KRÖNIKA: Väsby Rock Festival 2014 – DAG2

Vi kom till festivalen lagom till Treat skulle börja spela vid middagstid och även idag var det endast några hundra som hade vågat sig ut till festivalområdet än så länge Det var varmt och kvavt i luften och syret verkade lysa med sin frånvaro. Men det glömde man snabbt när ett laddat Treat drog igång sina sköna melodier och feta driv.

19072014-treat-vrf14-JS-_DSC5322

Treat var vid sidan om Europé ett av de ledande svenska melodiska rockbanden under 80 talet. De försvann under grungeeran på 90- talet, men gjorde storstilad comeback 2006 med albumet Weapons Of Choise . Treat-basisten Nalle Pålsson har slutat i bandet och på bas har vi idag Fredrik Thomander från Varbergsbandet Vildsvin. Fredrik är f.ö. bror till Martin Thormander som en gång i världen lirade gitarr i andra upplagan av Electric Boys runt 93-94. Blir även alltid grymt imponerad av Treattrummisen Jamie Borgers bländande trumspel. Han briljerade även fantastiskt på trummor i Talisman.

Väsby Rock verkar tyvärr inte heller denna dag ha lockat överdrivet med publik. Det är väldigt synd för lineupen i år är riktigt bra och festivalen har lockat några riktigt tunga internationella akter. Men kanske är genren melodisk rock och målgruppen lite väl smal för att locka den där riktigt stora publiken. Festivalkonkurrensen därute är stenhård och många aktörer slåss om ett begränsat antal besökare. Sverige är trots allt ett litet land och det finns inte publik till hur mycket festivaler som helst.

Relativt okända bandet Degreed imponerar med riktigt bra låtar och duktiga musiker och det verkar vara ett framtidshopp. De har redan hunnit turnera med både Europé och Turbonegro och de var även förband till Dan Reed Networks makalösa konsert på Kb i Malmö i maj i år. ( se min tidigare recension).

19072014-degreed-vrf14-JS-_DSC7316

Det regnade en liten stund på eftermiddagen och det svalkade ner luften och det blev sedermera riktigt behagligt festivalväder. Coldspell som lirade under eftermiddagen har jag lyssnat på en hel del och de är skitbra på plattorna, men tyvärr gick det knappt att urskilja låtarna live på grund av att ljudet återigen inte var perfekt.

När The Answer gick på scen och handlade det mer om sväng och feta riff. Foten stampade omedvetet och strupen törstade efter öl när man såg detta band. Det lät otroligt samspelt och rutinerat och de fick för några år sedan den stora äran att spela förband till Ac/ Dc på deras framgångsrika Black Ice-turné. Ljudet lät faktiskt riktigt bra stundtals men det berodde nog mest på att The Answer dels lirar fruktansvärt bra tillsammans och jag gissar att de rimligtvis borde haft med sig sin egen ljudtekniker. Tycker att låtarna de spelade lät lite väl likadant, de gick i ungefär samma tempo och det kändes något odynamiskt. Finns ett bra ord för det som jag brukar kalla ”jämntjockt”. Dessutom tyckte jag stundtals att det lät lite väl mycket Led Zeppelin över The Answer.

19072014-The answer-vrf14-JS-_DSC7644

Norska TNT som firar 25 årsjubileum för releasen av framgångsrika Intuition plattan gick på scen kort därefter. Gitarrfenomenet Ronni Le Tekro imponerade fantastiskt med sin bländande teknik och spelstil. Sångaren och fullblodsproffset Tony Harnell visade att rösten fortfarande är i behåll, men han var för dagen förstärkt av två körtjejer till de höga sångregistern och jag tyckte mig även höra lite förinspelade körer som låg ovanpå Tonys stämma. Han når väl inte upp i de riktigt superhöga registren längre och vem kan klandra honom för det han gjorde förr i världen var stundtals helt overkligt och enastående och han spelade helt i sin egen liga. TNT har en otrolig låtskatt och radar upp ett pärlband av TNT hits. Faktum är att det är sjukt bra spelat och det låter fantastiskt. Det enda som störde var återigen den relativt låga ljudvolymen.

TNT-0093

House of Lords gick på scen därefter och det var här även här riktig hög internationell nivå på det hela. Mycket välspelat och skitbra låtar i det melodiösa hårdrocksspektrat. Det var uppenbart att många i publiken var bekant med låtarna.

Det verkade som merparten av dagens publik hade sett fram emot kvällens konsert med Gotthard. Gotthard är ett fantastiskt liveband och det passade verkligen publiken som handen i handsken här på Väsby Rock. Bandet var lika laddat som publiken och spottade ur sig skitbra låtar och levererade sitt härliga party, bluesbaserade och melodiska rock. Publiken verkade bestå av många inlyssnade och entusiastiska Gotthard-fans. Tycker tyvärr jag inte den nya plattan ”Bang” riktigt håller det tidigare höga utstakade Gotthard-måttet.

Gotthard-0612

Jag gillade verkligen många av de tidigare Gotthard-plattorna och de var faktiskt något mer bluesrockbaserade förr och hade fantastiskt bra låtar. Men på senare år har de tagit ett steg mot det lite mer melodiösa och pompösa hållet anser jag. Ibland saknar man den så tragiskt omkomne tidigare sångaren Steve Lee, han var en makalös underhållare och hade en enorm scenkarisma.. Efterträdaren Nick Meader hade stora skor att fylla efter Steve, när han fick det tuffa jobbet att efterträda honom för några år sedan. Han har inte riktigt samma utstrålning, scenpersonlighet och närvaro som Steve Lee hade, men det är givetvis en enormt svår uppgift och jag tycker ändå han gör det med stil och stor bravur.

När Gotthard bjuder upp till hitkavalkad i slutet av konserten blir det full fest här i Väsby och hela publiken stämde upp i stora ovationer och allsång. Händerna sträcktes mot skyn och det var utan tvekan dagens hittills allra bästa konsert här på Väsby Rock.

 

Summering av årets festival

Väsby Rock festival är en fantastisk festival för alla de som älskar melodisk hårdrock och AoR!

Klassen på de nationella och internationella banden är mycket hög och festivalen lyckades i år att locka den hel den tunga akter till sin lineup. Med tanke på att festivalens var begränsad till några tusen besökare var detta faktum ännu mer beundransvärt. Festivalen var f.ö. mycket välorganiserad och välplanerad.

Bäst konserupplevelser stod TNT, House of Lords, Pretty Maids, Treat, Gotthard och Europe för. 

Jag gillar verkligen att mat och dryck är förlagt till ett separat område, men man kan ändå ta sin öl och strosa runt på hela festivalområdet.

Publiken är genuint musikintresserade och den mesta publiken befinner sig i mogen ålder. Det är städat och lugnt på festivalområdet.

Men det stora minuset var att ljudet på konserterna var av skiftande kvalitet. Ibland var det skränigt och alldeles för dåligt ljudtryck. Ibland hördes inte sången och ibland hördes enbart trummor och någon gång hördes inget alls.

De enda konserterna då ljudet var bra var Gotthard och Europes konserter. Detta faktum att merparten av konserterna hade undermåligt ljud är inte så bra för den totala upplevelsen. Så det ser jag gärna att man förbättrar till nästa år Väsby Rock men annars tackar jag för en fantastiskt bra och underhållande festival.

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Micke Andersson (micke.andersson@rockbladet.se)
EVENT: Väsby Rock Festival 2014 – Dag1
DATUM: 2014-07-18

KOLLA IN MER MATERIAL OCH BILDER HÄR

 

Relaterade artiklar