KRÖNIKA: ROCKVIKEN FESTIVAL 2014 – Frövi

Andra året av Sveriges mysigaste festival har nu nått sitt slut och Frövi ligger nu lika tyst som innan men trots det säger Polisen att det är lugnare under festivalen än under en vanlig helg vilket talar för sig själv att publiken bara är där för kärleken till rockmusik.

Fredag

Fredagen första band på stora scen är inga mindre än mina favoriter och goa vänner i Sir Reg. Att sätta bandet på speltiden 18.30 kanske inte det smartaste draget, även om tanken bakom det var god. Men bandet levererade i alla fall en fantastisk spelning med mycket dans och dist.

RV14_FRI_001_SIRREG

Skövderockarna och Melodifestival-aktuella Ammotrack klev upp som andra band på stora scen med en riktigt smäll av ren smörig hårdrock som förmodligen skulle kunna gå hem på vilken festival som helst. Bandet verkade trivas på scen trots att de för kvällen var en medlem kort. Stark jobbat och jag tror att detta gick hem hos publiken på Rockviken.

RV14_FRI_004_AMMOTRACK

Conny Bloom och hans vapendragare i Electric Boys fick kvällens kanske bästa speltid 21.50. Folk börjar bli små-berusade och sugna på lite musik som håller kroppen varm. Nostalgin flödar när bandet kliver på scen och det är som man blir tillbakadragen till 90-talet igen, enligt mycket folk jag pratade med. Jag blev verkligen glatt överraskad över att bandet var så uppskattat på den här festivalen, detta blev för mig en av de stora höjdpunkterna för kvällen. Bra grabbar!

RV14_FRI_012_ELECTRICBOYS

Då var det dags för kvällens sista band på lilla scen som är inga mindre än Arbogabandet The Hawkins som i år fick den stora äran att lira på Rockviken. Med ren Rock N Roll avslutar de lilla scenen med en käftsmäll, du kan läsa Torbjörns recension på spelning på hemsidan.

Rockviken_TheHawkins_TSKOGSBERG_001

Fredagens headliner är norska bandet Jorn som verkligen fick min uppmärksamhet. Jag träffade bandet när dom tidigare på förmiddagen soundcheckade och så klart hälsade jag på de och fick ett väldigt start intryck av trevliga människor som spelar äkta stämplad hårdrock. Bandets sångare Jorn Lande har ett röst som kan jämföras med gud, kan överdriva men inte långt ifrån. Jag kan säga redan nu att det inte är sista gången jag beskådar bandet live. Fy va bra avslutning på fredagen.

RV14_FRI_017_JORN

Lördag
Lördagens första band är killarna i Brothers Of Another Mother som blott har passerat 15 år. Jag är rätt säker på att framtiden för dessa grabbar är säkrad men dom har mycket att lära men det lätt grymt bra och trallvänlig musik kan man aldrig få för mycket av.

En vecka innan festivalen skulle äga rum fick bandet Les Gordons lämna återbud och jakten på en bra ersättare påbörjades och avslutades i samma veva. Rockviken fick ett mycket exklusivt akustiskt och naket gig med Electric Boys frontman Mr Conny Bloom.
En avslappnad man kliver upp på den stora och tomma scenen och framför mycket avskalade versioner på gamla klassiker. Vet inte riktigt om detta lugna parti i Rockvikens lineup behövdes men publiken verkade i alla fall gilla det och det är ju huvudsaken.

Looks Like Lucy som fick äran att skriva en hyllningslåt till Indianernas speedway lag tidigare i våras blev i samma veva bokade till årets upplaga. Med den mycket Volbeat- och Green Day-inspirerade musiken lyckas de i alla fall dra cirka 100 stycken rockers som är med på noterna och en hel del allsång.

Lizette & med den kvinnliga frontfiguren Lizette von Panajott fick halva festival området att komma fram till scenen, dom kliver upp på scen och lämnar den utan att ha lämnat några större intryck på mig i alla fall. Tråkig musik med starka influenser från Evanescence.

Nu är det dags för årets med efterfrågade band att kliva upp på stora scen och det är inga mindre än Örebros stoltheter i Smash Into Pieces. För andra årets drar dom mest publik under hela festivalen, ända skillnaden från förra året är nog att i år kom regnet när bandet anlände till området och inte när dom stod sina 45 min på scen. Ni kan läsa Torbjörn recension på hemsidan.

RV2014_SIP_TSKOGSBERG_014_940

När nästa band gick upp på scen var det dags för årets första gåshud! Jag hade lyssnat lite på bandet innan festivalen och nu har jag redan blivit ett stort fan av inga mindre än Wolf som har sina rötter i Örebro. Tack vara bandet lever ”Heavy Metal” och "Thrash Metal" kvar. Blev så glad av deras energi dom använder sig av och hur bra det låter! Ni har lämnat avtryck på mig.

RV14_SAT_006_WOLF

Nu lider årets upplaga av Rockviken mot sitt slut och vi har det största bandet kvar som laddar med sin pyro och eld teknik. Bullet är så sinnessjuk bra live så det finns inte på världskartan! Med sin AC/DC-musik är de det perfekta dragda kortet som får avslutar Lördagen och därmed avsluta 2014’s festival.

Bullet_Rockviken2014_Tskogsberg_013

Nu väntar vi bara till nästa års upplaga som kommer bli så mycket bättre hur nu det ska gå till eftersom det inte finns något att klaga på.

 

KOLLA IN ALLA BILDER FRÅN:

DAG1

DAG2

 

SKRIBENT: Jim Bergqvist (jim.bergqvist@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Torbjörn Skogsberg (torbjorn.skogsberg@rockbladet.se)
EVENT: Rockviken Festival 2014
PLATS: Prästryggen / Frövi
DATUM: 25-26/7 – 2014
BÄSTA MINNET: Alla banden verkade vara riktigt nöjda.

 

 

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar