KONSERTRECENSION: Band som Eldkvarn görs inte längre

Sveriges eget The Band gjorde en imponerande spelning på Södra Teaterns terrass. Rockbladet var där och njöt i den fina sensommarkvällen.  

140813-MOSEBACKE-ELDKVARN-JL-BILD0012

Jag har sett de här gamla hjältarna så många gånger att jag tappat räkningen men jag tröttnar aldrig på deras luftiga heartlandrock kryddad med Pluras och Carlas tänkvärda texter. Det är väldigt få band som får uppleva tre, fyra storhetstider under karriären och att få en av sina absolut största hits, Fulla För Kärlekens Skull, efter 35 år är rätt unikt.

På 90-talet var det lite sig och så med liveformen och jag minns särskilt en gång då vi fick vänta över en timme efter utsatt tid innan bandet ramlade upp stupfulla på scenen. Så har det definitivt inte varit efter millenniumskiftet när man infört alkoholförbud innan och under spelningarna. Det är alltid slipat, tight, inspirerat och ofta ett väldigt bra ljud.

Södra Teaterns Terrass måste var Stockholms vackraste konsertställe med en fantastiskt utsikt över Slussen och Djurgården, speciellt en sådan här makalös sommar. Det är slutsålt och packat med folk när Rockbladet anländer. Undertecknad lyckas dock ta sig längst fram till vänster om scenen där jag trängs med både hipsterskägg, punkbrudar, rockers och vanliga Svenssons. Eldkvarn tilltalar onekligen väldigt många olika människor. På denna plats firades den årliga Cornelisdagen i söndags vilket Eldkvarn påpassligt uppmärksammar genom att inleda konserten med Somliga Går Med Trasiga Skor.

Det är trångt på den lilla scenen där de numera permanenta gästmusikerna Marcus Olsson och Adrian Modiggård under några låtar får sällskap av både Jesper Lindberg på banjo och ljudteknikern Ove Karlsson på trumpet.

Fulla För Kärlekens Skull får vi redan som andra låt i en blandad repertoar. Jag gillar hur bandet stuvar om i låtordningen och kastar in en del oväntat material. Bl a får Adrian Modiggård glänsa på sång i ett medley med gamla New Waviga Din Lilla Hund och Nere På Klubben. Adrians ungdomliga entusiasm tillsammans med de taggade äldre herrarnas energi får låtarna att bli minst lika vitala som när de släpptes på skiva 79/80.

Inför Barn Av Sommarnatten berättar Plura om sitt senaste "riktiga" jobb på pappersbruket i Norrköping. En lön på 75 kr i ett brunt kuvert varje fredag spenderades på LP-skivor, krogbesök och lövbiff med pommes. Han säger sig också inte ha spelat på Södrans Terrass sedan en festival på 80-talet tillsammans med Nina Letar UFO men här rättar Carla sin brorsa och säger att det nog var på 10-talet de spelade här senast…

Alice är som alltid ett mästerligt rockepos och tvingas jag under pistolhot att välja endast en Eldkvarnlåt att lyssna på resten av livet så skulle det förmodligen bli den. Här visar Plura att han är en av Sveriges i särklass vassaste textförfattare. Carla (som utseendemässigt skulle platsa klockrent i TV-serien Vikings) får visa sina sång- och låtskrivartalanger i både paradnumret Kungsholmskopplet och mer obskyra Runt Solen som tillägnas en vän som gått bort i cancer. Han skriver väldigt speciella krumelurer till låtar och jag kan rekommendera Carlas hittills enda soloalbum Skakad & Rörd.

På ett av husens balkonger mitt emot scenen sitter några gratisätare och kollar på konserten vilket Plura givetvis inte kan låta bli att kommentera – "Ni måste köpt de dyraste biljetterna – minst 1500 kr!". Han berättar vidare att trots alla TV-program och kokböcker är det musik som är hans huvudsyssla. Men det kommer ändå ytterligare en säsong av Pluras Kök, denna gång i Istanbul. Skön Må-Bra-TV absolut men jag hade hellre hört nyheten om en ny Eldkvarn-skiva.

Avslutningen blir glimrande med signaturmelodin Kungarna Från Broadway som sista låt i ordinarie set. Sin vana trogen lämnar man inte scenen innan extranumren och efter en stunds konfererande får vi I Skydd Av Mörkret i stället för Bröllop I Bolivia som Plura påstår sig glömt tonarten på. Av välja mellan dessa två låtar säger egentligen allt om vilken enorm låtskatt Eldkvarn sitter på.

I den för platsen lämpade Söders Kors blir det allsångsövningar med den öl- och vinpimplande publiken innan Nerför Floden sätter perfekt punkt för 90 minuter ren Eldkvarn-magi. Att man efter mer än 40 år i branschen fortfarande toklevererar både live och på skiva är sanslöst. Det är bara att konstatera att band som Eldkvarn tyvärr inte görs längre.

Nu hoppas jag bara att herr Jonsson den äldre "gör en Plura" och snart åker till skrivarstugan på Koster och knåpar ihop material till ett nytt album.

För att citera en gammal Glenn Killing-sketch så har jag inga som helst problem att relatera till Eldkvarns texter om Norrköping.

EVENT: Eldkvarn
ARENA: Terrassen, Södra Teatern, Stockholm
DATUM: 2014-08-13
BÄST: Söders Kors är extra magisk ikväll.   
SÄMST: Att det inte blir någon ny skiva på ett tag.
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jonas Lööw (jonas.lööw@rockbladet.se)
BETYG
RB-Betyg-9_10

SE HELA BILDSERIEN

LÅTLISTA
Somliga Går Med Trasiga Skor
Fulla För Kärlekens Skull
Barn Av Sommarnatten
Pojkar, Pojkar, Pojkar
Be-Bop-A-Lula-Land
Kungshomlskopplet
Din Lilla Hund / Nere På Klubben
Alice
Runt Solen
Vår Lilla Stad
Kärlekens Tunga
En Liten Kyss Av Dig
Kungarna Från Broadway
EXTRANUMMER:
I Skydd Av Mörkret
Ett Fall Av Kärlek
Vägen Till Paradiset
Söders Kors
EXTRA EXTRANUMMER:
Nerför Floden

BANDFAKTA – ELDKVARN

MEDLEMMAR
Per ”Plura” Jonsson – Sång och gitarr
Carl Stefan ”Carla” Jonsson – Gitarr och sång
Tony Thorén – Bas
Werner Modiggård – Trummor
Claes von Heijne – Klaviatur

|FACEBOOK| |HEMSIDA|

DISKOGRAFI
1974 – Elisabet (utgivet under gruppnamnet Piska mig hårt)
1976 – En lång het weekend
1978 – Pantad och såld
1979 – Pojkar, pojkar, pojkar
1980 – Musik för miljonärer
1981 – Genom ljuva livet
1983 – Tuff lust
1984 – Barbariets eleganter
1984 – Ny klubb
1986 – Utanför lagen
1987 – Himmelska dagar
1988 – Kungarna från Broadway
1988 – Vägen från Peking (samling)
1989 – Cirkus Broadway (live)
1989 – Karusellkvällar
1991 – Legender ur den svarta hatten
1993 – Pluralism
1994 – Sånger från Nedergården
1994 – Tempel av alkohol (live)
1997 – Det gamla landet (samling)
1997 – Lyckliga tider
1999 – Limbo
2000 – Eldkvarns bästa, dom lyckliga, lyckliga…olyckliga åren (samling)
2000 – Kärlekens törst (live)
2001 – Död stjärna
2002 – Brott lönar sig alltid
2005 – Atlantis
2006 – Kärlekens låga (live)
2007 – Svart blogg
2007 – Svart gig (live)
2008 – Hunger Hotell
2010 – Kärlekens väg (live)
2011 – Stans bästa band, 1971–2011 – de första 40 åren (samling)
2011 – De berömdas aveny

 

Relaterade artiklar