SKIVRECENSION: IN FLAMES – SIREN CHARMS – Ett välpolerat mästerverk för den finsmakande lyssnaren

Ett nytt album inspelat i den mytomsbundna HANSA Studio i Berlin. IN FLAMES elfte album SIREN CHARMS kommer att finnas tillgängligt i butiker på fredag den 5 september. Skivan har spelats in i samma plats som andra storheters album som Depeche Mode, Iggy Pop, David Bowie och U2 för att nämna några exempel. SIREN CHARMS kommer anses vara kontroversiellt enligt många fans, vad tycker nu Jonas Lööw om den?

InFlames-SirenCharms-RB

SIREN CHARMS är In Flames elfte album, det har spelats in på en helt annan plats än vad de tidigare album gjort. Vad kommer det då innebära för helheten?

Hårdrock och metal står ofta för en stor portion svårmod i kombination med melankoli, det stämmer även in som en röd tråd på den här skivan. In Flames är kända för blytunga gitarr-riff och sången levereras med stor aggressivitet och medvetenhet. I och med skapandet av SIREN CHARMS, tycker jag att bandet tagit ett rejält kliv framåt i deras utveckling. De åkte i princip helt tomhänta till Hansa-studion i Berlin. Hela dreamteamet bestående av bandet, inspelningstekniker och producenter var på plats. Uppdraget var att skapa den bästa skivan utifrån deras förutsättningar. Efter sex veckor av blod, svett och hårt arbete lyckades de få fram ett album i yppersta världsklass alla kategorier.

Resultatet blev ett låtmaterial med större dynamik än tidigare, mer tempo-variationer, riff och melodier. Dynamiken skapar mystik och gör låtarna ännu mer intressanta att lyssna på. Ingenting är lämnat åt slumpen. De har verkligen jobbat hårt med detaljerna i arrangemangen. Det får inte vara varken för mycket eller för lite av någonting. På albumet har Anders Fridén använt rösten på ett mer varierat sätt än tidigare, och genom det skapat starkare och kraftfullare melodier. Sången växlar mellan vrål och en mer spröd och viskande röst. Sången har prioriterats och hamnat betydligt längre fram i mixen.

En av de mest fängslande och bästa låtarna för mig är When The World Explodes, på det spåret medverkar en för hårdrockspubliken ännu relativt okänd Emilia Fält. Övergången från den aggressiva, hårda och thrashiga första halvan av låten till den mer melodiösa delen där Emilia och Anders sjunger tillsammans är riktigt pampigt och mäktigt.

Låtarna är mer oförutsägbara och de skapar känslan av en ständig nyfikenhet. Man lyssnar på de om och om igen och man hittar hela tiden nya detaljer.

Första singeln Rusted Nail gav inte till en början några större intryck på mig. Trots inledningsvis skepsis, är det en utav de låtar som bara blir bättre och bättre för varje lyssning. Inledningen med de många övergångarna är riktigt tungt och häftigt. Den kommer nog att bli en allsångs-låt på kommande turnéer.

Inledningsspåren In Plain View och Paralyzed är två riktigt brutala låtar, riffen i refrängen är magnifikt tunga och rösten är fylld med total desperation och vrede.

En av skivans absolut hårdaste och mest mullrande låtar är Everything’s gone. Basgången och de thrashiga riffen måste hämta sin energi långt nere ifrån avgrunden, låten når sitt crescendo i refrängen där attacken på sången är så hård att jag nästan flög av stolen med en vimmelkantig känsla i huvudet.

I Dead Eyes och finns en annan extern medverkan vid namn Martin Rubashov, aka Bollnäs-Martin från morgonprogrammet RivstartBandit Rock. Han och Anders har tillsammans skapat ett coolt kör-arrangemang i refrängen.

SIREN CHARMS kommer förvisso kräva ett visst tålamod hos dig som lyssnare, men efter några lyssningar vill jag hävda med bestämdhet att skivan är ett välpolerat mästerverk för den finsmankade lyssnaren. Jag hade enormt stora förväntningar vilket ibland kan vara sämre för helheten, men In Flames levererar, enligt mig, ett av deras bästa album någonsin.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
RECENSION: SIREN CHARMS / IN FLAMES
RELEASEDATUM: 2014-09-05
SKIVBOLAG: RAZZIA / Sony Music
BÄSTA LÅT: When the world explodes
BETYG:
RB-Betyg-9_10

 

InFlames2014

BANDFAKTA – IN FLAMES

Anders Fridén – Vocals
Björn Gelotte – Guitar
Daniel Svensson – Drums
Peter Iwers – Bass Guitar
Niclas Engelin– Guitar

| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

DISKOGRAFI

1994 – Lunar Strain
1995 – The Jester Race
1997 – Whoracle
1999 – Colony
2000 – Clayman
2002 – Reroute To Remain
2004 – Soundtrack to Your Escape
2006 – Come Clarity
2008 – A Sense of Purpose
2011 – Sounds of a Playground Fading
2014 – Siren Charms

Relaterade artiklar