SKIVRECENSION: Death From Above 1979 – The Physical World (Album)

Bandet, liksom liknande band som The Keys, hade förmodligen inte funnits utan de kommersiella garagerock-pionjärerna White Stripes med virtuosen Jack White i spetsen. Vi pratar om kanadensiska duon Death From Above 1979, bandet som kom snabbt… och som försvann lika snabbt. Så hur hittar man ens poängen att återförenas efter 10 år?

DeathFromAbove1979-PhysicalWorld-Cover

Basisten och trummisen som utgör Death From Above 1979 hittade viljan och lusten. Lång historia kort så är de tillbaka nu och till det bättre.

Musikscenen har saknat skitiga basriff och kaxig skrikig sång och jag blir glatt förvånad över hur mycket man kan hitta på med endast dessa två instrument. Vissa låtar (Cheap Talk och Crystal Ball) är dansanta och vissa har ett headbangande (Virgins och Right On, Frankenstein!) som bara hårdrock kan producera.

Istället för att bli ett hyllningsband av sitt forna jag så har DFA1979 utvecklats med råge.

Rent musikaliskt kan balladen White Is Red innehålla det snyggaste basriffet jag hört och mycket väl deras snyggaste någonsin. Textmässigt liknar låten något som The Boss eller Gaslight Anthem skulle ha skapat: En road movie i låt-format.

Detta är ett band som verkligen som verkligen, verkligen vilat sig i form. Heja Kanada, lillebrodern som briljerar. 

 

TEXT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
RECENSION: The Physical World / Death From Above 1979
SKIVBOLAG: Last Gang Records
RELEASEDATUM: 2014-09-09
BÄSTA LÅT: White is red
BETYG:
RB-Betyg-7_10

 

FAKTA – DEATH FROM ABOVE 1979

MEDLEMMAR
Jesse F. Keeler – Bass, Synths
 Sebastien Grainger – Vocals and Drums.

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar