion i Sodom spränger alla gränser vad gäller energi både på och framför scenen. Ashäftigt drag och en stor överraskning för denna dag. Öppningen som polackerna i Behemoth gjorde var riktigt vass och just som öppning seglar den nog upp som en favorit för denna festival. Hatebreed får till ett riktigt tryck under slutet av konserten men svenskarna  i Amon Amarth drar flest besökare av festivalens alla band under dagsljus. Det var helt otroligt hur packat det var framför stora scenen och det verkade som att alla ville se våra svenska jättar. Der W spelade i tältet och hypen kring onkelzbassisten Stephan Weidner har inte lagt sig ett dugg för så det fick bli en promenad dit. Der W fick garanterat den största publiken i tältet under hela festivalen. Tyvärr kändes det mest som att publiken hoppades på att de skulle spela Onkelzlåtar. Jag var en av dem som hoppades. Så blev inte fallet och det var inte alls det draget på publiken som jag hade hoppats på tyvärr. Om Der W hade flest vid första ackordet hade efterföljande band, de svenska Degradead störst tillökning av fans från första till sista tunga ackord. Det är kul att se när svenska hjältar med all rätt vinner nya hjärtan. Något som slog mig var att det var (för denna typ av musik) ovanligt många brudar som röjde och headbangade i publiken till Degradead medan deras snubbe stod bredvid och diggade lite mer sansat. Mycket intressant. En kvinna spelade dock Candy Crush på sin mobil medan hennes snubbe headbangade bredvid. Hon missade säkert även den uppblåsbara Barbara som deltog på alla sätt i publikhavet. Kreator avslutar på stora scenen. Det är verkligen ett band som aldrig är dåliga och det är helt fantastiskt hur en sådan gigantisk publikmassa kan röja så mycket och det långt efter midnatt den sista festivaldagen. Jag gillar det.

WOA-2014-Egress-Bands

Festivalen lider mot sitt slut, den sista dagen blev mycket lyckad och jag börjar blicka fram mot en helhetskrönika för att sammanfatta intrycken och upplevelserna från W:O:A 2014. Det ska bli spännande att på ett sansat sätt sammanfatta allt som vi har varit med om.

WOA-2014-Egress

ROCKBLADET på plats är Fredrik Brolin och Micke Andersson.

Text: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Foto: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)
Festival: Wacken Open Air 2014
Datum: 2014-08-02

Stream till Amon Amarth
The YouTube ID of </span><span style="font-size: 13px">sbUCxopa0LQ is invalid.

Stream till Kreator
The YouTube ID of <span style="font-size: 13px">9yHNvem9lF0 is invalid.
 

W:O:A 2014 Foto Gallerier

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar