KONSERTRECENSION: Valsafari med Ulf Lundell

Ulf Lundell förlängde sommarturnén med tre spelningar i Malmö, Göteborg och Stockholm som gick under namnet Valsafari. Rockbladet var på plats både på Trädgårn i Göteborg och Debaser Medis i Stockholm.

Ulf Lundell @ Debaser Medis

Ibland undrar jag om inte Ulf Lundells stövelrock är det mest otrendiga och okreddiga man kan lyssna på nuförtiden. Han förbises alltid numera när det vankas både Rockbjörnar och Grammisar och toppar aldrig några listor. När tidningen Sonic förra året presenterade sin lista över de hundra bästa svenska albumen genom tiderna var Sveriges främste rockpoet endast reprensenterad med Längre Inåt Landet på en blygsam 66:e plats. Att mästerverket Den Vassa Eggen inte ens var med på listan kan inte ses som annat än ett dåligt skämt. Men skaran av passionerade fans är fortfarande stor och trogen och biljetterna till Debaser Medis sålde snabbt slut.

De tre spelningarna som utgör Valsafarin utannonserades lite som ett politiskt manifest i samband med valet där Lundell fått nog av tillståndet i Sverige i allmänhet och Alliansen i synnerhet. Med hopp om förändringar, munter stämning och några knutna nävar förpackade sig sommarens utomhusspelningar till det mindre, intimare formatet (KB besöktes dock även i juli). 

Debaser är det sanlöst hett redan innan konserten drar igång där vi står och trängs bland celebriteter som Sigge Eklund och Adrian Modiggård. Uffe är på ett strålande humör redan under bandpresentationen som sker till intågningslåten El Perro. Sedan fläskar det på ordentligt med Vi Är Inte Arbetslösa och Är Vi Lyckliga Nu? från de två senaste plattorna. Det är tydligen sjukstuga i bandet och Lundells förkylda röst låter sådär men jag hade befarat värre med tanke på att det rosslades redan i Göteborg kvällen innan. Det byts ut några låtar mellan de tre Valsafari-kvällarna där Bente, Stockholm City och Neil Young-tollkningen tillika tack-till-crewet låten Min Vandrande Vän blir kvällens unika val. 

Jag har skrivit det förr men det tål att upprepas – Lundell kör lite för safe med sina låtlistor! Precis som på lanseringspartyt för TrunkBerns i december så hade dessa spelningar, inför mestadels hardcore-fans, varit utmärkta tillfällen att göra något helt annorlunda. Gästartister, back-to-back spelningar av hela album, akustiskt mittparti ensam på scenen, Äktenskap med Barken på positiv med en apa på axeln – ja nästan vad som helst för att stöka om ordentligt i repertoaren. Det är absolut inte en greatest hits rakt igenom men med tanke på hur sjukt mycket mästerliga låtar Lundell skrivit genom åren så måste det kunna varieras ännu mer. Lite trist är det men nu handlar ju inte allt om låtlistor som tur är. Den spelglädje, passion och glödande energi som Lundell med band visar upp de här kvällarna räcker väldigt långt. Det fullkomligt slår gnistor om gubbsen på scen och man riktigt ser hur de älskar att kötta på järnet i låtar som Omaha och Den Vassa Eggen. Det är oftast snortajt, ljudet är riktigt bra och sådär lagom högt. Egentligen borde jag vara mer än lovligt trött på att höra saker som Oh la la och Förlorad Värld för femtielfte gången men de görs så rusigt inspirerande att de nästan känns som nya. 

Mellansnacken är som alltid underhållande och tänkvärda där det sparkas både till höger och vänster. En hel del om valet givetvis men jag förväntade mig att det skulle bli ännu mer politiskt i framförallt låtvalet. Men att det nu tonades ner något gjorde i alla fall inte mig besviken.

Älska-eller-hata-låten Sjörövar-Jennys Sång tycker jag är frisk fläkt med sköna Tom Waits-vibbar där jag inte skulle vilja byta plats med Andreas Dahlbäcks stackars trumskinn, ouch! Den sätter fingret på det som jag oftast tycker är bäst med Lundells konserter, nämligen dynamiken. Ett sådant här skruvat kabarénummer sprängs in bland mangelrockers, Glockenspielbagateller, svartsynta samhällsskildringar och luftiga allsångsballader. 

Efter drygt 3 frikostliga timmar i det euforiska larmet verkar alla lyckliga och nöjda över att Lundell levererat ännu en gång. En kräsen Lundellnörd som jag älskar det givetivs samtidigt som jag är säker på att det kan bli ännu, om bara Uffe själv vill. Det ska bli spännande att se vad han kan hitta på till det stundande 40-årsjubileumet nästa år. 

SE HELA BILDSERIEN

 

EVENT: Valsafari med Ulf Lundell och band
ARENA: Debaser Medis, Stockholm
DATUM: 2014-09-14
BÄST: Rått Och Romantiskt tillhör det bästa Lundell satt sitt namn på.
SÄMST: Den förutsägbara låtlistan.
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
BETYG: 
RB-Betyg-8_10

 

LÅTLISTA
El Perro (intro)
Vi Är Inte Arbetslösa
Är Vi Lyckliga Nu?
Rent Förbannat
I Dina Slutna Rum
Den Vassa Eggen
Tillsammans Vi Två
Halvägs Till Havet
Öppna Landskap
Mitt Ansikte
Danielas Hus
Bente
Sjörövar-Jennys Sång
Stockholm City
Omaha
Förlorad Värld
Oh La La (Jag Vill Ha Dig) inklusive en snutt av ZZ Tops Tush
Hon Gör Mig Galen
Gränsen
Chans
Kär Och Galen
Gå Ut Och Var Glad
EXTRANUMMER:
Öppna Landskap
Folket Bygger Landet
Rått Och Romantiskt
EXTRA EXTRANUMMER:
Min Vandrande Vän
Gott Att Leva

BANDFAKTA

MEDLEMMAR 
Ulf Lundell – sång, gitarr, munspel
Janne Bark – gitarr, mandolin
Jens Frithiof – gitarr
Surjo Benigh – bas
Marcus Olsson – klaviatur, blås
Tomas Hallonsten – klaviatur, blås
Andreas Dahlbäck – trummor

HEMSIDA |

DISKOGRAFI
1975 – Vargmåne
1976 – Törst
1977 – Natten hade varit mild och öm (live)
1978 – Nådens år
1979 – Ripp rapp
1980 – Längre inåt landet
1981 – Preskriberade romanser (samling)
1981 – Innan jag anfölls av indianerna (box)
1982 – Kär och galen
1984 – Sweethearts
1984 – 12 sånger
1985 – Den vassa eggen
1987 – Det goda livet
1988 – Evangeline
1989 – Utanför murarna
1991 – Livslinjen (box)
1993 – Måne över haväng
1993 – Maria kom tillbaka (live)
1994 – Xavante
1995 – Rebeller (samling)
1995 – Öppna landskap 75-95 (samling)
1995 – Slutna rum 75-95 (samling)
1996 – Bosnia
1996 – På andra sidan drömmarna
1997 – Män utan kvinnor
1998 – Slugger
1999 – Fanzine (delvis live)
1999 – Når jeg kysser havet (norsk samling)
2000 – I ett vinterland
2002 – Club Zebra
2003 – En eld ikväll
2004 – Ok baby ok
2005 – Högtryck
2005 – Lazarus
2006 – När jag kysser havet 75-84 (samling)
2006 – Danielas hus 84-94 (samling)
2006 – Venus och Juniper 95-05 (samling)
2007 – Under vulkanen (box)
2008 – Omaha
2010 – En öppen vinter
2011 – Roskilde Orange Stage (live)
2011 – Unplugged solo (live)
2012 – Rent förbannat
2013 – Trunk 

  

Relaterade artiklar