INTERVJU: Bohemian Lifestyle – Vägen till soundet och framtiden

Vägen till soundet och framtiden – "Truth, beauty, freedom and love"
Vår skribent PHILIP ALMÉN, som delar hemorten Älvsjö (söder om Stockholm) med BOHEMIAN LIFESTYLE, satte sig ner med bandet nyligen och diskuterade det kommande debutalbumet, drömmar, sound och ambitioner.

Bild 1

Bohemian Lifestyle: Fullängdaren har vi börjat med nu. Vi jobbar för fullt, vi sågs igår, vi ska ses imorgon…

Philip Almén: Var ska den spelas in?

BL: I Göteborg på Music A Matic, centralt i Göteborg. Studion skulle användas av U2, den var bokad under deras Sverige-gig, men bandet stack hem…

 

PA: Hur långt har ni procentuellt hunnit med plattan?

BL: 60-70 procent. Vi börjar spela in om en månad. 2015, typ mars, kommer den ut. Nu börjar låtarna komma till liv. Vi har ju suttit som fan med dem. Chips Kiesbye, vår producent, har ju varit med och repat här med oss och kollat att vi gör allt rätt och att han har sin input på det hela. Han är här varje onsdag.

 

PA: Jag minns er EP. Hur skiljer sig soundet nu och då?

BL: Vi är på samma bana som förut, men vissa är lite hårdare, vissa är radiovanliga, men det är mycket mer utarbetade låtar. Vi har lagt ner mer på det musikaliska. Vi har kvar EP:n, det har lagt grunden till vårt sound, men vi alla i bandet har utvecklats i låtskrivande. Det är ett mer professionellt sound nu.

IMG_5575
(Foto: Philip Almén, Från vänster: Richard Lindström (Trummor), Daniel Gustafsson (Keyboard), Filip Conic (Lead guitar) och Pontus Viberg (Sång/Rhytm guitar) i sin replokal i Älvsjö, söder om Stockholm)

PA: Hur många låtar blir det?

BL: Det blir ungefär 10-12 låtar. Vi har ungefär 15 låtar nu.

 

PA: Vill ni ha hälften hårda, hälften mjuka låtar?

BL: Det beror på vad soundet… det beror på vilken platta vi vill göra. Vi vill göra en rock n roll platta. Det viktiga är att man bara får en chans att göra en första fullängdare. Album kan man göra när som helst.

 

PA: Konceptalbum var en trend för ett par år sedan, hur ser ni på en sådan sak?

BL: Vi har valt istället att göra vår egen grej, vi har snackat lite om det. Den här plattan visar en rätt bred musikalisk förmåga. Det är allt från lugn ballad till riktigt feta riff. Spektrumet är stort, så att säga.

 

PA: Vad är temat i texterna?

BL: Vi är personer som strävar mot att vi är väldigt öppna i det slaget. Vi anser oss politiskt och religiöst obundna, och det är en ganska standard grej.

 

PA: Hur har ni utvecklats rent musikaliskt i bandet? Tar alla samma plats som förut? Hur tänker ni kring bandprocessen och bandroller?

BL: Det känns som processen blir långsammare för alla är med till hundra procent, men det blir allt alla skapat tillsammans. Vi hjälper varandra mycket. Vi har vuxit ihop så vi känner att om alla ska vara nöjda måste alla vara nöjda med hur alla spelar i bandet. En stor skillnad är också att vi numera har en producent. Han säger till om byggnadsmusikaliska saker och dynamik. Chips, producenten, säger vad som är bra eller dåligt och vad som ska flyttas hit och dit – Det är superbra. Vi jobbar mycket med vad lyssnarna gillar, men utan att ta bort vad VI gillar. Vi försöker numera få fram det bästa. Förut kunde vi ha låtar som är 5.30. Dagens attention span har kortats ner extremt mycket, tyvärr.

 

PA: Har ni någon idé att tillfredsställa alla?

BL: Vi har ju några guldkorn där vi inte vet var vi är på väg, men det låter jävligt bra. Musiken ska vara folklig, vara menad för alla, det är därför vi inte gillar att placera oss i något subgenre-fack. Det ska vara lättlyssnat. Ibland slänger vi in småknasiga grejer, men det är bara charmigt, tycker vi. Vi jobbar mer med tanken att leka mer live. Har vi en låt på tre-femtio blir den kanske fem live för att det ska vara publikfrierier och lite annat. Det ska vara plats för vad som helst. Vi är inte låsta i låtarna.

 

PA: Känner ni av varandra och vet vad olika gester och blickar betyder?

BL: Det är spännande att du tar upp det… Vi har egna ord och gester som blir egna termer för hur man gör saker. Mycket av dessa saker är teoretiska. Bom tatt poff poff, och visa med händerna (innebär en viss sak på trummor). Vi gör många låtar i sektioner och kan lätt spela ett intro i tjugo minuter innan vi säger "skitbra", bockar av det och går vidare till något nytt.

IMG_5574
(Foto: Philip Almén)

PA: Nu blir det väldigt intressant att se hur hur fullängdaren skiljer sig från EP:n, eftersom det gått ett tag sen sist och man kan visa ett bredare sound.

BL: Det ska bli väldigt intressant att se vad alla tycker om det… hoppas att folk ska gilla det här. Det är det läskigaste. Det är alltid läskigt. Det viktigaste är att VI känner att vi kan lyssna på det. Vi har aldrig jobbat under den här pressen förut. Innan har vi varit så kinkiga och velat ha allt perfekt innan vi släppt något. Kvalitén blir bättre i och med detta för vi lägger hundra procent fokus för det måste bli klart, istället för att tiden är mer uppdelad… så på det viset i det här fallet är det positivt att jobba mot deadline.

 

PA: Har ni någon gång för lite tid för att få kvalité på låtarna?

BL: Vi kommer aldrig att släppa något för att tillfredsställa någon. Om något inte är tillräckligt bra får det helt enkelt inte vara med.

 

PA: Om det blir, som nu, regeringsskifte – Får ni lust att skriva en låt om det?

BL: Det berör oss inte på det sättet, för vi är själva inte sådana personer. Vi jobbar mer med truth, beauty, freedom and love och det är något som alltid stått oss nära till hjärtat. Och drömmar också.

 

The YouTube ID of <span style="line-height: 20.7999992370605px">tcA_-77EbdI is invalid.

 

TEXT & FOTO: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
INTERVJU: Bohemian Lifestyle

 

BANDFAKTA – BOHEMIEN LIFESTYLE

MEDLEMMAR

Pontus Klas Viberg – Vocals/Guitar
Richard Lindström – Drums
Daniel B. Gustafsson – Vocals/Keys
Filip Conic – Guitar

| FACEBOOK | YOUTUBE | PODCAST |

 

Relaterade artiklar