KONSERTRECENSION – Neil Young & Crazy Horse – Music&Arts

Skeppsholmen, Stockholm, dag tre på Sthlm Music&Arts och mitt första besök på festivalen som under alla år har haft lika träffsäkra bokningar som slutsålda biljetter.Så när jag fick ett mail att fler biljetter släppts gjorde jag slag i saken och köpte en endagsbiljett för att se en av Kanadas musikskatter Neil Young & Crazy Horse.

Annons 

 

20140803_neil_young_annika_berglund_0074
(Fotograf: Annika Berglund)

Albumet Harvest från 1972 var det enda som spelades i min skivspelare när jag återvände till mitt barndomshem efter studier i Danmark 2005. Tonerna från A Man Needs A Maid och Old Man ekade lika mycket i mitt barndomsrum då som i barndomshemmet under uppväxten. En romantisk bild av en artist som funnits med mer eller mindre hela mitt liv.

Förväntningarna var höga inför söndagens konsert i ett sommarskönt Stockholm. Bland publiken fanns flera generationer med sin egen personliga relation till Neil Young.

Konserten drog igång och de första låtarna, från albumen Ragged Glory, Rust Never Sleeps, Living With War liknade en jamsession i replokalen där Neil Young och bandmedlemmarna i Crazy Horse lät oss kika på konserten genom ett titthål i väggen. Allsång bland de mest nördiga fansen i låten Standing In The Light Of Love lättade upp en annars nästan outhärdlig gitarrsolo-kavalkad.

Jag liknar konserten lite som leken Björnen sover. Första delen där jag otåligt gick och väntade på att jamsessionen i replokalen skulle ta slut och väcka liv i ett band som skulle spela de där låtarna som skulle ge allsången ett skäl att kallas allsång. En cover av Blowin In The Wind efterföljt av klassikern Heart Of Gold fick min otålighet att mättas och live-klassikern  Rockin' In The Free World väckte även björnen som sov. Neil Young & Crazy Horse lyfte blicken och publiken sjöng för full hals med i varje vers och refräng som fick mitt hjärta att minnas varför jag verkligen tycker om denna kanadensiska musikskatt. För även om jag ett tag ärligen gav upp att konserten aldrig riktigt skulle komma igång enligt min mening så blev jag samtidigt glad över att ha fått se denna musiker som följt med mig så länge jag kan minnas.

För att lindra min abstinens efter en av mina favoritlåtar letade jag fram mobilen och lurarna i väskan, valde Old Man i musikbiblioteket och höjde volymen. Under promenaden tillbaka till hotellet nynnade jag med Neil Youngs stämma i raderna "Old man take a look at my life I'm a lot like you…" och cirkeln mellan då och nu var sluten.

SE HELA BILDSERIEN MED NEIL YOUNG & CRAZY HORSE:

Recensent: Elina Lööw (elina.loow@rockbladet.se)
Fotograf: Annika Berglund
Event: Neil Young & Crazy Horse Music&Arts
Datum: 3 Augusti 2014
Betyg: 5/10
Bästa Låt: Old man take a look at my life I'm a lot like you

Relaterade artiklar