KONSERTRECENSION: ULF LUNDELL på allsångshumör

Det är valtider och en rödseende Ulf Lundell är på krigsstigen. Hans två senaste plattor Rent förbannat och Trunk är ovanligt politiska. Valhelgen åker han dessutom ut på en miniturné som han själv kallar för valsafari. Torsdagskvällens konsert på Skansen blir dock till stor del av en annan karaktär där fokus passande nog ligger på allsångsvänliga hits.

Annons 

 

3bark_lundell_72

Lika punktliga som alltid trampar Lundell med band in till en bandad version av instrumentala El Perro som faktiskt visar sig bli enda låten från senaste albumet Trunk ikväll. Han deklarerar direkt att de endast får spela till kl 22.00 så det är lika bra att köra igång direkt. Det gör de med besked till På Fri Fot från Ripp Rapp som är en lika oväntad som bra öppningsslåt och för mig är det första gången jag får höra den live, riktigt kul! Det är fokuserat, sammanbitet och lite stelt på scenen när Törst ("-Tillbaka till 1976!") och Är Vi Lyckliga Nu betas av utan krusiduller. Publiken är med men ändå lite avvaktande. 

Kvällens andra stora överraskning kommer med I Dina Slutna Rum som enligt uppgift inte spelats live sedan 1982. Det märks då det låter rätt ringrostigt men samtidigt älskar jag att överrumplas med sådana här sällan spelade pärlor. 

En stenkrossarversion av Den Vassa Eggen bränner hål som en cigarett i en bordsduk och är en sådan där låt som jag alltid vill höra live. Eventuella tvivlare i publiken övertygas om att det kommer bli en bra Lundellkväll även ikväll.

Sex låtar in i konserten får vi äntligen första mellansnacket där Uffe varggrinande utbrister "-Äntligen på Allsången! De har försökt få hit mig i flera år". Han går på om Skansen vars benämning som Nationalscenen han tycker är lite Himmler över och hur han stämt Sverigedemokraterna för att de använt Öppna Landskap i sin reklam. "Det är en antifascistisk låt!" Öppna Landskap introduceras sedan med "-Sidan 32 i häftet". 

Fördelen med att stå väldigt långt fram på en utomhuskonsert med Lundell är att man slipper picknickfiltarna och vinminglarna som hellre snackar semesterminnen än fokuserar på spelningen. Där i trängseln vid staketet är det i stället väldigt många av både flickorna och pojkarna längst fram som går all-in.

I mitten av konserten spricker Lundell och bandet upp i leenden och det blir mer och mer uppslupet. Omaha kör över alla som en frustande bulldozer och med Förlorad Värld är segern i hamn om nu någon mot förmodan hade tvivlat.

Uffe brukar alltid omge sig med duktiga musiker och den här sättningen, som hängt med i några år nu, är definitivt inget undatag. Bark Frithiof delar broderligt på gitarrsolona och de andra backar upp på ett stabilt sätt. Burmablåsande Marcus Olsson ges några välförtjänta utsvävningar på rampen. Han måste för övrigt haft en körig sommar då han turnerat med Eldkvarn samtidigt. Om Andreas Dahlbäck är en av Sveriges mest tekniskt skickliga trummisar låtar jag andra avgöra men han är definitivt den mest sevärda. Vilken oerhörd energi och spelglädje!

Under den långa slutspurten radas allsångshitsen upp en efter en med bland andra Oh La LaOm Sommaren och Kär Och Galen. Skansenpubliken älskar att matas men denna blommor-i-håret-eufori. Här slår det mig att denna Lundellkonsert är lite som att gå på en fest där folk inte känner varandra. Lite trevande och tystlåtet till en början men ju längre kvällen lider blir det mer och mer avslappnat med leenden och skratt för att till slut mynna ut i ett sjungande glädjerus. 

Under de olika mellansnacken vankar Lundell runt som den estradör han är och frågar oss bland annat om vi varit fria och tanklösa i sommar vilket vi givetivs har. Han tycker det är skönt att vara hemma, ett tag, och hemlängtan blev tydligen som störst när två stammisar på puben Broder Tuck frågat honom om han är i stan igen. Samt en knippe politiska salvor som jag personligen kan klara mig utan. Att lyssna på Lundells mellansnack är som att läsa hans böcker. Det är bitsk, rappt och kritiskt med en stor portion svart humor. Oftast väldigt underhållande!

Tyvärr kortas extranumren ner på grund av Skansens förhållningsregler om tyst kl 22 så vi får nöja oss med Folket Bygger Landet och Gott Att Leva. Men redan om en månad, på valdagen, är det dags för nästa Stockholmsspelning då Debaser Medis intas med Uffes hopp om en del knutna nävar. Undertecknad kommer garanterat vara på plats igen och det återstår att se om jag då äntligen får dela ut den där tiopoängaren till Sveriges störste singer-songwriter.

SE HELA BILDSERIEN

 

EVENT: Ulf Lundell med band
ARENA: Skansen, Stockholm
DATUM: 2014-08-14
BÄST: Den Vassa Eggen är oerhörd ikväll.
SÄMST: Att man tvingas korta ner speltiden pga Skansens regler.
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Kilian (fredrik@experteleven.com)
BETYG: 
RB-Betyg-8_10

 

LÅTLISTA
El Perro (intro)
På Fri Fot
Törst
Är Vi Lyckliga Nu?
I Dina Slutna Rum
Den Vassa Eggen
Tillsammans Vi Två
Rom i Regnet
Öppna Landskap
Evangeline
Jag Saknar Dej
Omaha
Förlorad Värld
Oh La La (Jag Vill Ha Dig) inklusive en snutt av ZZ Tops Tush
Hon Gör Mig Galen
Om Sommaren
Chans
Kär Och Galen
Gå Ut Och Var Glad
EXTRANUMMER:
Folket Bygger Landet
Gott Att Leva

BANDFAKTA

MEDLEMMAR 
Ulf Lundell – sång, gitarr, munspel
Janne Bark – gitarr, mandolin
Jens Frithiof – gitarr
Surjo Benigh – bas
Marcus Olsson – klaviatur, blås
Tomas Hallonsten – klaviatur, blås
Andreas Dahlbäck – trummor

HEMSIDA |

DISKOGRAFI
1975 – Vargmåne
1976 – Törst
1977 – Natten hade varit mild och öm (live)
1978 – Nådens år
1979 – Ripp rapp
1980 – Längre inåt landet
1981 – Preskriberade romanser (samling)
1981 – Innan jag anfölls av indianerna (box)
1982 – Kär och galen
1984 – Sweethearts
1984 – 12 sånger
1985 – Den vassa eggen
1987 – Det goda livet
1988 – Evangeline
1989 – Utanför murarna
1991 – Livslinjen (box)
1993 – Måne över haväng
1993 – Maria kom tillbaka (live)
1994 – Xavante
1995 – Rebeller (samling)
1995 – Öppna landskap 75-95 (samling)
1995 – Slutna rum 75-95 (samling)
1996 – Bosnia
1996 – På andra sidan drömmarna
1997 – Män utan kvinnor
1998 – Slugger
1999 – Fanzine (delvis live)
1999 – Når jeg kysser havet (norsk samling)
2000 – I ett vinterland
2002 – Club Zebra
2003 – En eld ikväll
2004 – Ok baby ok
2005 – Högtryck
2005 – Lazarus
2006 – När jag kysser havet 75-84 (samling)
2006 – Danielas hus 84-94 (samling)
2006 – Venus och Juniper 95-05 (samling)
2007 – Under vulkanen (box)
2008 – Omaha
2010 – En öppen vinter
2011 – Roskilde Orange Stage (live)
2011 – Unplugged solo (live)
2012 – Rent förbannat
2013 – Trunk 

 

Relaterade artiklar