KONSERTRECENSION: Imperial State Electric + Spiders – Debaser Strand – 2/10

En höstmörk torsdagskväll och denna gång två spelningar på Debaser Strand. Imperial State Electric med support ifrån Göteborgsbandet Spiders. Två band jag inte lyckats se live ännu vars enda referering var genom deras släppta skivor men framför allt med The Hellacopters som jag såg för minst 10 år sedan med Nicke Andersson. En levande musiklegend, inte minst var beviset bland publiken detta. Representanter från skivbolag, musikförlag och en och en annan musikkollega hade kommit för att trängas tillsammans med oss andra. Förväntningarna höjdes.

©ninnie.schroder_RB_Spiders.2

SPIDERS

Spiders bestående av Ann-Sofie Hoyles, John Hoyles, Olle Griphammar och Ricard Harryson bildades i Göteborg februari 2010 och fick redan samma sommar spela på musikfestivalen Way Out West. Spelningar på Sweden Rock Festival, turnéer i Skandinavien och Europa sedan starten och 27 maj i år släpptes singeln ”Mad Dog” och 13 augusti singeln ”Shake Electric”.

Så vad gjorde allt lyssnande av Spiders inför spelningen på Debaser Strand? Orättvisa. Det är inte förrän nu efter spelningen som jag tycker låtarna gör sin fulla rätt även på skiva. Slutsats: Spiders är verkligen ett band man måste uppleva live!

Ann-Sofies energi smittade av sig både bland de övriga bandmedlemmarna och framför allt på publiken. Det var svårt att inte referera till att ha kastats 40 år bak i tiden med både de musikaliska influenserna men också bandets stil. En bra blandning av nytt och gammalt material men igenkänningsfaktorn bland publiken blev störts under låtarna ”Mad Dog” och ”Shake Electric”. Bandet höll flaggan högt under hela konserten och jag tycker de är väl värda att vara en del av Sveriges hårdrockscen. En personlig reflektion är att jag önskar till kommande skivinspelningar ska ge samma magkänsla som det gjorde för mig när jag såg dem live. Allt för att bevara känslan av det riktigt jämna liveframträdandet också ska följa med mig hem när jag vill lyssna på ”Weekend nights” och känna att det är precis det där det handlar om, rock´n´roll to the bone. Fick en väldigt bra magkänsla av Spiders och märkte att jag stod och log flera gånger för att de träffade rätt in i mitt 70-tals-rock/hårdrocks-hjärtat.

 

 

©RB.ninnie.s.ImperialSE.8

IMPERIAL STATE ELECTRIC

För att både vara på Debaser Stand och se Imperial State Electric för första gången tycker jag att dessa två komponenter gav mig ett resultat som jag kan leva på länge. En mörk avlång lokal med en mindre intim scen längst in gjorde att det kändes som det bara var jag och bandet på plats. Alla medryckande huvuden där emellan blev en kuliss för känslan av en djupt imponerande spelning. Jag stod på mattan och Nicke Andersson, Tomas Eriksson, Dolph de Borst, Tobias Egge drog undan den. Fullt ös från start till mål med ett gäng överraskningar i rockärmen.

Konserten bjöd på låtar från då och nu och likt en light-version av Mick Jagger var vi många som hade svårt att stå stilla under många av låtarna. Låtar som, trots att Imperial State Electric bara har spelat sedan 2010, redan är klassiker och kommer följa med Sveriges musikscen länge. Erfarna musiker gav ett avslappnat intryck som att de alla fått ett instrument i handen vid samma stund som de föddes. Men med detta var Imperial State Electrics konsert allt annat än förutsägbar eller att bandmedlemmarna hade sina fasta roller i bandet. Under konserten bytte Tobias Egge och Dolph de Borst gitarr mot bas och alla fick ösa loss som lead singers med varsin låt under konserten. Det märktes tydligt de olika personligheterna i bandet och alla fick ta den plats de kände och ville. Energin och glädjen från scen kändes lika äkta nu som när de första gången mötte en publik.

Som om inte två konserter, en från Spiders och en från Imperial State Electric, skulle vara nog bjöds det på extranummer med de båda banden samt gästspel med Amir Chamdin (Infinite Mass) på sång. Den energin som Imperial State Electric bjöd på var det länge sedan jag såg ett annat band bjuda på. Svetten lackade men otröttligt spelades den ena klassikern efter den andra. En storslagen kväll från början till slut och jag vet att det ofta är svårt att toppa första gången man har sett ett band och denna gång tror jag att det faktiskt kan komma att stämma.

 

TEXT: Elina Lööw (elina.loow@rockbladet.se)
FOTO: Ninnie Schröder (ninnie.schroder@rockbladet.se)
EVENT: Imperial State Electric + Spiders
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2014-10-02
BÄSTA LÅTEN (ISE)Reptile Brain med en sprattig Dolph de Borst på sång.
BETYG (ISE):

RB-Betyg-9_10
BETYG (SPIDERS):
RB-Betyg-7_10
 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN "IMPERIAL STATE ELECTRIC"

 

KOLLA IN HELA BILDSERIEN "SPIDERS"

 

Relaterade artiklar