KONSERTRECENSION: GHOST – Svart mässa bland sockervadden

Mörkrets furstar GHOST utsända av Djävulen mitt bland rosa sockervadd och karusellskrik – tokfel eller helrätt? Rockbladet besökte Gröna Lund för att ta reda på vilket.

Annons 

 

26092014-GHOST-Grönalund-JS-_DSC7350

Utanför Grönan är det lång kö till biljettförsäljningen när Rockbladets utsända anländer.  Det är säsongsfinal på nöjesparken med det svenska popmetal-fenomenet Ghost och någon har passande nog beställt ett riktigt mörkt höstruskväder kvällen till ära. Undertecknad har sedan tidigare konstaterat att inramningen gör väldigt mycket för det här bandet live. Konserterna på Bråvalla 2013 och Stockholm Fields 2014, som båda hölls i dagsljus, kan inte alls mäta sig med den sena kvällskonserten på ett becksvart Rock am Ring i somras. 

Ljudet är bra men som alltid för lågt på Gröna Lunds Stora Scen när Papa Emeritus II och hans Nameless Ghouls tar oss igenom kvällens mörka mässa. Någon beskrev Ghosts sound som en blandning mellan Black Sabbath och ABBA och det ligger någonting i det. Svarta demonriff med catchiga poprefränger kryddat med ockulta texter. Men framförallt är Ghost sig själva, vad nu det är!? Det minimalistiska kroppsspråket från den mystiske Papa passar denne överkucku väl när han skrider fram över scenen. Det gör däremot inte mellansnacket och det blir komiskt värre att höra honom utbrista "Hur är läget? Upp med händerna!" och "Har ni haft en bra sommar? Det är slut med det nu!" på svenska med ett stänk östgötsk dialekt. Papas Ghouls fyller ut scenen utmärkt med hårda metalposer i sina svarta kappor.  

Förutom en blandad giv av eget material från de två fullängdarna Opus Eponymous och Infestissumam får vi två covers i form av Roky Ericksons If You Have Ghosts och Beatles Here Comes The Sun. Med tanke på hur starkt det egna låtmaterialet är så känns det lite onödigt även om de båda låtarna motiveras genom att ha varit representerade på skiva.

Det har spekulerats mycket i vilka som döljer sig bakom maskerna och anekdoterna är många. Som när Rival Sons Scott Holiday berättade för Rockbladet hur han kom in i omklädningsrummet, som de delade med Ghost under en festival, och får se hela bandet spela Yatzy i full spökmundering. När jag står vid pressingången innan konserten och pratar med vakterna ser jag i ögonvrån hur ett gäng passerar turnébussen och in i en närliggande byggnad "- Det där var Ghost!" utbrister vakten efter de gått förbi och jag förbannar mig själv att jag inte varit mer uppmärksam. Det hade onekligen blivit ett coolt minne. 

Efter några blickar ut över publikhavet under konserten noterar jag att Ghost verkar gå hem bland alla åldrar och kategorier av människor. Ett gränsöverskridande band med mycket kredd både bland kritiker och kollegor i branschen. På något märkligt sätt gör sig detta väldigt bra på Gröna Lund då det blir som om Spökhuset flyttat upp på Stora Scenen. Trots att Ghost egentligen är en lite för slick produkt för min smak så måste jag ändå kapitulera för dessa riddare i satans tjänst. Rakt igenom bra skruvade låtar, störtskön image, ockult mystik, humor och väldigt underhållande! När man som undertecknad är en stor förespråkare av skavande hjärtat-på-kavajslaget-rock känns det befriande att låta sig sugas in i något som bara är på låtsas. Precis när avslutade Monstrance Clock klingat ut börjar det ösregna och när Papa lämnar oss med orden "Tusen tack, ni är söta! Nu får ni gå hem!" kan jag inte hålla tillbaka gapskrattet längre. 

Ghost blir ett perfekt avslut på en ännu en bra konsertsommar på Grönan. Jag följer med spänning var detta band tar vägen i framtiden, med eller utan masker. Hail Satan!

EVENT: Ghost
ARENA: Stora Scenen, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2014-09-26
BÄST: Ghuleh / Zombie Queen är gött flummig. 
SÄMST: If You Have Ghosts är riktigt trist.
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
BETYG:  RB-Betyg-8_10

 

SE HELA BILDSERIEN

 

 

LÅTLISTA

Infestissumam
Per Aspera ad Inferi
Ritual
Prime Mover
Secular Haze
Satan Prayer
Con Clavi Con Dio
Elizabeth
Body and Blood
Death Knell
Here Comes the Sun
Stand by Him
Genesis
Year Zero
If You Have Ghosts
Ghuleh/Zombie Queen
Monstrance Clock

BANDFAKTA

MEDLEMMAR
Papa Emeritus II – Sång
Namnlös Gast – Gitarr
Namnlös Gast – Gitarr
Namnlös Gast – Bas
Namnlös Gast – Keyboards
Namnlös Gast – Trummor

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

DISKOGRAFI
2010 – Opus Eponymous
2013 – Infestissumam – 2013
2013 – If You Have Ghosts (EP)

Relaterade artiklar