Klings Krönika #2 Så var det på Holmens Rock

För mig som stod som arrangör för Holmens Rock i Frihamnen förra året blir detta en bitterljuv krönika att skriva. 2013 var ju första året för denna minifestival och barnsjukdomarna florerade värre än på ett dagis både till dåvarande publiks gissel (dyr öl, dåliga alkoholregler, långt till toaletter, fel typ av mat, område delat med dunkadunkabackslick-klubb framåt kvällen, osv) och även backstage där jag huserade.

DSC_4384 copy

I år är det dock en upphottad Holmens Rock. Man har helt tagit över The Docks gigantiska partytält, kastat ut semiseglarfolket  och skitat ner stället med en smula rock ’n’ roll-attityd.  Men faktiskt är själva satsningen mindre än förra året. Loungemiljön som erbjuds, de flådiga och helt okarakteristiska  palmerna vid älvkanten, de sällsamma höga sittplatspyramiderna och Göteborgs Operan-utsikten uppskattas också av oss rockers men i grund och botten är detta bara lånta fjädrar och det känns. Anpassningen till rockfestival är minimal och som vanligt märks detta på alkoholutbudet; att zippa överprisad Heineken och sliskig alkoläskcider en helkväll är tradigt om du inte är vindrickare; eller gillar att vaska champagne. Charmiga Brands for Fans gör dock en satsning att kicka igång Status Quos nya ale Piledriver men dessa flarror tar slut på ett par timmar. Fast okej, nog med klag. Årets Holmens Rock bjuder ju faktiskt på 6 hysteriskt duktiga band för endast 250 spänn!

Deadheads är inte Grateful Deads fanband utan ett lokalt garagerockband från Götlaborg med nyförlöst skiva i bagaget och som på pricken 18 med dagsljuset ännu påfallande utanför glasväggarna kickar igång årets Holmens Rock. Och gör det helt ljuvligt perfekt! Till en början med en viss försynthet men grabbsen öser på framåt giget, tillslut med Hellacopters-minnande energi. Jag spår detta band som tidigare nämnda storheters tronarvingar. Väl behövda men gigantiska skor att fylla.

Publiken är månghövdad redan från början och det är en härlig blandning av småkända 70-talsrockers, heavy metallarare samt en anonym göteborgsk hårdrockspöbel. Hypnos är nästa band på scen och är du Horisont-älskare kommer du även digga detta band. Kreativ heavy action boogie rock (bandets egen beskrivning) med hög potential. Lite mer självförtroende krävs för att springa med de stora hästarna men Hypnos har en tvålfager sångare med höftknyckningar som hade gjort Ian Gillan stolt och en frenetiskt vispande och underhållande trummis, detta är kul och sevärt.

DSC_4186 copy
(Spiders, Foto: Amalie Antonsen)

Oerhört hypade Spiders som just nu åker land och rike runt med vind i seglen är oerhört duktiga musiker men jag är inte helt övertygad om deras storhet. Ann-Sofie Hoyles, frontperson och snygg superkvinna, därtill skillad på munspel, rockar  som mittenakt och Spiders är som sagt ett band fyllt av stjärnduktiga musiker. Men jag vill ha mer, mer, mer av allt för att sätta dem där uppe på himlavalvet.

Free Fall kliver på när mörkret lagt sig och folk börjar bli lite skönfulla. Och vilken sjujäkla konsert de gör! God damn vilken pipa sångaren Kim Fransson har! Med hans intensitet, som det går att bre med på macka, förstklassiga bandmedlemmar och sabla straight on hårdrock, såsom tidiga AC/DC, blir detta kvällens absolut bästa gig. World Domination är deras. Lyssna på skivan Power & Volume. Punkt.

Imperial State Electric är i mina ögon kvällens headliner men Nicke Andersson och co går på näst sist och som en väloljad Cadillac leker sig bandet igenom spelningen, byter sångare och har kul. Publiken triggas av den nu i princip ikonförklarade frontfiguren i officershatt. Det är suveränt bra men jag kan inte hjälpa att vilja se Hellacopters, en sista gång. Snälla.

DSC_4772 copy
(Imperial State Electric, Foto: Amalie Antonsen)

Hardcore Superstar spelar sist och det bjuds på sleazefest men publiken har mystiskt förvandlats. De midjelånga hårsvallen och de slokande mustaschförsedda 70-talsrockarna har lämnat lokalen och ett litet antiklimax infinner sig bland de få hundra som är kvar. De som gillar Hardcore Superstar blir såklart nöjda, Jocke piskar publiken med högvoltad show, gamla HCSS-gitarrister kommer in och ny skiva är i ugnen. Men detta är rutin, mer finns inte att säga.

DSC_5506 copy
(Hardcore Superstars, Foto: Amalie Antonsen)

Vassegod Holmens Rock. Du var trevlig i år, kom gärna tillbaks 2015 med lika fin line-up!

 

TEXT: Emma Kling (emma.kling@rockbladet.se)
FOTO: Amalie Stepperud Antonsen (amalie.antonsen@rockbladet.se)
EVENT: Holmens Rock 2014
DATUM: 2014-08-22

 

KOLLA IN AMALIES BILDER FRÅN HOLMENS ROCK.


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar