KRÖNIKA: Väsby Rock Festival 2014 – DAG1

Det är en strålande vacker och varm sommardag i Upplands Väsby där festivalen Väsby Rock skall hållas i dagarna två! Lineupen i år känns förhållandevis stark och toppas av band som TNT, HOURSE OF LORDS, PRETTY MAIDS, JORN, CANDLEMASS, TREAT, THE ANSWER, GOTHARD och EUROPE. De flesta banden håller sig i det melodiska hårdrocksfacket och det kanske heller inte är så konstigt med tanke på att vi befinner oss i EUROPES och H.E.A.Ts ursprungs högsäte Upplands Väsby!

VRF2014-Festivalbild03

Vi kom till festivalen på fredagseftermiddagen och än så länge var det bara några hundra personer på plats. Melodiska House Of Shakira hade börjat spela och solen gjorde sitt bästa för att rosta de i publiken som har vågat sig ut på planen och ställt sig framför scenen för att njuta av konserten.

House of Shakira

Festivalen är belägen på vad som verkar vara en gräsbevuxen idrottsplats i Upplands Väsby och 2 scener står på vardera kortsidan av idrottsplanen! När ett band lirar på den ena scenen så roddas och soundcheckas det på den andra scenen vilket verkar bra och genomtänkt på pappret i alla fall! Banden verkar i alla fall en liten chans till soundcheck, något som för övrigt är väldigt sällsynt i festivalsamanhang!

Publiken verkade mest vara jämnt fördelat av hårdrockande män och kvinnor i medelålder. Barnen verkade vara lämnade hemma. Kanske var det troligare scenariot, med tanke på den genomsnittlige festivalbesökarens något höga ålder, att de t.o.m. var utflugna ur boet. Jag såg för övrigt väldigt lite ungdomar på festivalen och det kändes nog inte riktigt som deras gebit heller för den delen om jag ska vara riktigt ärlig.

Det var ordningsamt och städat på festivalen och det kan vi nog också delvis tacka den relativt höga medelåldern på festivalbesökarna för. Många låg mest i gräset och chillade eller stod och njöt av den melodiska musiken! Det fanns även en idrottsläktare på långsidan där publiken kunde sitta i den något svalare skuggan. Kort sagt verkade det vara bekvämt och bra ordnat för festivalbesökaren!

VRF2014-Festivalbild13

Ljudet på konserterna var av skiftande kvalité och generellt var det för på tok för skränigt och för dåligt tryck i ljudet! Decibellpolisen gjorde sitt yttersta för att tvinga ljudteknikerna att hålla sig i den snäva lagstadgade ramen för ljudvolymer i konsertsammanhang. Saknade det där riktiga trycket i bröstet man vill ha på en riktig hårdrockskonsert, men det sätter Sveriges decibellagstiftning effektivt stop för!

Jag anser att riktigt bra livemusik, inte bara ska höras, utan den ska kännas också. Precis som det är tänkt att bra livehårdrock ska upplevas! Att använda hörselskydd borde vara upp till var och en att avgöra och det känns mer eller mindre som en självklarhet åtminstone för den som har lite vett i skallen.

Det är svårt att få den där riktiga livsstämningen att infinna sig när det är mitt på ljusan dag och solen steker i ansiktet, jag anser att liverockmusik upplevs som bäst på kvällen! Det är väl i ärlighetens namn bara stora festivalgiganter som t.ex Sweden Rock som live stämningen kan vara fantastisk även mitt på ljusa dagen. Men hela iden med festival är ju att band skall avlösa varandra under några intensiva dagar och då blir det ju var det blir av det hela.

Det var väl ordnat på festivalområdet! Mat och merch var placerat på ett separat område, vilket var fantastiskt bra! Man hade en chans att komma ifrån livemusiken och leta upp en skön och lummig plats i skuggan! Det fanns även gott om bord och sittplatser vilket var mycket bra!

Shotgun

Hyllningsbandet Shotgun körde sin hyllning till de svenska sleezehjältarna Shotgun Mesiah! Sångaren Zinny Zan och trummisen Stixx som ingick i orginaluppsättningen av bandet backades upp av mångsysslaren Chris Lanley på bas och Rob Marcello på gitarr från hyllade Danger Danger! Publiken var med på noterna när det serverades allehanda attitydstinna Shotgun Mesiah stänkare! Tyvärr var det Shotguns absolut sista spelning och det är sorgligt för det här var riktigt bra!

Den amerikanske låtskrivaren och producenten Johnny Lima gick strax efter på scen och här handlade det om välspelad AOR med starka sångrefränger och schyssta melodier! I sedvanlig amerikansk sleezerock-tradition så dök det givetvis upp en lättklädd dansös på scen och hon visar sig faktiskt vara en riktigt duktig dansare. Publiken verkade även här vara med på noterna även om få i publiken rimligtvis borde ha hört låtarna!

Generellt verkade publiken vara av det mer hårdrocksintresserade slaget och det bars mycket bandtshirts prydda med allehanda melodiska hårdrockband! Många verkande vara upptagna med att verkligen lyssna på livemusiken! Alla verkade känna varandra på något sätt och musikintresset har givetvis en förbrödrande egenskap! Fyllan var minimal och stämningen var lugn och behaglig med några få undantag. Faktum var att sommarvärmen nog gjorde publiken lite lugnare, för det var en riktigt svettig första dag på Väsby Rock

Tyska At Vance blåste igång sin dansanta trallpowermetal med sina säregna gitarrmelodier och dubbeltramp, med det svenska sångtillskottet Rick Altzi i spetsen. Han är numera även leadsångare i något mer välkända bandet Masterplan.

På tal om Masterplan så lirade fd. Masterplansångaren Jorn Lande strax därefter på andra scen! Trots röstproblem var Jorns sånginsats fantastisk , men ljudet var återigen katastrofalt dåligt, men bättrade sig något under konsertens gång. Det verkade vara många Jorn-fans på plats för det sjöngs glatt med i låtarna av många i publiken! Tyckte väl att musikerna i bandet var något tillintetsägande och stackars Jorn Lande själv hade tyvärr problem både med rösten och tekniken. När Jorn pga. sina röstproblem valde att inte komma ut och köra extranummer, var det många i publiken som och verkade vara nog så måttligt besvikna.

Jorn

Efter ett lysande Pretty Maids (se separat recension) drog tyskarna i Primal Fear igång och det blev verkligen tyskt och powermetal i ordens rätta bemärkelse. Trall och dubbeltramp så det förslog om det. Ljudet var tyvärr återigen vedervärdigt dåligt. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är och hur förstörd liveupplevelsen blir när ljudet är så svagt att jag kan höra snubben bredvid mig fisa! Livemusik ska inte bara höras, den måste även kännas i magen om man skall få den där riktiga känslan av musiken och i samma andetag få den där sköna adrenalinrusningen!

Candlemass fick äran att avsluta dagen på fredagen! I ärlighetens namn har jag aldrig förstått det något överdrivna hyllandet och exponerandet av detta band! Men det kanske bara är något jag inte förstår eller kanske inte vill förstå med detta band. I vilket fall så vet jag med säkerhet att musikerna är skitduktiga och på leadsång har de numera en av Sveriges bästa sångare nämligen Mats Leven och han gjorde en fantastisk insats denna kväll!

Sammanfattnings vis har det varit en fantastisk festivaldag, men den där riktigt stora publiken uteblev idag! Kanske är festivalens målgrupp lite för smal! Det handlar om melodisk hårdrock och publiken är kanske lite begränsad här i Sverige för sådan här musik och det är synd för kvalitén och den internationella nivån på banden här idag har varit i absolut världsklass. Men tyvärr hade den bitvis ojämna ljudkvaliten, lagt en sordin stämd i moll på dagens musikupplevelser.

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
EVENT: Väsby Rock Festival 2014 – Dag1
DATUM: 2014-07-18

KOLLA IN MER MATERIAL OCH BILDER HÄR

KOLLA IN BILDSERIEN

Relaterade artiklar