KONSERTRECENSION: Dan Reed (Solo) – Alingsås – 5/9

En tom scen, en ensam man och hans gitarr! Detta är en av de mest krävande uppgifter som finns för en musiker! Det kräver stor musikalitet, bra sångröst, låtstyrka, gripande texter, utstrålning och extrem karisma! Amerikanske världsartisten Dan Reed, numera bosatt i Prag, har allt och lite till!

140905-DanReed-MxRockBar-AS-Bild-1004

Det är en ljummen sensommarafton i september och snart ska Dan Reed fylla våra hjärtan med kärlek, glädje och fredsbudskap! Jag och min fotograferande vapendragare Anna befinner oss på lilla och mysiga Mx Rockbar i Alingsås, på landsbygden några mil utanför Göteborg. Vi har precis avnjutit en god taccobuffe och snart ska Dan Reed solo äntra scenen.

Amerikanska Dan Reed och hans Network slog igenom med sin medryckande och låtstarka funkrock i slutet av 80 talet och början av nittiotalet och var en del av den då stundande funkrockvågen med band som Red Hot Chillipeppers, Faith no More, Livin Coulur, Mothers Finest och svenska pionjärerna Electric Boys! Jag fullständigt älskar Dan Reed Network och den svängiga låtstarka funkrocken framförd av den karismatiske Dan Reed i spetsen. Network upplöstes en bit in på 90 talet och Dan reste runt i världen och bosatte sig bl.a. i Jerusalem. Dan Reed Network återförenades under 2012 och har turnerat stundtals sen dess. Dan Reed har även släppt 2 soloskivor och turnerat under namnet Dan Reed Band och han gör även många solospelningar så som denna kväll.

Dan Reed går ut på scen på Mx Rock bar med sin gitarr och trollbinder genast den sittande publiken med sin enorma karisma, värme, kärlek och fantastiska sångröst. Vi får höra underhållande, gipande och inspirerande berättelser mellan låtarna. Han delar med sig av sina reflektioner om världsarvet, humanism, livsresan, sina barn, djurens rätt, storföretagens utnyttjande av den lilla människan, bakbundna politiker och motsättningar mellan religioner. Detta är verkligen något som ger djup och en extra dimension till låtarna som han framför i kväll.

Han öppnar verkligen våra vibbar och sinnen med sina vidsynta och flerlagriga reflektioner om orättvisor i världen och hur vi missbrukar modernatur. Något som i synnerhet, känns mer aktuellt än någonsin, i dessa mörka tider i Sverige, Europa och ute i världen. Dan Reed har valt att leva sitt liv som världsartist och resa bosätta sig på olika ställen. Han har bland annat levt hos munkar i Tibet och träffat den nuvarande Dalai Lama som är andlig ledare där. Allt detta verkar ha öppnat upp hans sinnen och öppenhet till det yttersta.

Dan Reed berättar att detta är 4 gången han besöker Mx Rock bar och att det är ett av hans favoritställen att spela på för publiken här ger så mycket tillbaka i form av uppskattning och glädje. Jag får verkligen rysningar av god inspiration till hans vidsynta reflektioner och låttexter. Publiken är verkligen med på noterna och sjunger med i låtarna och jublar. Överallt i publiken ser jag leenden och glada ansikten. Han tillägnade en låt till den nyss bortgångna komiken Robin Williams. Robin Williams var en skådespelare som gav så mycket glädje till så många människor i världen, men som tragiskt nog inte hade glädje att leva mer. 

När ljudsystemet plötsligt slutar att fungera mitt i en låt, tar bara den extremt rutinerade Dan Reed och fortsätter spela och sjunga, till publikens jubel, helt akustiskt som inget hade hänt! Det är verkligen nu som hans enorma karisma, sångröst och låtarnas styrka och dynamik verkligen bländar oss på riktigt! På Dan Reed Networks mega hit, Rainbow Child, blev det allsång av hela publiken! Sen bjöd han på en fantastisk tung och lugn version av Holy Diver som han tillägnade den bortgångne hjälten Ronnie James Dio!

När så ljudanläggningen åter fungerar sätter sig Dan Reed vid elpianot och spelar bl.a kärlekslåten Stronger than steel och sorgliga Mix it up. Dan Reed verkar vara en människorättskämpe full med kärlek och medmänsklighet. Han noterar verkligen människorna i publiken och får den att känna sig delaktiga av interaktion.

Sen får publiken önska vilka Dan Reed Networklåtar de ska få höra i kväll. Dan bränner iväg akustiska versioner av DRN låtarna Stay with me, Cruse Together, Ritual, Long way to Go och en makalöst fantastisk version av funksvängiga Get to you!  Man frågar sig själv om det verkligen är möjligt att spela akustisk gitarr och samtidigt svänga så kopiöst och därtill sjunga ovan på det! Det är verkligen den bästa versionen jag hört någonsin av denna funkiga Networkhit. Hela publiken gungar och det är så kopiöst bra att man nästan går sönder! Dan Reed älskar verkligen sin publik och publiken älskar verkligen Dan Reed denna kväll

Dan Reed lyser av världsmedvetenhet, människorättskämpande, kärlek och fredsbudskap! När konserten är slut stannar han kvar kramar om de i publiken som kommer fram för att tacka och han ger alla en personlig pratstund. Vi går från konserten med ett leende på läpparna och ett inspirerat och mer öppet, upplyft och vidsynt sinne. Tack Dan Reed för en fantastisk kväll !

 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
RECENSION: Dan Reed (Solo)
PLATS: Mx Rock Bar / Alingsås
DATUM: 2014-09-05
BÄST LÅTFunksvängiga akustiska versionen av Dan Reed Networklåten ”Get to You” knäckte totalt!
BÄSTA MINNET: All inspiration, värme och kärlek publiken fick av Dans vidsynta reflektioner och underhållande berättelser.
BETYG

RB-Betyg-10_10
 

 

Relaterade artiklar