Krönika: Pressdagen som spenderades med Joacim Cans från Hammerfall

Hammerfall är ett välkänt namn i hårdrocksvärlden, bandet bildades i Göteborg år 1993. I bagaget har de tolv fulländade album, Joacim skriver de flesta texterna och bandet har hunnit med att turnera i de flesta delarna utav världen. I början av 1990-talet var Hammefall ett litet lokalband, de spelade på fritidsgårdar och krogar i Göteborgs innerstad. Nuförtiden är de det enda bandet från Göteborg som spelat på Scandinavium, Hammerfall har växt till sig och förtjänar all beröm för arbetet de lagt ner på bandet. De förverkligade sin dröm – att enbart kunna försörja sig på musiken.

Annons 

 

25082014-Joacim-Cans-JS-_DSC6186

Jonas, chefredaktören för Rockbladet.se,  ringde mig för några veckor sedan och frågade mig om jag ville hänga en hel dag med Joacim från Hammerfall, jag tackade ja utan att tveka en enda sekund. Efter samtalet började jag att läsa på om Hammerfall, hittade även en intervju med Joacim där han nämnde att det är väldigt viktigt att man har koll på bandet innan man ger sig in i en diskussion med honom. Tänkte att det var helt kört för min del, eftersom jag varken har koll på diskografin eller texterna. Jag var oerhört nervös inför mötet med sångaren, men eftersom jag tackat ja då var det obligatorisk närvaro för min del. Oavsett hur nervös eller exhalterad jag kände mig.

MTG-husetRingvägen 52 blev mitt första stopp, jag mötte upp Joacim kl 08.00 och vi började genast att skämta om att det borde vara förbjudet att ha tidiga intervjuer. Min nervositet förvann sekunden efter, sedan började vi vandra upp mot Bandit Rock där dagens första intervju skulle spelas in. Under tiden berättade Joacim att han precis kommit hem från Amerika och han inte riktigt hunnit att ställa om sig. Väl inne i studion var han riktigt fokuserad. Han berättade om sin nya livsstil, avslöjade några viktiga detaljer om Hammerfalls nya platta och visade stolt upp resultatet utav det nya samarbetet med Brand For Fans. Hammerfall lanserar en singel malt whisky någon gång i september, den bär namnet "Legacy Of Kings" och kommer endast att finnas tillgänglig i 5000 exemplar.

Sedan var det dags att bege sig till Rockklassikers studio, där fick vi höra en oerhört sorlig berättelse på tal om udda möten med fans. Joacim träffade en pojke för länge sedan som var väldigt sjuk, pojken hann bara bli 10 år gammal innan hans tid på jorden var slut. De sjuka pojken hade enbart en enda dröm, att Joacim skulle sjunga på hans begravning. Det var det enda löfte Joacim hann ge pojken, han genomförde det några månader senare med stor sorg och stolthet.

När vi anlände till RockScience väntade en liten udda utmaning för sångaren, han fick nämligen några frågor som testade hans kunskap inom musik i allmänhet men också på specifika band som Iron Maiden och AC/DC. De frågade givetvis om nya albumet (r)Evolution och någon fråga om hur de startade bandet för många år sedan. Sedan fick killarna smaka på whiskyn, reaktionerna var väldigt roliga att beskåda. Glädjen i deras ögon, sedan deras glada miner och slutligen det generella utlåtandet om smaken. 

Sony Music blev vårt sista stopp för dagen, ytterligare några intervjuer och slutligen mötet med 23 förväntansfulla fans. Utfrågningarna checkades av en efter en, Joacim var fortvarande på ett mycket bra humör trots dagens intensiva schema med frågor från alla möjliga fronter. Sedan var det äntligen dags för mötet med fansen som desutom var dagens höjdpunkt enligt sångaren. Alla samlades i rummet med de gigantiska högtalarna, frontmannen hälsade alla välkomna. Fansen fick ställa frågor och sångaren svarade ärligt, frågor om varför de inte spelar specifika låtar till hur det är att ha en dålig dag i Hammerfall. Efter frågestunden fick varje person en bild med sin idol, han signerade allt som fansen hade med sig och tackade ytterligare en gång. När alla hade intagit sina platser i det magiska rummet meddelade Darren att de fick förhandslyssna på några spår som frontmannen valt ut, de var en utav de första i värden med att få höra på mästerverket. Jublet var öronbedövande och det märktes verkligen vilket band som härskade i deras själar, HAMMERFALL. När jag lämnar Sony Music hör jag hans ljuva stämma ute i vimlet på ett regnigt Drottninggatan.

Sammanfattningsvis var det en mycket lyckad dag i kombination med Joacims briljanta humor och vardagliga råd. Jag hoppas verkligen att Hammerfall fortsätter att extistera i många år framöver – och att ännu fler människor inser storheten i deras musik och framträdanden. 

 

HELA BILDSERIEN

 

SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

Relaterade artiklar