KRÖNIKA: Rockstad Falun 2014 – En festival mitt i Sabaton-land

I år så invigdes höstens kalla vindar på festivalområdet i Falun, med många band som med sina scenshower passade bra in i mörkret som var. I år hade festivalen till ytan blivit lite mindre, två scener placerade bredvid varandra vilket ledde till att man tappade lite av festivalstämningen. Hur stod sig nu banden och festivalens stämning?

 

TORSDAG – DAG1

När jag anlände framåt kvällen hade inte många tagit sig dit. Blev nästan orolig för att de inte skulle bli någon festival. Och regn som gjorde att leran sökte sig in i mina skor. Tur att Finntrolls scenshow lockade ner folk från öltältet och tog oss till en förtrollad skog med deras folk-metal, mystik och fladdrande öron.  Deras show var riktigt cool, jag kunde inte ta min blick från dem. Det lät både bra och var underhållande mellan låtarna.

När väl Amaranthe började spela så fick de publiken att sjunga med på ett flertal låtar, bland annat The Nexus och Hunger. De körde på som vanligt med högt tempo där de sprang om varandra på scenen. Vid det här laget hade det kommit mycket fler folk. Kanske var det Amaranthe som lockade festivalsökarna denna kväll.

 

BILDER DAG1

 

FREDAG – DAG2

Med bland annat band som Imber, Ammotrack, Deals Death, Amorphis, Masterplan och Testament, fylldes festivalen med ännu mer besökare. Olle i Deals death är inte bara snygg att titta på, utan levererar scenglädje och styrka och så klart lite headbanging. Musikmässigt gillar jag verkligen deras gitarr-sound.

Finska Amorphis gav bra puls på scen med så klart coolaste mikrofonen som Tomi Joutsen håller hårt mot sitt ansikte medan han kastar sina dreads överallt och ingenstans. Och jag blev glatt överraskad över hans fantastiska röst som smeker mina öron medan de övriga i bandet spelar en harmoniskt perfektion till det. Jag ville att det aldrig skulle ta slut.

 

BILDER DAG2

 

LÖRDAG – DAG3

När jag kom till området festivalens sista dag, inser varför festivalen heter SABATON Open Air. För nu är det riktigt mycket publik som står framför scenerna och lyssnar hjärtligt på de band som för dagen har att leverera.

Tyvärr hade nog TYR problem med ljudet eller så hade de inte hunnit soundcheckat innan. Det skränade mest hela tiden, eller så är alla band inte gjorda för att spela LIVE. Hoppas de gör bättre nästa spelning.

Van Canto var hur bra som helst och gav de publiken förväntade sig och höll högt och bra tempo.

Klockan 22.45 spelade bandet alla väntat på. Höjdpunkten SABATON satsade riktigt stort. En show med mycket eld, glada dansande folkdräktsklädda damer framför scen och snyggt uppklädda karoliner med sina vapen som avfyrades på scen. Publiken var galet glada och sjöng med i det mesta. Och såklart avslutades allt med fyrverkerier, till och med jag kunde inte stå stilla i folkmassan.

Tyckte synd om Brothers Of Metal, som fick avsluta festivalen med att de flesta gick förbi scen för hemgång.

 

BILDER DAG3

 

Summering av årets upplaga av Sabaton Open Air.

 

Kan bara säga att som helhet var det en kanonbra festival. Bra lineup och trevligt bemötande av alla rockers som var närvarande. Längtar redan till nästa år, eftersom det både är mysigt och jävligt roligt här med glada människor. Hoppas bara då på lite mer värme och kanske att fler besökare kommer för att se andra band en bara SABATON.

 

TEXT: Emilia Lindberg (emilia@rockbladet.se)
FOTO: Sandra Berkemo
FOTO: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)

 

 

Relaterade artiklar